Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Slavia žije dál. Díky Beránkovi

Sport

  21:12aktualizováno  22:39
PRAHA - Mistrovský pohár si z pražské O2 Areny odvezli pracovníci ochranky. Karlovarští sice po mohutném grálu natahovali ruce, ale domácí Slavia oslavy nepřipustila. Vyhrála páté střetnutí 3:2 a vynutila si šestý duel hokejového finále, který se bude hrát v neděli.

Radost hokejistů Slavie. foto: ČTK

Potřetí za sebou svěřenci vášnivého kouče Vladimíra Růžičky v domácím prostředí nepadli. A ve finále ještě dýchají. Západočeši vedou už jen 3:2 na zápasy.

„Napadlo nás, že by to mohl být poslední zápas sezony. Nechali jsme na ledě všechno,“ říkal slávistický kanonýr Roman Červenka.
Na výhře Pražanů měl lví podíl, vstřelil dvě branky, díky nimž Slavia držela důležité vedení. „Odehráli jsme asi nejlepší zápas, co se týče obrany“

Borci z Karlových Varů naopak drtili mezi zuby zklamání. Od vysněného premiérového titulu dělí hráče z lázeňského města jediný krok. Ten poslední ale bývá nejtěžší... "Nejsem otrávený. Ale ráno si něco přečtu (slávistický kouč Růžička mluvil v novinách o karlovarském simulování - pozn. red.) a večer se najednou píská jinak. Byli jsme hodně vylučovaní,“ prohlásil nakvašeně karlovarský obr Petr Kumstát. „Ale snad to máme ve svých rukou,“ ušklíbl se s vyhlídkou na šestý finálový duel v neděli v Karlových Varech.

Slavii se zranil brankář Neruda
Západočeši od začátku obranného klinče tahaly za kratší konec a před čtrnáctitisícovou návštěvou jim nepomohla ani závěrečná hra bez vynikajícího brankáře Mensatora. „Je to škoda,“ kroutil hlavou karlovarský obránce Jakub Čutta. „Ale vezeme si z Prahy dvě vítězství,“ hledal bek útěchu a naději.

Čutta okořenil závěr zápasu bitkou se slávistickým kapitánem Josefem Beránkem. Oba shodili rukavice a Čutta málem přetáhl Beránkovi dres přes hlavu. Ale místo trestu do konce zápasu vyfasovali oba jen čtyři minuty na trestné lavici. „Takže to žádná bitka asi nebyla,“ usmál se Čutta.

Beránek zasadil Karlovým Varům rozhodující úder v polovině zápasu, kdy po lišáckém Hruškově pasu zpoza branky pohodlně zvyšoval už na 3:1. Pak se sice Slavia dostala do úzkých, když se při inkasované brance zranil zkušenější brankář Neruda a utkání musel dochytat vyjukaný Furch, ale Pražané pečlivou obranou náskok uhájili. „Kluci na mě pustili jen lehké střely,“ oddechl si mladičký brankář. Neruda si natáhl třísla a o jeho případném nedělním startu rozhodne až lékařské vyšetření.

Místo střel a šancí se třetí třetina změnila v kolbiště plné střetů a přetlačovaných v koutech. „Šli jsme po Karlovarských, co to šlo. Snažili jsme se je dohrávat, aby je to stálo hodně sil,“ popsal slávistickou taktiku útočník Jiří Doležal.

Slavia Praha - Energie Karlovy Vary 3:2 (1:0, 2:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 15. Červenka (Sklenář), 24. Červenka (Kadlec, Bednář), 33. Beránek (D. Hruška) - 21. Skladaný (Melenovský), 38. Sailer (Kristek, Duben). Rozhodčí: Hradil, R. Polák - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 11:13. Bez využití. Diváci: 14.102. Stav série: 2:3.

Sestavy: Slavia: Neruda (38. Furch) - Kadlec, Vašíček, Kolařík, Žižka, Sloboda, Drtina - D. Hruška, Beránek, Tomica - Bednář, Červenka, Sklenář - Micka, Endál, Vondrka - P. Jelínek, V. Růžička ml., Doležal. Trenéři: V. Růžička st. a Kalous.

Karlovy Vary: Mensator - Němec, Řezníček, Mudroch, Prošek, Duben, Čutta - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Milan Procházka, Melenovský, Skladaný - Dej, Kristek, Sailer - Zaťovič, Pech, Hluchý. Trenéři: Paleček, Antonik a Kněžický.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...