130 let

Hokejisté Slavie, tedy junioři, prohráli v Prostějově 0:13. | foto: Ondřej Bičiště., MAFRA

Slávistická ostuda. Místo A-týmu jeli do Prostějova junioři a prohráli tam 0:13

Sport
  •   13:00aktualizováno  20:38
PRAHA - Hokejisté Slavie odmítli odcestovat k sobotnímu utkání 13. kola první ligy do Prostějova, kam narychlo zamířil juniorský tým. Mladí slávisté přitom už v poledne nastoupili k utkání v Jihlavě a prohráli 1:6. S Jestřáby pak večer utrpěli nejvyšší porážku této prvoligové sezony 0:13 a v tabulce klesli z druhého na čtvrté místo. Devět branek inkasovali ve třetí třetině. Hráči A-týmu nesouhlasí s rozhodnutím klubového vedení, které v pátek oznámilo, že je nuceno šetřit a plánuje uvolnit řadu hokejistů.

Slavia se zbavuje nejdražších hráčů. Na odchodu je hned dvanáct hokejistů

Zdá se, že Slavia je v rozkladu. Odpoledne poté, co hráči vydali prohlášení s tím, že nesouhlasí s kroky vedení vedoucí ke stabilizaci ekonomiky klubu, se znovu vyjádřil vlastník klubu, podnikatel Vladimír Pitter.

Jeho prohlášení na klubovém webu (kompletně si ho můžete přečíst zde) přináší zásadní informaci a zvrat v celé kauze: kompletní A-tým se rozhodl neodcestovat na zápas 13. kola první ligy do Prostějova.

„(Junioři) po svém dnešním zápase v Jihlavě, který sehráli v poledne (zde prohráli 1:6 - pozn. red.), zareagovali na danou situaci a odcestovali ihned po zápase do Prostějova, kde nastoupí v rámci WSM ligy k dnešnímu mistrovskému utkání proti místním Jestřábům,“ napsal Pitter.

Tiskový mluvčí klubu Jakub Mezlík posléze serveru Lidovky.cz potvrdil, že do Prostějova nezamířil skutečně žádný člen A-týmu Slavie. V utkání, jež začalo v 18 hodin, tak nastoupí mladíci jako Chládek, Šmerha nebo Kolouch... Tedy skutečně junioři, kteří nemají s prvoligovým kádrem Pražanů nic společného.

Prostějov - Slavia Praha 13:0 (2:0, 2:0, 9:0)
Branky:
8. a 50. Luňák, 17. a 42. O. Fiala, 44. a 57. Venkrbec, 51. a 52. Půhoný, 34. M. Novák, 35. L. Krejčík z trestného střílení, 45. Švec, 48. J. Káňa I, 60. Rudovský. Rozhodčí: Kubičík - Rožánek, Konvička. Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 3258.

Jedinou výjimkou je devatenáctiletý obránce Filip Zderadička, jenž v současné sezoně odehrál v první lize jeden duel.

Utkání s Prostějovem koučuje realizační tým kolem Milana Razýma, nikoliv trenér juniorů Petr Novák.

Vlastník Pitter rovněž nepřímo naznačil, kdo stojí za vzpourou hráčů. „Luděk Bukač velmi dobře věděl, jak se od začátku celá situace vyvíjí a celou dobu měl průběžné informace. Všichni ti, kteří stojí za tímto dnešním krokem, tak jim nejde vůbec o Slavii a mě může jen mrzet, že toto se opět řeší přes média,“ smutní Pitter.

Slavii trápí finanční problémy. Druhý rok za sebou v druhé nejvyšší domácí soutěži přináší odliv sponzorů i diváckého zájmu, a tak se Pitter odhodlal k velmi nepopulárnímu kroku - nastínil, že je nutné upozadit sportovní cíle (tedy návrat do extraligy) a dát přednost ekonomické stabilizaci.

Server Lidovky.cz následně informoval, že by A-tým mělo opustit až dvanáct, většinou klíčových hráčů včetně gólmana Hyláka.

Slávisté prohráli v Chomutově a sestupují z extraligy.
Hned v následující sezoně 2011/12 ale už musela Slavia hájit svou extraligovou...

Na to hráči zareagovali výzvou k odstoupení Pittera, kde po něm žádali dodržování smluv (text této reakce, kterou podepsalo dvacet hráčů, najdete níže).

A Pitter zareagoval: „Otevřeně říkám, že k dnešnímu dni je stav takový, že z výplat splatných k 20.9. se dluží dohromady cca 350 tisíc, a to 9 hráčům, kteří zde mají nadstandardní podmínky hodné extraligové úrovně. I těm však odešla podstatná část výplat, a toto zbývá.“

Slavia, klub s více než stoletou tradicí, sestoupila do první ligy loni a nyní je zřejmé, že v nejbližší době nenaváže na úspěšnou éru, během níž získala v letech 2003 a 2008 dva extraligové tituly.

Vyjádření hokejistů Slavie Praha:

Vyjádření hokejistů Slavie.

Autor: Tomáš Franěk