Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Slovensko pláče. Na domácím šampionátu končí

Sport

  20:05aktualizováno  8. května 0:10
PRAHA/BRATISLAVA - Smutek, zmar a slzy naplnily bratislavskou hokejovou arénu. Ještě dvanáct minut před koncem žili Slováci pro svou naději, jenže pak jim Finové vstřelili v zápase osmifinálové skupiny mistrovství světa dvě branky a byl konec. Slovensko na domácím šampionátu, pro který země pod Tatrami dýchala, nepostoupí ani do čtvrtfinále.

Smutní slovenští hokejisté foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Slovenští hokejisté vedli do 48. minuty nad Finy 1:0, jenže poté dva zásahy Tuoma Ruutua rozhodli o tom, že z osmifinálové skupiny E postoupí do čtvrtfinále kvarteto Česko, Německo, Rusko a Finsko. Slováci se s domácím šampionátem rozloučí v pondělí odpoledne zápasem s Dánskem.

OHLASY

Osmačtyřicet minut naděje, očekávání a během tří minut totální zmar. Slovenští hokejisté, fanoušci v zaplněné bratislavské aréně a celý národ zažili v duelu s Finskem během pár minut tak odlišné pocity.

Slovensko dlouho drželo vedení 1:0 a s tím i naděje na postup do bojů o medaile. Potom tým kanadského kouče Glena Hanlona potopily dvě chyby...

75. MISTROVSTVÍ SVĚTA V LEDNÍM HOKEJI

Osmifinálová skupina E:
Slovensko - Finsko 1:2 (1:0, 0:0, 0:2)
Branky a nahrávky:
17. Gáborík (Handzuš, Demitra) - 48. T. Ruutu (M. Koivu), 51. T. Ruutu (Salmela, Pyörälä). Rozhodčí: Kurmann, Reiber (oba Švýc.) - Carlson, Mutchinson (oba Kan.). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Diváci: 9321.

Osmifinálová skupina F:
USA - Francie 3:2 (1:1, 2:0, 0:1)
Branky a nahrávky:
17. Stepan (Wheeler), 22. Stuart (Porter, Gaustad), 26. Kreider (Miele) - 6. S. Treille, 56. Meunier (Hecquefeuille). Rozhodčí: Odinš (Lot.), Ország (SR) - Schrader (Něm.), Šeljanin (Rus.). Vyloučení: 10:11. Využití: 1:1. Diváci: 3101.

Slovenští hokejisté neporazili elitního soupeře (Česko, Rusko, Finsko, Švédsko, USA a Kanada) na MS dlouhé čtyři roky. Finové jim navíc vzali postupové naděje do čtvrtfinále shodou okolností jak na loňském šampionátu, tak i v roce 2009.

Kdy jindy hrozivou bilanci zlomit než na domácím šampionátu a v duelu o všechno?

A Demitra a spol. se do těžkého úkolu pustili s vervou. Během první třetiny zápasu osmifinálové skupiny byli o něco lepším týmem a když dostali možnost hrát v 16. minutě druhou přesilovku v zápase, Marián Gáborík ji parádní trefou využil - 1:0. Kdo by si pomyslel, že to bude poslední slovenská radost v zápase a de facto i na turnaji...

Slovensko - Finsko

Do druhé třetiny vstoupili domácí hokejisté až příliš vlažně a Finové se postupně dostávali do místy až drtivého tlaku. Ten dokázali Slováci tlumit jen v přesilových hrách, především tu v polovině zápasu hráli skvěle, leč druhá gólová radost jim dopřána nebyla.

Finové se tlačili do ofenzivy, především první pětka vedená kapitánem Koivem a třetí na křídle s mladíčkem Granlundem kousala, ale "uštknout" nedokázal ani Ruutu, ani Koivu ani Granlund.

"Musíme hrát aktivněji, zase příliš bráníme naše vedení," vyprávěl pro Slovenskou televizi před třetí třetinou Michal Handzuš. Marně. Hned ve 41. minutě musel čarovat opět Halák, který skvěle vychytal na kruzích zcela volného Koiva.

Finský tlak sílil a ve 48. minutě přišlo zasloužené vyrovnání. Po buly v útočném pásmu šťastně tečoval rychlou ránu Ruutu.

Slovensko - Finsko

Hala ztichla. Definitivně zlomil vaz Slovákům o tři minuty později opět Ruutu, když prostřelil střelou od mantinelu Haláka podruhé. Hanlonovi svěřenci se tlačili do útoku, síly ale na zvrat neměli. Ty jim do bruslí a rukou nenalili ani fanoušci, kteří jako kdyby zapomněli po druhé brance Finů fandit.

Seveřané si zajistili postup do čtvrtfinále a zkompletovali tak čtyřlístek z osmifinálové skupiny E, když doplnili Česko, Německo a Rusko. Ve druhé skupině se postupu přiblížili po výhře 3:2 nad Francouzi také hokejisté USA.

PRŮBĚH ZÁPASU - NEJDŮLEŽITĚJŠÍ OKAMŽIKY

60. minuta: Slovenští hokejisté 4 vteřiny před koncem špatně vystřídali, je rozhodnuto. Na turnaji končí, v pondělí proti Dánům odehrají poslední duel na domácím světovém šampionátu.
60. minuta:
Slováci mají 59 vteřin a vhazování v útočném pásmu.
59. minuta:
Slováci hrají bez brankáře.
58. minuta:
Finové vedou 33:25 na střely a 2:1, do konce zbývají dvě a půl minuty!
57. minuta:
Slováci mají poslední tři minuty naděje. Soupeře ale nejsou schopní dostat pod delší tlak.
55. minuta:
První rychlá akce Slováků po dlouhé době, Graňák ale Vehanena nepřekonal.
53. minuta:
Finové se stáhli do obrany, Slováci ale nemají zatím síly na to, aby se dostali v útočném pásmu do šancí.
51. minuta:
Hra se vyrovnala, do rychlého kontru vyrazil první finský útok a Tuomo Ruutu tvrdou střelou od modré umlčel bratislavskou arénu - 1:2.
48. minuta:
A neubránili - Finové hned po vyhraném buly Koiva se trefil přesně na bližší tyč Ruutu - 1:1.
48. minuta:
Slováci se brání obrovskému tlaku Finů.
45. minuta: Mladíček Granlund obkroužil slovenskou branku, Halák byl ale u své levé tyče včas.
44. minuta:
Slováci zmáčkli Finy téměř na celé dvě minuty v obranném pásmu, střely Demitry, Višňovského ani Gáboríka se ale neujaly.
42. minuta:
Niskala neustál agresivitu Slováků a za oplácení šel ven.
41. minuta: Koivu se objevil sám mezi kruhy před Halákem, slovenský gólman předvedl zákrok večera.
41. minuta:
Začala třetí třetina, Slováci hájí vedení 1:0.
40. minuta:
Finové buší do slovenské obrany, ale neúspěšně, z brejku měl druhý gól na hokejce Marián Hossa, kotouč ale do prázdné branky Vehanena nedorazil. Zapletl se mu pod brusle.
37. minuta:
Slováci stále drží jednobrankový náskok, ale opět vyhazují na zakázané uvolnění.
34. minuta:
V další šanci se objevil Koivu, finští hokejisté ve druhé třetině točí soupeře v jeho obranném pásmu.
32. minuta:
Slováci hráli přesilovku skvěle, Finy zamkli před gólmanem, střely Růžičky ani Višňovského se neujali, na druhé straně již ve hře 5 na 5 zahrozil Granlund.
30. minuta:
Cibák s Handzušem vybojovali v oslabení přesilovku na Pesonenovi.
30. minuta: Immonen vypálil z mezikruží, Halák na místě!
28. minuta: Stümpel fauluje Lepista a seveřané hrají další přesilovku.
27. minuta:
Slováci se ubránili, oslabení končí pošťuchovanou u Halákovy tyče.
26. minuta: Slovenští hokejisté se zatím brání skvěle.
24. minuta:
Slováci jen vyhazují kotouče, jsou pod obrovským tlakem, Jurčina to nakonec "odnesl" vyloučením za hákování.
22. minuta:
Finové začali druhou třetinu obrovským náporem, Granlund se objevil sám u levé Halákovy tyčky po přihrávce Pesonena, branku ale netrefil.
21. minuta:
Začala druhá třetina.
20. minuta:
Finové ještě v závěru zahrozili, ale Halák byl opět pozorný, pořadatelská země tak vede po 1. třetině 1:0.
17. minuta: Ruutu měl na holi okamžité vyrovnání, ale Halák nyní Slováky parádním zákrokem podržel.
17. minuta:
Nervózní domácí fanoušky "uklidnil" Gáborík, který trefil parádně do horního rohu Vehanenovy branky kotouč po přihrávce Demitry - 1:0!
16. minuta:
Poměr střel je 9:4 na střely, přestože nyní hrají Slováci druhou přesilovku v zápase!
13. minuta:
Slováci si opět špatně rozebrali hráče, Salmela najel z úhlu sám na Haláka, ten byl ale opět pozorný. Následně jej od modré ohrozil Välivaara.
12. minuta:
Lahti dorážel sraženou střelu Immonena, Halík byl pozorný.
11. minuta:
Demitra hledal zpoza branky zadovkou Gáboríka, finští obránci ale byli pozorní, následně ale Finy odehráli opět jen na zakázané uvolnění.
10. minuta: Momentálně se hraje především ve středním pásmu, oba týmy nechtějí udělat chyby.
8. minuta: Slováci na MS využili jedinou přesilovku a ani první početní výhoda proti Finům na této mizerné bilanci nic nezměnila.
6. minuta: Jaakola míří na trestnou lavici za nedovolené bránění, domácí mají šanci dokázat, že na přesilovkách zapracovali.
5. minuta: Aaltonen se procpal před Haláka, ale slovenského gólmana neprostřelil, z protiútoku zahrozil Stümpel.
3. minuta: Do šance se po levém křídle hnal Růžička, Vehanen byl ale pozorný.
1. minuta: zápas právě začal!
DUEL ZAČAL VE 20:15 HODIN!

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!