Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Slovenský hokej vydělal na MS a má nového šéfa

Sport

  16:05
BRATISLAVA - Novým šéfem slovenského hokeje se stal bývalý dlouholetý generální sekretář hokejového svazu Igor Nemeček. Do funkce jej dnes zvolil kongres Slovenského svazu ledního hokeje (SZĽH). Nemeček měl v posledních letech na starosti organizaci mistrovství světa, které se letos uskutečnilo v Bratislavě a Košicích. Byl jediným kandidátem na prezidenta SZĽH, ve křesle po 13 letech nahradí Juraje Širokého.

Igor Němeček. foto: ČTK

"Chtěl bych přinést nové myšlenky a nápady s novými lidmi ve výkonném výboru. Nové poznatky posunout dále a zlepšovat komunikaci s kluby," uvedl. Za své priority považuje projekty na přilákání mládeže a získání dalších peněz pro hokej. Uvažuje také o obnovení jednání o vytvoření společné česko-slovenské ligy.

Hokejový šampionát na Slovensku skončil ziskem 2 až 2,5 mil. eur

Slovenští organizátoři mistrovství světa v hokeji vydělali na šampionátu dva až 2,5 milionu eur (zhruba 48 až 60 milionů korun). Další milion eur během šampionátu vydělala marketingová firma svazu.

Příjmy ze šampionátu, který se hrál v Bratislavě a Košicích, dosáhly zhruba 19,5 milionu eur, většina pocházela z prodeje vstupenek. Výdaje přesáhly 17 milionů eur. Polovinu zisku podle Širokého dostane slovenský mládežnický hokej, druhou polovinu svaz.

Celkem 56 utkání v Bratislavě a Košicích navštívilo 406.804 diváků, což je v průměru 7264 na zápas. Rekord drží světový šampionát v Praze a v Ostravě, kam před sedmi lety zavítalo 552.097 diváků.

"V rámci reprezentační komise by měla fungovat užší spolupráce s klubovými trenéry a zpětná vazba o výkonech hráčů v reprezentaci klubům," poznamenal Nemeček. Nové vedení hokejového svazu by rovněž mělo vybrat nového trenéra reprezentace po nedávném odvolání kanadského kouče Glena Hanlona. Důvodem byly nepovedené výkony slovenských hokejistů na domácím šampionátu.

"Při jmenování hlavního trenéra reprezentačního áčka nechceme pospíchat, ale zvážit všechna pro a proti," uvedl Nemeček. Dříve se již objevily spekulace, že nový trenér by měl pocházet ze Slovenska nebo Česka, mluvilo se například o Miloši Říhovi. Hokejoví odborníci považují Nemečka za dobrého organizátora a očekávají, že zlepší finanční situaci v hokeji. Posun po nástupu nového prezidenta naopak nepředpokládá bývalá hokejová legenda Peter Šťastný.

Ten byl dlouholetým kritikem Širokého, jemuž vytýkal údajnou spolupráci s komunistickou Státní bezpečností a vyzýval ho k odchodu ze slovenského hokeje. "Zvolení Nemečka je absolutní pokračování tragédie našeho hokeje. Jeho osoba je propojena na estébácké a komunistické živly. Dlouhodobě se zde nic nezměnilo a pod ním se nic ani nezmění," řekl Šťastný pro páteční list Hospodárske noviny.

Autor: