Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Slovenský kouč žádá o trpělivost. Ta už dochází

Sport

  13:57
BRATISLAVA (od zpravodaje LN na Slovensku) - Je tomu už dlouhé čtvrtstoletí, co na mistrovství světa trvá kletba domácích výběrů. Ano, od Sovětů z roku 1986 nikdo šampionát nedokázal vyhrát.

Glen Hanlon na slovenské střídačce foto: ČTK

Hodně pravděpodobně se to letos nepodaří ani Slovákům. Toužený sen o cenné medaili se rozplývá. Přitom mu měl pomoci muž, jehož příchod na Slovensku vyvolával tolik diskusí. Veřejnost se ptala: "Opravdu se nedokážeme obejít bez cizího trenéra?"

Slováci do té doby vyhořeli v letech 2008 a 2009 na světových šampionátech. A rozhodli se ke změně. Ta změna se jmenuje Glen Hanlon, kanadský expert, jenž si získal kredit úspěchy s běloruskou reprezentací. V té slovenské ale jeho práce nepřináší výsledky.

Kanadský kouč Slováků

Glen Hanlon (54 let) je prvním cizincem, který trénuje hokejovou reprezentaci Slovenska.

Během hráčské kariéry chytal za čtyři kluby ve slavné NHL. Stal se prvním brankářem, kterému v soutěži dal gól Wayne Gretzky.

Jako trenér vedl Washington, byl také trenérem reprezentace Běloruska, kterou vedl na třech MS.

Trenérem Slovenska se stal loni po olympijských hrách. V novém angažmá podepsal čtyřletou smlouvu. Na loňském mistrovství však se Slovenskem neprošel ani do čtvrtfinále a jeho tým skončil až na potupném 12. místě.

Co výsledky... Slovákům na domácím turnaji hrozí propadák. Do osmifinálové fáze jdou s nulou na kontě, protože podlehli v základní skupině Německu a Rusku. Pokud chtějí živit naději na postup do čtvrtfinále, nesměji už prohrát. A fanouškům dochází trpělivost. Třeba Jozef Golonka, slovenská hokejová legenda, se pro LN nechal před pár dny slyšet: "Kde je jeho rukopis? Rukopis vidím v soustavné práci, jakou předváděli Bukač či Kostka. To, že v NHL vyberete hráče a pak se trápíte, není rukopis."

Ta slova směřovala právě k Hanlonovi, jenž se během šampionátu dostává pod stále větší tlak. Domácí média navíc začíná deptat svým klidem a neustálým sebevědomím. Jako by jím ve skutečnosti schovával vnitřní nervozitu týmu. "Byl to náš nejlepší zápas. Výkon mě potěšil," říkal po prohře se sbornou. A pevně si za tím stál. "Budu zde před vámi stát celou noc a vy to ze mě můžete dolovat. Ovšem neřeknu o hráčích nic negativního."

K novinářům se usmíval, dokonce se snažil vtipkovat slovenskými slovíčky. A včera svému týmu místo tréninku naordinoval jen volno. V kuloárech se však proslýchá, že s hráči ani svými asistenty neumí moc komunikovat. I to by mohl být problém překvapivého trápení. Přitom Slováci byli po 4. místě na hrách ve Vancouveru, kde ještě stál na střídačce Ján Filc, plni optimismu. S Hanlonem však na mistrovství v Německu znovu krachli.

Teď má kouč k dispozici téměř olympijský tým a tvrdí: "Je-li tu tolik umění a dovednosti, někdy ona trpělivost absolvuje skutečný test." Je ale otázkou, zda zůstane i svazovému vedení. A čtyřletý kontrakt s ním nakonec předčasně neukončí.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!