Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Tragédie stmelila kabinu Rangers: Co jsme prožili, bylo neuvěřitelné

Sport

  17:45
NEW YORK/PRAHA - Všeobecně se považuje za nejlepšího hokejistu současnosti. Pittsburghu to však v NHL bylo málo platné. Kapitán Penguins Sidney Crosby a jeho spoluhráči nedokázali postoupit do finále Východní konference, přestože v sérii nad New York Rangers vedli 3:1 na zápasy.

Martin St. Louis slaví gól v dresu Rangers po smrti své matky. foto: ČTK

Přitom před týdnem, ve středu 7. května, nevypadali Rangers jako tým, který by směřoval mezi nejlepší čtyřku NHL. Do série sice vstoupili dobře – v Pittsburghu vyhráli v prodloužení, následující dva zápasy však nedali ani gól. Ve čtvrtém utkání před týdnem v newyorské Madison Square Garden je diváci po porážce 2:4 a bezkrevném výkonu vypískali. Hvízdalo se i na hvězdného útočníka Martina St. Louise, který přišel na začátku března z Tampy v rámci výměny za kapitána Ryana Callahana.

Když minulý čtvrtek přistáli Rangers v Pittsburghu, dostihla St. Louise tragická zpráva. Jeho matka France v 63 letech zemřela v Montrealu na infarkt. Klub ihned poskytl St. Louisovi letadlo a on odcestoval za otcem. V pátek, dvě hodiny před zápasem v Pittsburghu, šokovali Rangers, když oznámili, že St. Louis nastoupí.

Vzkaz do nebe: gól na den matek

"S tátou jsme se shodli, že by to tak máma chtěla. Budu se snažit, aby na mě byla hrdá," slíbil osmatřicetiletý hráč. Rangers potom přejeli Penguins 5:1 a odvrátili tak vyřazení. "Hráli jsme za Martyho," shodli se hokejisté vítězného týmu. O dva dny později se série přestěhovala do New Yorku. Byla to neděle. Svátek matek. V publiku domácím fandila i St. Louisova rodina.

Voráček zařídil výhru Flyers, Chicago otáčí sérii se St. Louis

Po třech a půl minutách hry St. Louis skóroval a aréna vybuchla nadšením. Dojatý hokejista sebral puk a schoval ho pro otce. Newyorčané už vedení nepustili, vyhráli 3:1 a vynutili si rozhodující sedmý zápas. St. Louis byl vyhlášen první hvězdou zápasu.

"Tým Rangers teď považuji za svou velkou rodinu – a to tu přitom nejsem moc dlouho. Spoluhráči mi moc pomohli," citoval ho po šestém zápase server NHL.com. Semknutí po tragédii pomohlo i včera. Pittsburgh tlačil, ale hosté "urvali" vítězství 2:1. "To, co jsme prožili za posledních sedm dní, bylo neuvěřitelné. Asi jsem nikdy nebyl v týmu, který by takhle držel pospolu," pravil autor vítězné trefy Brad Richards. Trefy, na kterou mu přihrál St. Louis...

Rangers tak poprvé ve své 88 let dlouhé historii dokázali vyhrát sérii, když v ní prohrávali 1:3. V noci na čtvrtek mohli už v klidu sledovat sedmý zápas mezi Bostonem a Montrealem, ze kterého vzešel jako jejich příští soupeř kanadský tým.

Prvního finalistu už poznala i Západní konference. Chicago zdolalo Minnesotu 2:1 v prodloužení a celkově 4:2 na zápasy.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!