Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Z hvězdy NHL je nechtěné zboží. Sešup potkal i některé Čechy

Sport

  16:16
PRAHA - Býval nejžádanějším zbožím v hokejové NHL, jedním z nejlepších kanonýrů na světě. Ty časy už jsou však dávno pryč, přestože je Dany Heatleymu teprve 34 let. Někdejší superstar v tichosti opustila zámoří a bude dohrávat kariéru v německém Norimberku.

Kanadský hokejista Dany Heatley. foto: faceoff.com

Heatley byl před pěti lety členem zlaté kanadské party, která vyhrála olympiádu ve Vancouveru, od té doby šla však jeho výkonnost strmě dolů a stal se z něj hráč na odpis. Loni v létě musel vzít zavděk roční nabídkou Anaheimu na milion dolarů, byť do té doby bral v Minnesotě v průměru 7,5.

Jenže v Kalifornii si příliš nezahrál, nastoupil jen k šesti zápasům, ve kterých nezískal jediný bod, a většinu sezony strávil ve farmářské AHL. Je to smutný konec borce, který v letech 2006 a 2007 nasbíral přes sto kanadských bodů a v obou případech nasázel padesát gólů.

Tehdy to byl jeho vrchol, ze kterého vedla cesta jen dolů. A poměrně strmá. Došlo to až do bodu, kdy Heatley skončil poprvé v kariéře na tribuně. Když dostal nabídku z Anaheimu, působil odhodlaně. „Chci všem ukázat, že mám pořád co nabídnout. Chci dokázat, že se hodně lidí mýlí, když mě odepisujou.“

Nemýlili se, Heatlyho kometa vyhasla ještě před třicítkou. Podobných případů by se však našlo víc. Jedním z nich je třeba jeho krajan Jonathan Cheechoo, jenž svého času patřil také k elitním kanonýrům, dnes je po anabázích v AHL rád za angažmá v KHL. Nejdříve v chorvatském Záhřebu, nyní druhý rok v běloruském Minsku.

Heatley v tom není sám

Propad zažil i Scott Gomez, o němž se říkalo, že je to jeden z nejpřeplacenějších hokejistů v historii. Čas ukázal, že to byla nejspíš pravda, byť se do NHL dokázal ještě vrátit.

Z českého pohledu je nejzářnějším příkladem úpadku jednička draftu z roku 1999 Patrik Štefan. Obrovský talent měl udělat v NHL díru do světa, svůj potenciál však nikdy nenaplnil a v 28 letech ukončil kariéru.

Ve stejném roce skončil na draftu čtvrtý další Čech Pavel Brendl, útočník, který v kanadské juniorce ve 178 zápasech nasázel 172 gólů a celkem nasbíral neskutečných 320 bodů. Jako dospělý však naprosto propadl a nikdy nenaplnil očekávání. A to včetně angažmá v Evropě. Nyní hraje ve slovenské Skalici...

Neslavný konec kariéry prožil i Aleš Kotalík, jehož v zámoří vyplatili ze smlouvy a on po návratu domů nakonec ztratil zájem pokračovat v kariéře.

Sešup dolů zná i brankář Tomáš Vokoun, který byl na Floridě za krále, ale když následně zkusil trh s volnými hráči, přišel šok. Nikdo o něj moc nestál, on musel jít platově hodně dolů a nakonec i kvůli zdravotním problémům skončil.

Podobný osud stíhá Martina Havláta a neveselý závěr aktivního hokeje prožívá i Vincent Lecavalier, jednička draftu 1999 a nechtěná hvězda za moc peněz, která nedává góly. Nešťastný Kanaďan dodnes lituje přestupu do Philadelphie, kde skončil ve čtvrtém útoku a několikrát dokonce na tribuně.

Autor: