Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Smutné Růžičkovo jubileum: bezzubá Slavia podlehla Vítkovicím

Sport

  20:06
PRAHA - Hokejisté vicemistra z Vítkovic vyhráli v dohrávce 5. kola Tipsport extraligy na ledě Slavie 2:1 a po třetím vítězství za sebou se posunuli na třetí místo. Pražané naopak neuspěli potřetí za sebou a zůstávají jedenáctí. Jejich kouč Vladimír Růžička ve svém jubilejní 500. zápase na lavičce v základní části nejvyšší soutěže neoslavil 283. výhru, která by jej posunula na první místo před Aloise Hadamczika.

Slavia - Vítkovice (zleva: Miroslav Kopřiva, Pavel Kolařík, Rudolf Huna) foto: ČTK

Repríza semifinále minulé sezony byla speciální pro trio letních posil Slavie z Vítkovic Kuboše, Krenželoka a Štefanku, kteří se ale dnes neprosadili. Do branky domácích se vrátil po problémech se šíjí brankář Kopřiva, který se zranil před týdnem proti Českým Budějovicím. Ostravané přivítali zpět v sestavě kanonýra Ujčíka, jenž chyběl kvůli otřesu mozku od prvního kola.

Jiří Čelanský (trenér Slavie)

Dneska jsme nepodali výkon, který je hoden domácího utkání. Bohužel nás soupeř předčil v pohybu, řekl bych, že místy i v nasazení. To utkání si zasloužili vyhrát dneska hosté.

V úvodu se dostal k nebezpečné teči slávista Vašíček, který následně neuspěl ani z dorážky. Při Kadlecově vyloučení následně mohli otevřít skóre hosté, ale po Burgrově střele tečované Hunou odvrátil z brankoviště puk Štefanka, pak ještě minul z mezikruží levou tyč Klimek. V 10. minutě se radovali z vedení Pražané, když mladík Jaškin přihrál k levému kruhu Tomicovi, který nedal Málkovi šanci.

Ostravané se pak ubránili při Trnkově trestu a zvýšenou aktivitou otočili vývoj. V 16. minutě nejdříve překonal Kopřivu z mezikruží Svačina a za 78 vteřin slávistický gólman přes předchozí dva úspěšné zákroky inkasoval znovu. Pokryl Húževkovu ránu i Sýkorovu dorážku, ale na Malíkovu umístěnou střelu už nestačil. Hosté byli při chuti a Slavia mohla Kopřivovi děkovat, že vychytal v další šanci Svačinu.

Slavia začala druhé dějství náporem, ale v 23. minutě jej přerušilo Jelínkovo vyloučení na dvě plus dvě minuty za vysokou hůl. Náskok Vítkovic málem zvýšil Barinka, který byl po Svačinově akci sám před prázdnou brankou, ale puk nedostal. Krenželokův faul nabídl hostům na 112 vteřin výhodu pěti proti třem, ale Pražané odolali.

Následně mohli v druhém dějství myslet na vyrovnání ve třech přesilovkách za sebou, ale neprosadili se v nich. V 37. minutě se dostal do šance Sklenář, ale Málek jeho pokus pokryl. Stejně tak neuspěl z brejku proti Kopřivovi Klimek, při Vránově další možnosti pomohl domácímu brankáři i Endálův faul.

Ani v úvodu závěrečného dějství se Slavia neprosadila při Hunově vyloučení, při vítkovické přesilovce se pak dostal do šance Tomica, ale nezamířil přesně. Lepší muška chyběla i Hunovi, který mohl necelých jedenáct minut před koncem po brejku zvýraznit náskok Vítkovic.

Při Ovčačíkově trestu pokračovalo slávistické trápení a po Vránově samostatné akci zachránil jen jednobrankovou ztrátu Kopřiva. V 57. minutě dal opět svým spoluhráčům naději, když vykryl Klimkovo sólo. Minutu před koncem udržel při power play těsnou výhru hostů při velkém závaru před brankou Málek.

Slavia Praha - Vítkovice 1:2

HC Slavia Praha - HC Vítkovice Steel 1:2 (1:2, 0:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 10. Tomica (Jaškin) - 16. Svačina (Huna), 17. Malík (J. Sýkora).

Rozhodčí: Fraňo, Hribik - Kájínek, Podrazil. Vyloučení: 7:6. Bez využití. Diváci: 3236.

Slavia Praha: Kopřiva - Kadlec, Špelda, Roth, Žižka, Kuboš, Vašíček, Kolařík - Micka, Štefanka, Krenželok - T. Svoboda, Branda, Vondrka - Jaškin, V. Růžička ml., Tomica - P. Jelínek, Sklenář, Doležal (30. Endál). Trenéři: V. Růžička st. a Čelanský.

Vítkovice: Málek - Punčochář, Barinka, Malík, Rehák, Ovčačík, Trnka, Voráček - Ujčík, Húževka, J. Sýkora - Huna, Burger, Svačina - Vrána, Pohl, Klimek - Šedivý (21. Szturc), Strapáč, Káňa. Trenéři: Trličík a Moták.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!