Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Snad mi Plzeň zlatou medaili pošle, směje se Rask z Bostonu

Sport

  11:59
Základní část NHL teprve vrcholí, přesto bostonský brankář Tuukka Rask slaví mistrovský titul. Během výluky NHL působil v Plzni, která ovládla extraligu. "Netrpělivě čekám na poštu, kdy mi ta medaile přijde," usmál se finský gólman Tuukka Rask.

Český hokejista Bostonu Bruins Jaromír Jágr (vpravo) a brankář Tuukka Rask foto: Reuters

"Jsem šťastný za kluky z Plzně, že se jim to povedlo. Psal jsem několika z nich textovku s gratulací a zvlášť nadšený jsem, že se to povedlo Martinu Strakovi, protože moc dobře vím, jak pro ten klub žije."

Po finále mu osobně volal, stejně tak mluvil s manažerem Milanem Tichým, který jeho angažmá domluvil, a s Ryanem Hollwegem. Že mu klub, v němž na podzim odychtal 17 zápasů, nebyl ani po návratu do zámoří lhostejný, dokazují i následující Raskovy příhody z finále.

Šestý zápas si na internetu pouštěl živě, dokonce si přitom oblékl plzeňský dres, který si do Ameriky dovezl s sebou.

Sedmý duel od začátku nestihl, neboť zrovna ve stejnou dobu hrál Boston doma s Floridou. Jenže sotva jeho zápas skončil, běžel k telefonu, aby si pustil on-line přenos a jen zděšeně viděl, že Zlín deset vteřin před koncem vyrovnal.

"Říkal jsem si: To snad nemůže být pravda! Pak už jsem telefon nepustil z ruky a byl jsem hodně nervózní."

Když dal Straka vítězný gól, zajásal v Bostonu i on. A hned si naplánoval: "V létě chci do Plzně přijet, všechny pozdravit a titul pořádně oslavit. Snad mi dají i tu medaili, i když nevím, jestli jsem odehrál dostatečný počet zápasů."

A nemá to být jediný jeho letošní triumf: "Teď je čas dobýt Stanley Cup. Bylo by skvělé být dvojnásobným šampionem v jednom roce."

Autor: