Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sedm gólmanů a čtyři trenéři za rok. Tohle vyměnil Sobotka za NHL

Sport

  10:38
OMSK/PRAHA - Kolik si po úprku z NHL vydělá hokejista Vladimír Sobotka? Podle jeho agenta Petra Svobody utrží v Omsku 4,5 milionu dolarů (asi 90 milionů korun) za sezonu. Co na to Vladimir Šalajev, prezident Avangardu? „Čtyři miliony? To jsou báchorky! Bude to výrazně méně,“ citovala ho agentura ITAR-TASS.

Vladimír Sobotka v dresu St. Louis Blues. foto: Reuters

Co vlastně čeká českého útočníka na příští štaci? Omsk je sibiřské velkoměsto na pravém břehu veletoku Irtyš. Vnitrozemské podnebí tu v létě vyhání teploty ke 40 stupňům nad nulou, v zimě je sráží pod -30.

Za 2. světové války se zde vyráběly tanky pro Rudou armádu. Později tu Sověti vybudovali továrny na zpracování ropy, jež fungují dodnes a financují zdejší hokejový klub.

V něm se prosadilo více krajanů. Bednář před deseti lety proměněnou penaltou zajistil „Jestřábům“ zatím jediný domácí titul. Místní oddaní a vášniví fanoušci si oblíbili hlavně Pateru, Jágra či Červenku.

Vladimír Sobotka (vpravo) naslouchá pokynům Jaromíra Jágra v reprezentačním dresu.

Brzy se daleko na východ vydá další z českých hráčů. Sobotka opustil americké St. Louis a tým vedený přísným trenérem Hitchcockem, jenž patří k favoritům na Stanley Cup. Nechal na stole nabídky na 2,7 milionu dolarů ročně, 6 milionů na dvě sezony a další víceleté návrhy smluv s průměrnou gáží přes 3 miliony dolarů. Cítil se nedoceněný.

Nastupuje do mužstva, jež v minulém ročníku tápalo. Neprotlačilo se do play-off KHL. Protočilo sedm gólmanů a za deset měsíců vyměnilo čtyři kouče (Matikainen, Říha, Kornouchov, Summanen). „Něco podobného jsem nezažil,“ řekl ČTK bek Miroslav Blaťák, jehož Omsk na jaře propustil, ač měl platný kontrakt. „V Rusku se může všechno změnit ze dne na den.“

Sobotka se má k Avangardu připojit v pátek na tradičním soustředění v německém Füssenu. Uvítá ho trenér Summanen, který od vedení žádal elitního centra. Všestranný Sobotka prý dokonale zapadá do jeho představ.

Finského experta provází pověst prchlivce, jenž se v březnu 2011 po utkání play off v kabině dokonce sápal na Jágra. „Deptal kluky, vyvolával hádky,“ líčil bek Martin Škoula. „A někdy se dostal za hranici slušného chování.“

Zatímco v St. Louis neměl Sobotka jisté místo v prvních dvou lajnách, v Omsku mu slibují výsadní pozici. Najde se pro něj též několik zručných parťáků. Na soupisce jsou ruští reprezentanti Popov, Širokov nebo Pěrežogin, Švédové Gustafsson s Wandellem i Slovák Kudroč. Avangard angažoval též známého gólmana Barulina.

Zdejší obyvatelé - „Omiči“ - tvrdí, že krátce po každém nákupu Avangardu stoupnou ceny u benzinových pump. Přesto vesměs milují tým, který opět míří vzhůru, povznést ho má i další česká posila.

Šikovného bojovníka Sobotku si příznivci nejspíš oblíbí. Při nízkých daních v Rusku si vydělá víc než v St. Louis. Při své sibiřské misi by však raději měl očekávat i neočekávatelné.

Autor: