Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

SOUHRN: Češi, třeste se! Kanada zostudila Němce 10:0, Slováci se trápí

Sport

  14:29aktualizováno  22:59
PRAHA, OSTRAVA - Poslední výsledek kanadské reprezentace českým hokejistům na klidu zrovna nepřidal. Javorové listy před pondělním vzájemným šlágrem smetli Němce 10:0 a ujali se vedení pražské skupiny A. Vysoko vyhráli i Švédové, Rakousko porazili 6:1. V ostravské skupině nezaváhali Rusové ani Finové, utrápení Slováci zlomili Bělorusy až v prodloužení 2:1.

KANADSKÁ SMRŠŤ. Sidney Crosby střílí gól německého brankáři Endrasovi. foto:  Michal Růžička, MAFRA

SKUPINA A (Praha): 

Francii opět potopil Treille

Švýcaři napravili úvodní zaváhání proti Rakousku a v nedělním zápase porazili Francii 3:1. 

Zemi galského kohouta stejně jako v prvním zápase potopil Sacha Treille, po jehož hrubém faulu Švýcaři skórovali stejně jako v sobotu Němci.

Francie - Švýcarsko 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 49. Raux - 16. Hollenstein (Brunner, Josi), 22. Josi (Fiala, Blum), 60. Suri (Brunner). Rozhodčí: Hodek (ČR), Rantala - Puolakka (oba Fin.), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 4:6, navíc S. Treille 5 min. a do konce utkání, A. Roussel (oba Fr.) 10 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 8780.

Crosbyho all star team si užil exhibici

Kanaďané přivezli do Prahy jeden z nejsilnějších výběrů za poslední roky a od prvních zápasů je to znát. Brutální útočnou sílu v čele s Crosbym, Seguinem a Girouxem neprve pocítili Lotyši, z nedělního utkání s Německem se stala přímo exhibice. Kanaďané i přes výrazné polevení v třetí části vyhráli 10:0.

Hattrickem se pod úspěch jednoho z favoritů šampionátu podepsal Taylor Hall a čisté konto vychytal díky 17 zásahům Martin Jones.

Kanada - Německo 10:0 (4:0, 5:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 9. Crosby (O’Reilly), 9. Hall (Eberle, Duchene), 17. Eakin (O’Reilly), 20. Eakin (Toffoli), 23. Hall (Duchene, Eberle), 25. Ebklad (Giroux, Wiercioch), 28. Giroux (Ennis, Savard), 36. Ennis (Giroux, Hamhuis), 40. Hall (Duchene, Muzzin), 43. Duchene z tr. střílení. Rozhodčí: Kubuš (SR), Olenin (Rus.) - McIntyre (USA), Šefčík (SR). Vyloučení: 3:1. Bez využití. Diváci: 15.046. 

Švédsko bez problémů přejelo Rakousko

Filip Forsberg ze Švédska střílí šestý gól Rene Swettemu z Rakouska.

Dvacetiletý Filip Forsberg jako první hokejista 79. mistrovství světa nastřílel hattrick. Povedlo se mu to v utkání proti Rakousku, které Švédové ovládli jednoznačným výsledkem 6:1. 

Ke třem brankám přidal útočník Nashvillu také jednu asistenci a vyhoupl se do čela produktivity turnaje. Hráči Tre Kronor se v neúplné tabulce skupiny A s pěti body posunuli na první místo. 

Švédsko - Rakousko 6:1 (3:0, 3:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 14. F. Forsberg, 19. Klefbom (Sjögren, Josefson), 20. Lander (Eriksson, F. Forsberg), 29. F. Forsberg (Eriksson, Ekman-Larsson), 30. Lindholm, 32. F. Forsberg (Lander, Ekman-Larsson) - 54. Heinrich (Komarek, Latusa). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Stricker (Švýc.) - Lhotský, Suominen (Fin.). Vyloučení: 4:6, navíc Rahimi (Švéd.) 10 min. Bez využití.

FOTO S MASKOTY. Bob a Bobek se v Praze rychle staly miláčkem tribun.
Střídání brankářů Rakouska. Vpravo nastupující Bernhard Starkbaum za...

SKUPINA B (Ostrava): 

Finové si spravili chuť proti Dánsku

Pro Finsko zněl úkol jasně - po překvapující a vysoké prohře 1:5 od Američanů vyhrát v základní hrací době proti Dánsku. 

Jediný, kdo vzdoroval, byl dánský brankář Dahm, který ubránil svůj tým od vyšší prohry než 0:3. 

Jeho protějšek Pekka Rinne, který je mezi trojicí nominovaných na Norris Trophy pro nejlepšího brankáře NHL, udržel čisté konto.

Dánsko - Finsko 0:3 (0:0, 0:3, 0:0)

Branky a nahrávky: 28. J. Jokinen (Salmela, Donskoi), 29. Pesonen (Louhivaara, Kemppainen), 36. Barkov (Lindell, J. Jokinen). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Wehrli (Švýc.) - Schrader (Něm.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 4:1. Bez využití. Diváci: 8353.

Slováci znovu proti outsiderovi ztratili bod

Slovenští hokejisté se znovu dlouho trápili, ale i ve svém druhém zápase na mistrovství světa nakonec uspěli. Houževnaté Bělorusko porazili 2:1 v prodloužení, když vyrovnávací i rozhodující branku vstřelil Andrej Meszároš.

Bělorusko - Slovensko 1:2 p (0:0, 0:0, 1:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 52. S. Kosticyn (Kaljužnyj, A. Kosticyn) - 53. Meszároš (L. Hudáček, Dravecký), 62. Meszároš. Rozhodčí: Šindler (ČR), Mayer - Carnathan (oba USA), Dahmén (Švéd.). Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 8812 (vyprodáno). 

Rusko s novými posilami porazilo Slovince

Rusové zvládli bez větších problémů i svůj druhý zápas. Favorit šampionátu a zároveň obhájce titulu rozhodl stejně jako při páteční premiéře proti Norsku hned v první třetině, kterou vyhrál vysoko 3:0. Dva góly vítězů vstřelil útočník Jevgenij Dadonov, navrch přidal i dvě asistence.

Sborná měla vynikající nástup a v páté minutě v rozmezí 36 vteřin dvakrát udeřila zásluhou Kovalčuka s Kuljominem. Od té doby už komfortní vedení nepustila, ačkoliv Slovinci statečně dotahovali.

Za poražené se trefila i jejich největší hvězda, střelec Los Angeles Kings Anže Kopitar. Do utkání už naskočily také očekávané ruské posily z NHL Jevgenij Malkin a Vladimir Tarasenko.

Rusko - Slovinsko 5:3 (3:0, 1:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 5. Kovalčuk (Dadonov, Barulin), 5. Kuljomin (Antipin), 19. Dadonov (Panarin, Šipačov), 30. Šipačov (Panarin, Dadonov), 46. Dadonov (Šipačov, Panarin) - 24. A. Kopitar (Pretnar, Kranjc), 35. Pance, 55. Sabolič (Tičar, Jeglič). Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. Diváci: 7557.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!