Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hokejisty Sparty povede jako hlavní kouč Gross, z Hořavy bude asistent

Pavel Gross a Miloslav Hořava budou trénovat hokejovou Spartu v sezoně 2023/24. foto: HC Sparta PrahaAP

Novým hlavním trenérem hokejistů pražské Sparty se stal Pavel Gross. Pětapadesátiletý kouč vystřídá ve funkci Miloslava Hořavu, který se přesune na pozici asistenta. Ke změnám došlo také ve vedení klubu. Na pozici generální manažerky skončila Barbora Snopková Haberová. Novým předsedou představenstva a generálním ředitelem klubu se stal Petr Vosmík.
  17:59

„S Milošem Hořavou i vedením klubu jsme toho už hodně prodiskutovali. Máme poměrně jasnou představu, jak s týmem pracovat. Jeho hlavní kostra je poskládána velmi dobře, nyní ji musíme rozumně doplnit o zkušenosti i dravé mládí,“ uvedl Gross, jenž loni na jaře odmítl nabídku stát se asistentem Kariho Jalonena u české reprezentace.

Do Sparty se vrací po 33 letech. Za poslední roky bylo ale jeho jméno spojováno s pozicí kouče Pražanů už několikrát.

Za pražský tým nastupoval rodák z Ústí nad Labem Gross jako útočník v letech 1987 až 1990 a získal s ním mistrovský titul. Poté odešel do Německa, kde se od roku 2001 věnoval trénování, naposledy vedl do loňského března Mannheim, s nímž hned v první sezoně 2018/19 získal titul. Právě s Mannheimem slavil v letech 1997 až 1999 třikrát zlato ještě jako hráč.

Hořava se na střídačku Sparty vrátil v listopadu jako nástupce Pavla Patery a podepsal smlouvu do konce příští sezony. Tým vytáhl z předposledního místa v tabulce a v play off s ním ztroskotal ve čtvrtfinále na Třinci, který následně vybojoval čtvrtý titul v řadě.

Nové představenstvo hokejové Sparty: zleva Jakub Dlouhý, Tomáš Divíšek, Petr Vosmik a trenéři Pavel Gross a Miloslav Hořava.

Vosmík, jenž byl v tomto týdnu jmenován do vedení Asociace profesionálních klubů (APK LH), která řídí extraligu, povede klub v čele trojčlenného představenstva, jehož byl dosud členem. Zůstává také Jakub Dlouhý s hlavní odpovědností v oblasti marketingu a komunikace, novým členem je Tomáš Divíšek. Bývalý útočník bude zodpovědný především za sportovní rozvoj klubu.

Snopková Haberová vedla klub od května 2019. „Báře patří velký dík. Sparta za jejího působení získala Prezidentský pohár, bojovala ve finálové sérii play off a překonala rekordní návštěvnost v extralize. S Bárou se navíc úplně neloučíme, přesouvá se do dozorčí rady, kde nahradí Víta Šuberta,“ uvedl Vosmík.

V roli spojky s hlavním mužstvem bude i nadále působit sportovní manažer Jaroslav Hlinka. Nebude se ale soustředit jen na hlavní mužstvo, ale i na dlouhodobý rozvoj sparťanské mládeže. Jedním z cílů Sparty je i větší propojení s letňanskými Letci na mládežnické i seniorské úrovni.

„V Letňanech budujeme dlouhodobě úspěšnou akademii a především v mladších věkových kategoriích se nám daří. Naším novým cílem je co nejlépe využít potenciál obou akademií a pro Spartu i celý český hokej vychovávat co největší množství nových Hlinků, Hlaváčů a Rousků,“ nastínil Divíšek.

„Úzce budeme spolupracovat i v dospělém hokeji. V dlouhodobějším horizontu bychom se s Letci rádi probojovali do Chance ligy a měli tak možnost mít novou sparťanskou farmu přímo v Praze,“ dodal Divíšek.

Vedle Hlinky zůstává i další z klubových ikon Petr Ton, jenž bude nově zastávat roli výkonného manažera a bude úzce spolupracovat právě s Vosmíkem. Vedle běžného provozu klubu se oba budou soustředit na prohlubování vztahů s obchodními partnery a zastupování Sparty v rámci APK a Českého svazu ledního hokeje.

Hlavním cílem klubu na sportovní scéně je návrat na extraligový vrchol, o který Sparta usiluje dlouhé roky marně. Naposledy získali Pražané zlato v roce 2007. „Každý krok, který ve Spartě děláme, vede k jednomu společnému cíli - být dlouhodobě úspěšní a opět vybojovat mistrovský titul,“ prohlásil Vosmík.

Autoři: ,