Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sparta i Slavia podlehly v European Trophy Švédům, Pardubice vyhrály

Sport

  21:51
PRAHA - Hokejisté pražské Sparty ani Slavie v konfrontaci se švédskými kluby při vstupu do nové podoby European Trophy neuspěli. Sparta doma podlehla HV 71 1:4, Slavia prohrála ve stockholmské hale Hovet s Djurgaardenem 2:5. Naopak proti dalšímu zástupci Elitserien se dařilo Pardubicích, které v Hradci Králové zdolaly i díky dvěma trefám americké posily Coreyho Elkinse Linköping 3:2.

Kometa Brno - Sparta. foto: ČTK

Tým z Jönköpingu s českým útočníkem Kamilem Pirošem v sestavě rozhodl o své výhře na ledě Sparty v Tesla aréně v druhé třetině, ve které překonal brankáře Tomáše Pöpperleho hned třikrát po trefách Pera Ledina, Jespera Thörnberga v přesilovce a Noaha Welche. Švédové se dokázali prosadit v přesilových hrách, v kterých hráli mnohem lépe než Sparta.

Pražané v první dvacetiminutovce nedokázali potrestat ani jeden ze tří faulů soupeře. I čtvrtou branku přidali hráči HV 71 v početní výhodě, v 52. minutě upravil už na 4:0 Jesper Fasth. Až poté se prosadila Sparta, která hrála v nejsilnějším možném složení. Kouč Josef Jandač měl k dispozici všechny letní posily. Na 1:4 snížil po samostatné akci kapitán Michal Broš.

"Rozhodla lepší produktivita soupeře, hlavně v první třetině. My jsme měli více střel i akcí, po kterých jsme mohli dát gól, ale nepodařilo se nám to. Ve druhé třetině jsme poté začali bláznit, tlačili se více dopředu a oni nás vyškolili," řekl Broš po zápase. Spartu nyní čekají v evropské soutěži dvě utkání ve Švédsku. "Bude to stejně těžké jako dnes. My se musíme poučit z této porážky," podotkl nový kapitán Pražanů.

Slavia také udržela s Djurgaardenem vyrovnanou jen první třetinu a zápas se rozhodl v přesilovkách, v nichž klub ze švédské metropole vstřelil tři branky. Hned po 72 vteřinách otevřel skóre při vyloučení Jakuba Sklenáře Marcus Nilson. V 19. minutě vyrovnal Tomáš Svoboda, který prostřelil gólmana Gustafa Wesslaua. Po 21 vteřinách druhé části ale vrátil při trestu Jakuba Šulce Djurgaardenu vedení Jonas Almtorp, za 84 sekund upravil na 3:1 Christian Eklund a v 35. minutě se trefil i Patrik Cehlin.

V dalším oslabení inkasovala Slavia v úvodu závěrečné části po gólu Johna Normana. V závěru ještě zkorigoval výsledek Tomáš Hertl. V Hradci Králové ale už švédský tým neúřadoval. Pardubice v úvodní třetině ubránily dvouminutové oslabení tří proti pěti a samy udeřily v 19. minutě v početní výhodě, kdy se poprvé prosadil Elkins.

Před polovinou utkání vyrovnal také v početní výhodě Klas Dahlbeck, ale ještě v druhé části se v další přesilové hře trefil Elkins. Pardubické vedení pojistil v 48. minutě Daniel Rákos a za Linköping už jen snížil tři minuty před koncem Carl Söderberg.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!