130 let

Sparta - Petrohrad (zleva: Maxim Afinogenov a Tomas Karpov) | foto: Reuters

Sparta na Spengler Cupu zaváhala i podruhé, čeká ji čtvrtfinále

Sport
  •   17:30
DAVOS - Hokejisté pražské Sparty prohráli i druhý zápas na Spenglerově poháru v Davosu, když v úterý nestačili na Petrohrad. Ruský tým vedený koučem Václavem Sýkorou vyhrál 4:1, ovládl skupinu A a postoupil přímo do semifinále. Sparta se ve středečním čtvrtfinále utká s týmem Kanady, jenž v souboji o přímý postup do semifinále podlehl 2:3 pořádajícímu Davosu.

Spartě se přitom vcelku vydařil vstup do zápasu, alespoň gólově. Ve 14. minutě překonal reprezentačního brankáře Štěpánka Kafka a zajistil Pražanům vedení. Petrohrad ale v 18. minutě zápas otočil. Nejprve se prosadil Švéd Martensson, poté překonal švýcarského gólmana v brance Sparty Bäumleho v oslabení Rybin.

Pražané v dalším průběhu nevyužili dvě přesilové hry pět na tři. Jednu na přelomu druhé a třetí třetiny, druhou v poslední části. Petrohrad, v jehož sestavě chyběl odpočívající útočník Čajánek, si ve dvojnásobné početní výhodě vedl mnohem lépe. Fauly Macholdy a Bartánuse potrestal Weinhandl, který uzavřel skóre zápasu.

Asistent trenéra Sparty Radim Rulík po zápase přiznal, že Petrohrad vyhrál zcela zaslouženě. "V utkání si vytvořil více příležitostí. Na druhou stranu musím říct, že proti tak silnému soupeři jsme sehráli vyrovnané utkání. I přes porážku jsme podali dobrý výkon," uvedl Rulík na klubovém webu.

Klíčovým momentem byly dvě rychlé branky SKA na konci první třetiny. "Ty nás zmrazily. Ve druhé třetině nám Petrohrad ještě brankově odskočil a hru kontroloval. Ruský celek má čtyři špičkově řady a dokázal potrestat naše chyby. Pro řadu našich mladých hráčů takové utkání bylo přínosem a dobrou zkušeností," dodal Rulík, který společně s hlavním koučem Miloslavem Hořavou nechal odpočívat kapitána Davida Výborného.

Ve středu se Sparta utká s Kanadou, kterou na turnaji vede legenda NHL Mark Messier. Výběr "Javorového listu" po vítězství nad Spartakem Moskva prohrál s Davosem, v jehož dresu skórovali ve druhé třetině Petr Tatíček a Jaroslav Bednář, jehož vyslal do brejku Petr Sýkora.

Pražané budou hrát o semifinále od 20:15, duel Spartak Moskva - Servette Ženeva je na programu od 15:00.

Spenglerův pohár - skupina A

SKA Petrohrad - Sparta Praha 4:1 (2:1, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 18. Martensson (Jašin), 18. Rybin, 31. Klimenko (Semjonov), 54. Weinhandl (Jašin) - 14. Kafka (Bartánus).

Rozhodčí: Kurmann, Reiber (oba Švýc.). Vyloučení: 9:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 6148.

Sestava Sparty: Bäumle - Vykoukal, Gulaši, Philipp, Du Bois, Jan Hanzlík, Macholda, Husák, Přibyl - Hromas, Kratěna, Ton - Luňák, Broš, Y. Treille - Smoleňák, Peter, Kůrka - Kafka, Karpov, Bartánus.

Konečná tabulka:
1. SKA Petrohrad 2 2 0 7:2 6
2. Servette Ženeva 2 1 1 5:6 3
3. Sparta Praha 2 0 2 4:8 0

Autor: ČTK