130 let
Autor čtvrtého gólu Sparty Jan Košťálek (vlevo) přijímá gratulaci od spoluhráče...

Autor čtvrtého gólu Sparty Jan Košťálek (vlevo) přijímá gratulaci od spoluhráče Lukáše Rouska. | foto: ČTK

Sparta porazila doma Olomouc i podruhé, Třinec znovu vyhrál o pět branek

Sport
  •   19:45
Praha - Stejně jako Mladá Boleslav a Liberec potvrzují zatím i Sparta s Třincem ve čtvrtfinále play off hokejové extraligy pozice favoritů na základě pořadí v tabulce po dlouhodobé části. Pražané porazili v dnešním druhém utkání Olomouc 2:0 a stejným poměrem vedou i v sérii. V polovině je na cestě do semifinále také poslední držitel titulu Třinec, který podobně jako v sobotu smetl Brno pětibrankovým rozdílem.

Vítěz základní části Sparta zatím plní roli velkého favorita, když její hokejisté maximálně využili výhody domácího prostředí. Góly Pražanů dali útočníci Michal Řepík a David Tomášek. První čisté konto v extraligových vyřazovacích bojích vychytal Alexander Salák, potřeboval na něj 33 zásahů. Série bude pokračovat ve středu a ve čtvrtek na Hané.

„Myslím, že dnes jsme odehráli o malinko lepší utkání než včera. Bylo vidět, že jsme více rozehranější. Důležité bylo, že jsme šli do vedení. Potom jsme takovým zodpovědným týmovým výkonem to utkání zvládli a přidali jsme důležité druhé domácí vítězství. Možná je to třeba malinko na úkor ofenzivy, ale ta defenziva fungovala výborně. Olomouc hraje skvěle, takže i na ty dva zápasy u nich musíme být dobře připravení,“ prohlásil domácí trenér Josef Jandač.

Třinečtí hokejisté ovládli i druhý čtvrtfinálový zápas s Kometou díky čtyřem využitým přesilovým hrám a po drtivé výhře 7:2 vedou také oni proti úspěšnému celku z předkola v sérii 2:0. Oceláři sice ve třetí minutě jako první inkasovali, ale už ve druhé třetině otočili na 5:1. Dvakrát skóroval za vítěze Michal Kovařčík a po třech nahrávkách si připsali Petr Vrána s Erikem Hrňou.

„Vítězství si velmi vážím. Bylo super, že jsme po inkasované brance otočili skóre ještě v první třetině. Ve druhé jsme si vytvářeli docela dost příležitostí a kluci ji vyjádřili i gólově. Znovu jsme odskočili (na 5:1) před koncem druhé třetiny, to nás uklidnilo. Ve třetí už byla hra hodně rozkouskovaná přesilovkami a oslabeními, to ubralo na kvalitě utkání. Za výkon musím kluky pochválit, ale série nekončí. Je to 2:0. Speciální týmy jsou rozdílovým faktorem v této sérii, v obou utkáních jsme si byli schopni pomoci v průběhu zápasu,“ řekl kouč vítězů Václav Varaďa.

Autor: ČTK