Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Sparta vzdorovala slavným Rangers. Prohrála jen 0:2

Sport

  21:25
PRAHA - Hokejisté pražské Sparty prohráli v přípravném utkání s New York Rangers 0:2. Branky týmu zámořské NHL v jeho úvodním vystoupení na evropském turné zaznamenali v průběhu druhé třetiny Arťom Anisimov a Ruslan Fedotěnko, čisté konto vychytal Martin Biron.

Sparta - New York Rangers, obránce Sparty Jiří Kučný po druhém gólu Rangers. foto: ČTK

Slavný klub, který je jedním z členů slavné "Original Six", šestice zakládajících týmů NHL, přilákal zájem mnoha fanoušků. Vedle těch sparťanských, kteří se v posledních měsících hokejem v podání svých oblíbenců bavili jen zřídka, se přišla podívat i spousta těch v tradičních modrých dresech a nápisem Rangers na hrudi.

Po efektní představovačce, znělkách obou týmů při jejich nástupu na led a státních hymnách vhodil slavnostní buly pražský primátor Bohuslav Svoboda. A po Liberci, který před rokem přivítal Boston (1:7), mohla chuť a sílu NHL okusit také Sparta.

Začátek výjimečného duelu vypadal pro domácí hrozivě, když hned v úvodních vteřinách musel gólman Pöpperle vytáhnout dva pohotové zákroky proti největší ofenzivní síle Jezdců v podobě první útočné formace vedené Richardsem, jemuž hráli na křídlech Gáborík a Wolski. Ještě větší možnost otevřít skóre měl ale chvíli poté Tenkrát. Radost mu ovšem sebral Biron, který sklapl betony k sobě včas.

Ani jeden týmů následně nedokázal výrazněji zahrozit v přesilovce. Rangers jako kdyby se poté spíš rozkoukávali a příliš ze svého umu do první přestávky nepředvedli. Birona naopak vyvedl z klidu Žálčík a potvrdil tak nebojácný výkon mladé čtvrté formace domácích. Z mezikruží vypálil nebezpečně Ton, ale bezgólový stav po první třetině nezměnil.

V druhém dějství už se zámořský celek představil v mnohem lepším světle, a přestože jako první čelil vážnější hrozbě Biron, hra se přesunula na druhou stranu kluziště a po Erixonově akci otevřel v 26. minutě skóre pohodlným zakončením do prázdné branky Anisimov. Na trestnou lavici musel poté Yorick Treille a Rangers přidali podobně i druhou trefu, když ze stejného místa jako Anisimov využil přesilovku Fedotěnko.

Sparta toužila po čestném úspěchu, ale nedočkala se

Jezdci začali s dvoubrankovým vedením v zádech působit mnohem sebevědoměji a Pöpperle se musel i nadále ohánět. Největší příležitost ve zbytku prostřední části si ale připravila Sparta - rychlík Ton se dostal do úniku, jenže byl těsně stíhaný a diváci se tak nedočkali jeho oblíbené zbraně v podobě bekhendového blafáku, Biron si poradil.

Pražané ani přes nepříznivý stav nerezignovali, a i když měli velkou dávku štěstí, že přečkali šance Dubinského a Wolského, několikrát si vynutili potlesk na otevřené scéně od téměř 11 tisícovek diváků. Blízko snížení byl znovu Tenkrát, i tentokrát byl ale v minisouboji s ním úspěšnější gólman Biron.

Sparta toužila alespoň po čestném úspěchu, v závěru sáhla ke hře bez brankáře, ale Birona překonat nedokázala. I přesto se stejně jako její sok dočkala poděkování a bouřlivého potlesku od přítomných diváků, kteří aplaudovali vestoje již od začátku poslední minuty zápasu.

Hned po pražském utkání míří Rangers do Göteborgu, kde v pátek nastoupí proti Frölundě. V neděli mají naplánovaný další zápas v Bratislavě proti Slovanu a v pondělí ve Švýcarsku poslední přípravný duel s Zugem. Pak už se newyorské mužstvo přesune do Stockholmu, kde v pátek 7. října nastoupí k úvodnímu utkání sezony NHL proti Los Angeles a o den později změří síly s Anaheimem.

Sparta Praha - New York Rangers 0:2 (0:0, 0:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 26. Anisimov (Erixon, Dubinsky), 29. Fedotěnko (Del Zotto, Erixon). Rozhodčí: Šindler, Sutherland - Racicot (oba Kan.), Blümel. Vyloučení: 5:2. Využití: 0:1. Diváci: 10 878.

Sestavy
Sparta: Pöpperle - Kučný, Milam, Jan Hanzlík, Husák, Kasík, Sersen, Moravec, od 33. navíc Sobotka - Tenkrát, Broš, I. Rachůnek - Ton, Bližňák, T. Rachůnek - Y. Treille, Foster, Lapšanský - Forman, Luňák, Žálčík. Trenéři: Jandač, Žemlička a Martinec.

NY Rangers: Biron - Bickel, McDonagh, Eminger, Del Zotto, Bell, Erixon - Gáborík, Richards, Wolski - Callahan, Anisimov, Dubinsky - Zuccarello Aasen, Stepan, Rupp - Prust, Christensen, Fedotěnko. Trenéři: Tortorella a Sullivan.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!