Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sparta začíná boj o finále Ligy mistrů. Trenér Kalous věří, že to není konečná

Sport

  12:45
PRAHA - Hokejová Sparta dnes ve 20 hodin vstoupí do semifinálového dvojduelu Ligy mistrů na ledě švédského celku Växjö Lakers, který už v sedmi soutěžních zápasech v řadě nepoznal porážku.

Sparta ve čtvrtfinále vyřadila Bern foto: ČTK

S pocity křivdy odjížděli v neděli hokejisté Sparty z Litvínova. Sudí jim totiž deset sekund před koncem základní hrací doby za nepříznivého stavu 2:3 neuznali gól. Petr Vrána ostrým nájezdem sice protlačil kotouč do brány, ovšem rozhodčí jeho akci posoudili jako faul na brankáře Petráska. Další možnost na vyrovnání už Pražané nedostali a prohráli.

Zlobu však museli záhy vytěsnit z myslí a soustředit se na momentálně mnohem důležitější zápas – úvodní duel semifinále Ligy mistrů na ledě švédského Växjö Lakers. „Máme před sebou těžký dvojzápas. Těžký, ale nikoliv nezvladatelný,“ předjímal trenér Sparty Jiří Kalous.

Sparta to v Litvínově neumí. Prohrála už posedmé v řadě. Kometa doma přejela Liberec

„V Litvínově to bylo kvalitní utkání, ale Švédové asi budou trošku někde jinde. Uvidíme, těžko říct. Možná to budou hrát na jistotu, je to první utkání semifinále,“ myslí si Vrána.

Stejně jako v předchozích dvou letech přistupuje pražský celek i v této sezoně k etablující se soutěži s nemalými ambicemi. O to víc sparťany dosavadní úspěšné tažení těší. „Jsem velice rád, že se nám podařilo ve srovnání nejlepších evropských týmů postoupit až do semifinále. A důrazně říkám, že bych si přál a věřím v to, že ani semifinále pro nás nemusí být konečnou stanicí,“ burcuje Kalous, jehož tým neprohrál v žádném z pěti venkovních utkání.

Liga mistrů je pro účastníky kvůli vlastnímu vloženému kapitálu i náročnému cestování finančně nákladná, a tak doposud vydělaná suma 73 tisíc eur (necelé dva miliony korun) Spartě teprve zahojila náklady. Až nyní se tedy úspěšná cesta soutěží začíná vyplácet. Případný postup do finále by znamenal přímý zisk dalších minimálně 30 tisíc eur, celkový vítěz dostane 70 tisíc eur.

V cestě však stojí Växjö, momentálně druhý tým švédské ligy, který vyhrál sedm posledních soutěžních utkání v řadě. „Jde o jeden ze špičkových týmů Evropy. Budeme muset hrát hodně zodpovědně. Dobře bránit, nepouštět domácí do brejků, využít nějakou přesilovku a zužitkovat naopak naše brejky,“ nastínil recept k úspěchu útočník Vrána, jenž minulou sezonu odehrál v Brynäs, a má tak s Växjö nedávné zkušenosti.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!