Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Obrovská úleva, oddechl si střelec Ton

Sport

  22:38
PRAHA - Sparťanský kanonýr Petr Ton byl ve druhém čtvrtfinálovém utkání úspěšnější v souboji dvou vyhlášených specialistů na nájezdy proti brněnskému brankáři Sasu Hovimu a díky němu suverén základní části vyrovnal sérii s Kometou na 1:1 na zápasy. Osmatřicetiletý Ton finského náhradníka, který naskočil jen na rozstřel, překonal se štěstím, ale radost měl ze své první trefy v letošním play off obrovskou.

Sparta (Petr Ton) foto: ČTK

"Je to obrovská úleva, protože jako favorit prohrávat 0:2 a jet do Brna, kde víme, že ta euforie je veliká, by bylo hodně těžké. Jsme za to strašně rádi," řekl novinářům Ton.

Přiznal, že hra byla s postupem času nervózní. "Věděli jsme, že máme jednu porážku, člověk si to ve třetí třetině uvědomil, více se bránilo a v prodloužení nějaké přesilovky tam byly, my ji hráli jen chvilku. Spíše se čekalo na penalty a obavy tam byly veliké." Ton dokázal proměnit v play off svůj devátý nájezd z devíti. "S Michalem Brošem jsme se bavili, že nebudeme nic vymýšlet a člověk zkusí to, s čím je nejúspěšnější," prozradil recept na brněnského specialitu na nájezdy Hoviho.

Potvrdí Sparta "nálepku" nejlepší týmu na hřištích soupeřů?

Broš sice jako první exekutor neuspěl, ale Ton se štěstím ano. "Šel jsem do kličky, naznačil jsem, že budu střílet do bekhendu, ale nepovedlo se mi to. Chtěl jsem to zvednout nahoru a šlo to od tyčky do jeho zad." Sparta se těžko prosazovala přes těsnou obranu Komety a nedařilo se jí v přesilovkách. "Oni dobře bránili, souvisí s tím i psychika. Zápasy jsou náročné, chybí tam lehkost na hokejkách, oni mají rychlý přístup a je to o osobních soubojích. Je to o jednotlivcích, aby to ustáli a něco si dovolili. To musíme do příštího zápasu zlepšit," podotkl Ton.

Věří, že v Brně Sparta smaže ztrátu po prohraném prvním domácím utkání. "Díky tomu, že jsme byli v základní části nejlepším týmem na hřištích soupeřů, tak věřím, že se nám bude hrát v Brně dobře," doplnil Ton.

Podle něho by také Spartě vyhovoval méně vyhrocený zápas. "Když se s nimi chceme takhle rvát a bude hodně vyloučení, tak je to výhoda pro Brno. Nám vyhovuje hokej nahoru dolů, chceme hrát i venku s rychlými protiútoky," uvedl Ton, podle něhož také záleží na metru sudích.

"Jsou tam dva arbitři a s nimi se někdy těžko vychází. Vyloučení jsou často sporná, ale když to rozhodčí pískne, tak s tím nic neuděláme. Emoce s námi cloumaly od začátku. Měli jsme trošku krvavé oči a to je pak výhoda pro Brno," uznal.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Už v první minutě rozdmýchal nervozitu na ledě zákrok sparťanského beka Davida Kočího, který dohrál souboj s Miroslavem Holcem, pro něhož se zraněným ramenem možná skončila sezona. "Snažím se hrát tvrdě a naplno. Mrzí mě to, že došlo ke zranění, ale nebylo to úmyslné. Dohrával jsem hráče, jak jsem zvyklý. To je hokej," prohlásil Kočí.

Shodou okolností zranil Kočí Holce už na začátku listopadu, kdy měl po jeho zákroku brněnský útočník zraněná žebra. "Vyplynulo to ze situace, je to náhoda. Já mám sto deset kilo, takže asi srážka s kýmkoliv ode mne bolí," doplnil někdejší bitkař NHL v dresech Chicaga, Tampy Bay, St. Louis či Colorada. "Není tam žádný úmysl, nejsou ruce nahoře, jen dohrávám souboje.

Že bych chtěl někoho zranit, je nesmysl." Ostrá hra ale Kočímu vyhovuje a podle něj se líbí i divákům. "Čekali jsme to, Brno hraje takový styl. Mají velké a silné hráče. Je to skvělé pro diváky. Může to být ostřejší v Brně, jsme připravení na všechno. Myslím, že ta série bude celá tvrdá," doplnil Kočí.

Byl rád, že se Spartě podařilo srovnat stav na 1:1 na zápasy. "Brno hraje výborně, je to skvělý tým. Hrají dobře dozadu i dopředu, tvrdě, je to dobrý soupeř," dodal.

Autoři: ,