Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Sparta vyrovnala sérii s Brnem po nájezdech

Sport

  18:25aktualizováno  21:13
PRAHA/PLZEŇ - Hokejisté pražské Sparty zvítězili ve druhém čtvrtfinále play off extraligy nad Kometou Brno 3:2 po samostatných nájezdech a vyrovnali stav série na 1:1. Vítěz základní části sice dvakrát ztratil vedení, ale v rozstřelu rozhodl Petr Ton. Souboj na čtyři vítězné duely pokračuje ve středu a ve čtvrtek v Brně.

Sparta - Kometa Brno. foto: ČTK

Kometa nastoupila bez zraněného útočníka Němce a hned v první minutě přišla i Holce, který po brejku ohrozil Pöpperle a následně jej narazil na mantinel Kočí. Ofenzivní opora hostů u utkání musela odstoupit se zraněným ramenem. Sparťanský bek putoval na trestnou lavici, za 51 vteřin jen následoval Yorick Treille a Brno přesilovku pěti proti třem využilo po Kováčikově ráně od modré čáry.

Výsledky čtvrtfinále

HC Sparta Praha - HC Kometa Brno 3:2 SN (1:1, 1:1, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 7. Pacovský (I. Rachůnek, Jan Hanzlík), 28. Bližňák (Ton, Tenkrát), rozhodující sam. nájezd Ton - 3. Kováčik (Petrovický), 31. T. Svoboda (Jakub Svoboda, Žižka). Rozhodčí: Hodek, Minář - Bláha, Kostka. Vyloučení: 10:13, navíc Foster - Jaroslav Svoboda, L. Čermák všichni 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 10.781. Stav série: 1:1.

HC Plzeň 1929 - PSG Zlín 5:1 (1:0, 1:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 8. Havlíček (Johnson, Kratěna), 29. Pletka (Martin Straka, Jan Kovář), 51. Pitule (Kaberle), 54. Johnson (Marušák, Martin Straka), 60. Pletka (Martin Straka, Jan Kovář) - 38. Honejsek. Rozhodčí: Hradil, Hribik - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 10:11. Využití: 3:0. Diváci: 7065. Stav série: 2:0.

Následně se po souboji s Fosterem těžce zvedal z ledu i Kováčik a hra se přitvrdila. V sedmé minutě v souboji na levé straně u mantinelu srazil na zem Švrček Ivana Rachůnka, který se ale rychle zvedl a přihrál k levé tyči volnému Pacovskému, který snadno vyrovnal. Po vyloučeních Vašíčka a Bičánka si zahrála v pěti proti třem i 39 vteřin Sparta, ale hosté se ubránili. Sparta měla převahu, ale přes těsnou obranu Komety se těžko prosazovala.

V úvodu druhého dějství při Eratově vyloučení nevyužil šanci Tenkrát, z brejku přečíslili hosté soupeře, ale Vašíček po přihrávce Jakuba Svobody zakončoval bekhendem a Pöpperleho nemohl ohrozit. Do vedení šla ve 28. opět Sparta, když po rychlém protiútoku sice Ton nezpracoval Tenkrátův pas, ale stihl přistrčit puk Bližňákovu, který střílel do odkryté branky.

Další možnost měl Lapšanský po přihrávce Tomáše Rachůnka, ale akce útočníků, kteří naskočili do hry až od druhé třetiny, gólem neskončila.

Naopak udeřila Kometa, když Tomáš Svoboda z levého kruhu zamířil přesně k levé tyči Pöpperleho branky. Tuhý a nervózní boj pokračoval a ve 34. minutě se poprali Foster s Čermákem. V závěru druhé části Sparta nevyužila další početní výhodu pěti proti třem, tentokrát při trestech Vašíčka a Malce trvající 47 vteřin.

Na začátku třetí třetiny připravil Ton možnost pro Pacovského, ale ten svůj šestý gól ve vzájemných zápasech s Kometou v této sezoně nepřidal, protože minul branku. Na druhé straně zahrozil Petrovický, ale Pöpperle jeho pokus kryl. Stav nezměnily ani další přesilovky. Hosté se ubránili při čtyřminutovém trestu Petrovického a Sparta při Brošově trestu.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Po 21 vteřinách prodloužení byl vyloučen Sersen, ale Sparta v oslabení odolala. V 66. minutě pokryl ještě Pöpperle Divíškovu dorážku po Hruškově střele. Sparta se pak dostala do přečíslení tří na jednoho, jenže Ivan Rachůnek ani Krstev Trvaje nepřekonali. V závěru prodloužení hráli při trestu Tomáše Svobody v početní výhodě domácí, ale také nerozhodli.

V nájezdech proti Pöpperlemu neuspěli Kováčik, Tomáš Svoboda ani Jakub Svoboda, brněnský specialista na nájezdy Hovi vychytal Broše, Ton na něj ale bekhendovým blafákem vyzrál.

Autoři: ,