Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sparťané budou ladit formu duelem s NY Rangers

Sport

  11:22aktualizováno  18:00
PRAHA - Hokejisté pražské Sparty sehrají 29. září ve své Tesla Aréně zápas s New Yorkem Rangers. Slavný klub se bude v Evropě připravovat na start nového ročníku NHL, který zahájí 7. a 8. října ve Stockholmu duely proti Los Angeles a Anaheimu. Sparta se tak stane druhým českým klubem, který přivítá mužstvo z NHL. Loni v Liberci nastoupil v přípravném zápase Boston. Bruins pak na startu sezony NHL odehráli dva zápasy s Phoenixem v pražské O2 areně.

Sparta - Slavia (Petr Ton). foto: Richard Adamec.ČTK

"Jsme velmi rádi, že se nám podařilo tuto událost po týdnech jednání získat. Oba týmy mají ve svých zemích velkou historii a jsme moc rádi, že právě Rangers přijedou do Prahy," řekl na tiskové konferenci v Praze předseda představenstva Sparty Petr Bříza.

Organizovat utkání s Rangers bude Sparta ve spolupráci s marketingovou agenturou Česká sportovní, která se podílela na představení NHL v Česku jak loni, tak i v roce 2008. Tehdy poprvé v Praze nastoupili právě Rangers proti Tampě Bay.

"Pokud jsme se zamýšleli nad organizací tohoto zápasu a celého pobytu Rangers, byl pro nás velmi důležitý silný marketingový partner, abychom byli schopní společně zajistit tak náročnou akci, kterou několikadenní pobyt týmu NHL v Praze je," doplnil Bříza.

Celá akce i s poplatkem pro Rangers a se zajištěním jejich pobytu má rozpočet 12 milionů korun. Sparta má na to oddělený rozpočet od toho na extraligovou sezonu. "Přivést Rangers do Prahy stojí nemalé peníze. I zajištění servisu bude stát velké úsilí. Jsme ale rádi, že se nám to podařilo. Bude to v tomto roce jediný zápas klubu z NHL v Česku," doplnil Bříza.

PETR TON: Třeba český dědek prožene i Rangers

Ta zpráva ho příjemně zaskočila. Nejzkušenější útočník hokejové Sparty Petr Ton (37) nevěděl o tom, že v září jeho tým změří síly se slavnými New York Rangers. Jeden ze členů originální šestky NHL zavítá do Prahy v září. "Už se těším," vyhrkl ze sebe Ton, když se o exhibici dozvěděl.

LN Jak moc?
Samozřejmě hodně. Velká sláva by byla kdybychom hráli s jakýmkoliv týmem NHL, ale Rangers mají ještě lepší zvuk. Pro hráče i pro fanoušky to bude svátek. A pro mě osobně to bude taková třešnička na dortu na sklonku kariéry.

LN V Česku jste ovládl produktivitu i střeleckou tabulku, ve Finsku jste také patřil mezi nejlepší hráče. Do NHL jste se ale neprosadil. Berete tedy zápas s Rangers aspoň za takový malý test, jak by vám to za mořem šlo?
Zápas si hlavně užiju, ať už dopadne jakkoliv. Vyrůstal jsem ještě v době, kdy jsme toho o NHL moc nevěděli, takže jsem ji ze začátku nebral jako nějaký sen. Ale když jsem hrál ve Finsku, tak jsem o ní hodně přemýšlel a tajně doufal. Jednou jsem byl i hodně blízko angažmá, ale nakonec to nevyšlo. Takže si to vyzkouším aspoň tak trochu teď v září...

LN I v sedmatřiceti letech patříte mezi nejrychlejší bruslaře extraligy, Už se těšíte, jak si dáte bruslařský souboj s nějakou mladou dravou hvězdičkou, kterých mají Rangers v sestavě hodně?
Já jsem ještě ani nezačal letní přípravu, a vy se mně už ptáte na bruslařské souboje? (směje je) Ale jo, bylo by hezké, kdybych jim ukázal, že je dokáže i český dědek prohnat. Třeba by si pak řekli, že i u nás nejsou špatní hráči.

LN Před zápasy vždy sledujete hru gólmana soupeře na videu. To asi začnete shánět něco o Henriku Lundqvistovi, ne?
Znám ho, je to vynikající brankář. Ale asi si ho budu muset ještě důkladněji nastudovat...

LN Loni se jako první střetl extraligový tým v Liberci, kde Bílí Tygři vyzvali Boston. Neobáváte se, že dostane "výprask" jako oni?
Ten zápas jsem viděl a nemyslím, že to byl zas až takový výprask. Boston byl jenom hodně produktivní. Brzy vedl o několik branek a pak vždy získá tým velké sebevědomí.

LN Sparta ještě neodtajnila, na kterém stadionu se bude utkání hrát. Vy byste preferoval Tesla Arenu předpokládám?
Samozřejmě, pro Rangers by to bylo i na našem širokém kluzišti obtížnější, než v O2 Areně. Třeba by to smazalo rozdíl mezi nimi a námi (směje se) Ale hlavně by to bylo dobré pro sparťanské fanoušky, kdyby se hrálo v Holešovicích.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!