Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Sport

Spící sopka vybuchla. Vzal si kritiku k srdci, líčí Ovečkinův vzestup spoluhráč

Alexandr Ovečkin v NHL ožil. foto: ČTK

Washington - Vstoupil do sezony NHL jako obvykle, rval se, pracoval pro tým, ale jinak... nic. Hraje vůbec Alexander Ovečkin? Na soupisce Washington Capitals ruský hokejový bohatýr byl, jenže oproti zvyklostem v gólovém zápise nebývalo jeho jméno tak často jako jindy.
  7:00

Ovečkin se na startu zkrácené sezony NHL trápil. Nedával góly, nebyl produktivní, přitom se od hvězdy jeho formátu v prvním útoku pravidelně očekávají góly.

V zákulisí se mluvilo o tom, že v 35 letech začíná jeho někdejší úžasná střelecká forma vadnout. Že je absolutně bez formy. Podepsat se na tom mohlo několik věcí najednou. Srazila ho i nepříjemná kauza kolem porušení covidových pravidel, když byl načapaný s ruskými spoluhráči, kterak se společně baví, ačkoliv byl jasně daný zákaz kontaktu.

Patrně největší roli hrál fakt, že vinou lednového startu sezony vypadl z obvyklého rytmu, musel zvolit jinou a pozdější přípravu. U starších hráčů jako je Ovečkin totiž trvá i týdny, než tvrdý suchý trénink začne naplno fungovat v praxi.

Byl potřeba čas, než se dá fyzicky dohromady a získá zpět svou zažitou rutinu i pohodu. A když se na „Ovieho“ snesla vlna kritiky, spící sopka vybuchla. Góly teď slaví stejně bláznivě jako ten střapatý potřeštěný mladík, co před šestnácti lety přicházel do ligy.

Brankáš Vaněček oslavuje svou vítěznou premiéru na ledě NHL se spoluhráčem...
Alex Ovečkin a Sidney Crosby při slavnostním ceremoniálu.

Během března měl jen tři zápasy, kdy nezaznamenal jediný bod, dvakrát mu nebylo dopřáno proti Bostonu, potom už jen proti Rangers. Za uplynulý měsíc nastřílel 11 gólů a podle mnohých expertů je zpátky ve hře o svou desátou Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce.

„Způsob, jakým střílí puky, jak skóruje i celkově funguje na ledě, je úchvatný i zábavný zároveň. Jako spoluhráč si musíte užívat každý moment,“ líčil dojmy ze sledování svého spoluhráče Nicklas Bäckström, Ovečkinův dvorní gólový asistent.

Ruská superhvězda vystoupala během jediného měsíce na osmnáct gólů a posunula se z ponurého 85. místa střeleckých tabulek až na sedmé. Na prvního Austona Matthewse momentálně ztrácí už jen čtyři zásahy. Při jeho současné kanonádě by amerického tahouna Toronta mohl co nevidět dotáhnout.

„Najednou je každá jeho střela nebezpečná. Je prostě úžasné, kolik šancí si dokáže vytvořit a kolik gólů je schopný nastřílet,“ udivuje Connora Shearyho.

„Když o něm všichni říkali, že odstartoval sezonu špatně, vzal si to k srdci. A teď má nejspíš nejlepší formu v celé NHL,“ dodal.

Ale mnohem zajímavější je Ovečkinovo střelecké řádění z historického pohledu. Moskevský rodák už se v pořadí přehoupl přes Phila Esposita (717 gólů). A na dosah teď má jiné velké jméno - Marcela Dionna.

Hbitý pravák se během podařeného období dostal na metu 724 gólů, svůj poslední zásah přidal v nočním utkání s Rangers při výhře 5:4, a je šestý. Do pátého Dionna (731) už chybí jen kousek, daleko není ani 741 tref čtvrtého Bretta Hulla. Třetího Jaromíra Jágra (766) by mohl dostihnout nejspíš až v příští sezoně.

Pokud se při jeho horší formě i zkráceném programu NHL hovořilo o tom, že nakonec nebude mít ani promile šance na překonání samotného Wayna Gretzkého, teď naopak ožily diskuse o dosažitelnosti bájné Gretzkého hranice 894 branek!

„Alex se mi zdá velmi odhodlaný, Washington je navíc hodně dominantní,“ Řekl bych, že nakonec všem nastaví vlastní rekord,“ říká odvážně Marcel Dionne pro stanici TVA Sports.

„Nastřílel tolik gólů z jediného místa. Vážně ho nikdo nedokáže uhlídat? Nechci ho nijak snižovat, ale pro mě je to jednorozměrný hokejista, který exceluje jen mezi modrou a brankovou čárou. V tomhle území je nebezpečný, má opravdu dělovou ránu. Udělal z ní ohromnou zbraň,“ volil ostrá slova Kanaďan.

Jak je vidět, je prostě nezastavitelný! I když všichni dávno vědí, kde je jeho výsostné místo.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...