130 let

Washington Capitals (Vokoun a Ovečkin) | foto: ČTK

Spokojený Vokoun: Z Ovečkina se stává lídr

Sport
  •   15:13
WASHINGTON - Hokejový brankář Tomáš Vokoun prožívá se svým novým týmem veleúspěšný vstup do sezony NHL. Posílený Washington vyhrál všech šest dosavadních zápasů a vede Východní konferenci.

Za skvělým startem mužstva stojí i výkony Vokouna, jenž odchytal pět ze šesti zápasů. Dvojnásobný mistr světa přitom neměl lehký začátek v novém působišti, když hned v prvním zápase pustil pět branek.

"Zaskočilo mě, že jsem nenastoupil do zahajovacího utkání a asi to na mě mělo určitý vliv v zápase proti Tampě, který mi vůbec nevyšel. Naštěstí proti Pittsburghu už jsem se cítil mnohem lépe," řekl Vokoun, místo kterého dostal na startu NHL přednost krajan Michal Neuvirth.

V uplynulých čtyřech zápasech Vokoun nepustil víc než dvě branky a posunul se do první desítky gólmanů v procentuální úspěšnosti zásahů.

Cítí šanci na Stanley Cup

Za historicky nejúspěšnější start Capitals do sezony mohou letní posily včetně Vokouna a Romana Hamrlíka i změna herního stylu kapitána Alexandra Ovečkina, který oproti dřívějším sezonám hraje více ve prospěch mužstva.

"Pro mě osobně byli vždy nejlepší hráči jako Zetterberg či Dacjuk, kteří hrají dobře na obou stranách kluziště. Zatímco Alex vždycky patřil mezi střelce, jenž měl přes pět střel na zápas. Teď se však obětuje daleko více pro tým a stává se z něj opravdový lídr. Už pro něj není tak důležité, jestli v zápase vstřelí branku, ale je na něm vidět obrovská radost, když tým šlape a vyhrává. Myslím, že i on sám cítí, že je pro tým ještě důležitější než dřív," chválil Vokoun kapitána Capitals.

Rodák z Karlových Varů si může poprvé v NHL vychutnávat pocit, že chytá v týmu, jenž patří ke kandidátům na celkové vítězství. "Jak už jsem řekl několikrát. Hlavní důvodem, proč jsem si vybral Capitals, byl fakt, že zde cítím opravdu velkou šanci na Stanley Cup. Na předešlé angažmá vzpomínám jen v dobrém, ale věřte mi, že je někdy opravdu složité pochytat v zápase přes čtyřicet střel a přesto být na straně poražených. Tady poprvé v kariéře cítím, že kluci častokrát pomůžou mně, jako v úvodním zápase, kdy dokázali vstřelit dost branek, abychom zvítězili," libuje si po odchodu z Floridy pětatřicetiletý brankář, jenž si dosud zachytal v play off pouze šest zápasů v sezoně 2003/2004 v dresu Nashvillu.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz