Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Stamkos, Kovalčuk a Landeskog. Největší hvězdy šampionátu

Sport

  17:46
PRAHA - I mistrovství světa 2013 ve Švédsku a Finsku se zúčastní velké hokejové hvězdy. Lidové noviny pro vás vybraly ty tři nejzářivější.

Kanada - Rusko (Kovalčuk slaví). foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Vše o hokejovém MS 2013

Steven Stamkos

Steven Stamkos.

Kanadský útočník je jedním z nejlepších kanonýrů posledních let NHL, dvakrát vyhrál trofej pro nejlepšího střelce. Zdobí ho především tvrdé a přesné zakončení. S kanadským výběrem už vyhrál juniorské mistrovství světa 2008 a o rok později si na krk pověsil stříbrnou medaili i na seniorském MS. Třiadvacetiletý Stamkos ale v NHL stále čeká na týmový úspěch, do play off s Tampou postoupil jen jednou.

Ijla Kovalčuk

Ilja Kovalčuk na tréninku New Jersey

Třicetiletý Rus je dlouhodobě jedním z nejlepších útočníků na světě. Ze sobce se sice částečně proměnil v týmového hráče, hlavní náplní jeho práce ale zůstalo střílení gólů. Před třemi roky podepsal smlouvu s New Jersey Devils na patnáct let za 100 milionů dolarů. Národní tým reprezentoval vždy hrdě a je dvojnásobným světovým šampionem a bronzovým medailistou z olympiády 2002.

Gabriel Landeskog

Nejlepším nováčkem (Calder Memorial Trophy) byl útočník Gabriel Landeskog z Colorada

Teprve dvacetiletý forvard je vycházející hvězdou švédského hokeje. Před sezonou převzal kapitánské céčko Colorada od Milana Hejduka, ačkoliv měl za sebou teprve premiérovou sezonu, a v devatenácti letech a 286 dnech překonal Sidneyho Crosbyho a stal se nejmladším kapitánem v historii NHL. Jedná se o kreativního útočníka, který je spolehlivý v defenzivě a nebezpečný v útoku.