130 let
Chris Chelios (vpravo).

Chris Chelios (vpravo). | foto: ČTK

Speciál

Staří vpřed. Čtyřicátníci o chuť do příští sezony NHL ještě nepřišli

Sport
  •   7:06
PRAHA - Ta zpráva se dala čekat už několik let. Americký obránce Chris Chelios v sobotu oznámil, že definitivně končí s profesionálním hokejem. Osmačtyřicetiletá legenda, která v minulé sezoně paběrkovala v dresu Atlanty, se vrací do Detroitu. V Hockeytownu, jak se Detroitu přezdívá, by se měl zapojit do chodu klubu Red Wings, jehož barvy hájil deset sezon. „Nemám pro jeho funkci jméno, ale měl by se podílet na rozvoji mladých talentů,“ vysvětlil generální manažer Detroitu Ken Holland.

Odchodem druhého nejstaršího hráče NHL všech dob se otevřel prostor pro další zkušené hráče, aby převzali pozici nejsledovanějšího veterána soutěže. A právě Red Wings mají ve svém kádru horkého favorita. Minulý čtvrtek totiž Detroit uzavřel smlouvu s Mikem Modanem – nejproduktivnějším americkým hráčem v historii NHL.

Diváci v zámoří už nyní diskutují, jak to čtyřicetiletému forvardovi půjde v bílorudém dresu. Modano byl totiž až dosud symbolem klubové věrnosti. V týmu Minnesota Stars, který se v roce 1993 po přestěhování přejmenoval na Dallas Stars, strávil neuvěřitelných dvacet sezon. Jenže po posledním ročníku se Modano dozvěděl, že už ho "jeho" klub nechce.

"Připravoval jsem se na to, ale když se to nakonec stalo, byl jsem opravdu zklamaný," soukal ze sebe koncem července. Detroit však má s angažováním veteránů dlouhé zkušenosti, a tak na Modana čeká nová výzva. "Buď bych hrál v Detroitu, nebo bych skončil," komentoval to sám hráč.

V klubu se navíc potká s dalšími veterány – devětatřicetiletým Krisem Draperem, o dva roky mladšími Tomasem Holmströmem a Chrisem Osgoodem či šestatřicetiletým Brianem Rafalským. A s velkou pravděpodobností se do Hockeytownu vrátí i Modanův vrstevník Nicklas Lidström. Šestinásobný držitel Norrisovy trofeje pro nejlepšího obránce si totiž vzal čas na rozmyšlenou.

Co dál? To řeší třeba i Lang
Jasno už má po víkendu jiný legendární čtyřicátník. Finský blesk Teemu Selänne se zřejmě vrátí do Anaheimu. "Rozhodl jsem se pokračovat v kariéře. V podstatě to bylo jasné už delší čas," svěřil se magazínu Sports Journal. Selänne byl po minulé sezoně zklamaný z neúspěchu Anaheimu a přemýšlel o konci kariéry. Ducks však přes léto pilně nakupovali posily, a to Fina přesvědčilo. V Anaheimu se tak zřejmě opět sejde s dalším slavným veteránem Paulem Kariyou. "Paul čekal na mé rozhodnutí. Teď mohou začít jednání," líčil Selänne.

Zatímco Modano a Selänne už mají jasno, jiní zkušení hráči stále vyčkávají, co s nimi bude. Dva měsíce před startem NHL je bez angažmá třeba devětatřicetiletý útočník Robert Lang, který naposledy hrál ve Phoenixu. Angažmá shání i čtyřicetiletý Bill Guerin a o dva roky mladší Owen Nolan. V zástupu zkušených útočníků bez práce je třeba i slovenský kanonýr Miroslav Šatan. Dostane ještě šanci?

Autor: Vojtěch Gibiš