Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

'Staříci' se bouří. Bude psát Detroit historii?

Sport

  17:30
DETROIT/PRAHA - Již podruhé v letošním play off zámořské NHL zažívají fanoušci ty infarktové pocity. Po sérii Vancouver-Chicago, kterou nejlepší tým základní části soutěže vyhrál 4:3 na zápasy, přestože vedl již 3:0, nyní právě "kosatky" čekají na soupeře ve finále konference na lepšího z dvojice San Jose-Detroit. Prvně jmenovaní vedli 3:0 na zápasy, jenže slavný celek z Hockeytownu se nevzdal a v noci na středu srovnal po výhře 3:1 stav série na 3:3.

Detroit - San José. foto: ČTK

Toronto Maple Leafs, NY Islanders a Philadelphie Flyers. Pouze tyto tři celky dokázaly otočit v historii bojů o Stanley Cup sérii z 0:3 na konečných 4:3. V prvním případě stáli na straně poražených hokejisté Detroitu Red Wings. Tedy týmu, který se nyní jako čtvrtý může zapsat do historie.

Už jednou se k tomu v letošním play off schylovalo - v 1. kole vedl Vancouver 3:0 nad obhájci Stanley Cupu z Chicaga 3:0, "Jestřábi" vyrovnali sérii na 3:3, v rozhodujícím sedmém duelu ale na ledě soupeře padli. Detroitu se proti San Jose ve 2. kole zatím povedl stejný kousek - srovnal sérii ze stavu 0:3 na 3:3. Navíc obrat předvedli "rudá křídla" už v šestém duelu, když ještě v 51. minutě prohrávali 0:1.

Detroit - San José.

Jenže poté dvěma góly během 114 vteřin otočili výsledek Zetterberg s Filppulou. "Musíte vždy věřit, bez ohledu na čas i skóre," usmíval po se zápase spokojený Filppula. Pojistku na fakt, že oba soupeři si utkají ještě jednou v noci ze čtvrtka na pátek dal do prázdné branky při power play "žraloků" Helm.

Mimochodem - právě Helm byl ve čtyřiadvaceti letech spolu s Abdelkaderem nejmladším členem kádru Red Wings v posledním duelu se San Jose. Výrazně tak snižují věkový průměr celého Detroitu. I s nimi v sestavě překračuje hranici 31 let. Průměrný věk obrany týmu z města motorů je dokonce 34 let! Přesto nebo právě proto se veteráni v červených dresech nevzdali ani za stavu 0:3 na zápasy.

Detroit - San José.

"Nikdo se necítil mizerně po prohrách, nikdo nevěšel hlavu. Nelitovali jsme se," potvrdil zkušenost kabiny Red Wings brankář Jimmy Howard. Právě americkému gólmanovi jako první po vítězném duelu gratulovala i legenda klubu Gordie Howe. I jeho přítomnost v kabině dodává hráčům energii k zápisu do historie. Jednomu z mála, který zkušeným borcům v čele s nestárnoucím veteránem Nicklasem Lidströmem ještě chybí.

"V posledních zápasech základní části jsme bojovali o to, abychom mohli hrát rozhodující sedmé duely na domácím ledě. Teď je na čase, abychom toho využili," burcoval naopak své spolubojovníky kapitán San Jose Joe Thornton. I on ale tuší, že to budou mít těžké. "Prohráli třikrát v řadě a stejně jsme je nezlomili. Ale i nám nechybí sebevědomí. Budeme bojovat," dodal.

Čí vůle a víra ve vlastní síly nakonec bude slavit úspěch?

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...