130 let
Mladá Boleslav - Třinec (radost hokejistů Třince)

Mladá Boleslav - Třinec (radost hokejistů Třince) | foto: ČTK

Speciál

Startuje play off hokejové extraligy: Do boje. A každý se svou zbraní

Sport
  •   16:06aktualizováno  16:28
PRAHA - Zapomeňte už na boje ze základní části. Zapomeňte i na předkolo, tu vskutku důstojnou pozvánku na play off. Teď startuje pravá fáze sezony. „Očekávám alespoň tři série velice vyrovnané,“ prognózuje hokejový odborník Pavel Richter.

Dvě z nich už začínají dneškem: Zlín se utká s obhájcem titulu z Pardubic, Budějovice poprvé v historii vyzvou Vítkovice, jež přišly kvůli Davis Cupu o domácí výhodu. O víkendu jdou na scénu postupující týmy z nedávného předkola: slávisty čeká Liberec a Litvínov favorit favoritů - Třinec.

Osm nejlepších mužstev vstupuje do čtvrtfinále extraligy - a každý s nejrůznějšími zbraněmi.

Grafika play off

1. Třinec
Vítěz Prezidentského poháru vyhrál základní část po právu, díky bohatému rozpočtu má na to také jeden z nejkvalitnějších kádrů v lize. "Který navíc kromě ofenzivy myslí už i dozadu," říká analytik Martin Hosták. V nabitém, dlouhodobě stavěném týmu jsou navíc "mazáci" se zkušenostmi ze slavné NHL jako Bonk, Varaďa, Kohn či Krajíček, nejlepší bek ligy. Široký výběr hráčů je velmi produktivní.

2. Liberec
Richter tvrdí: "Liberec je pro mě velké překvapení." Jenže nenápadný tým bez výkyvů řídí kapitán Petr Nedvěd, mašina v připravování šancí a celkově 3. muž bodování. "Zažívá nejlepší sezonu za Liberec," říká Richter. Fanoušci už v hledišti hráčům připravují tradiční "bílé peklo". Skvělá to podpora.

3. Vítkovice
Před sezonou dalo vedení klubu šanci Romanu Málkovi a zkušený gólman ji chytl za pačesy. Defenzivu zase řídí Marek Malík, ještě loni zadák zámořské NHL. V útoku tým, kterému se před sezonou málo věřilo, bude nejvíce spoléhat na Viktora Ujčíka s Jiřím Burgerem. "To jsou jejich nejzkušenější pardálové," ukazuje Richter. Pozor - Vítkovice v základní části získaly nejvíce bodů na svém hřišti.

4. Zlín
Opět straší útočným duem Balaštík-Leška, jenže v přesilovce je zezadu doplňuje i Martin Hamrlík. Zlín je pověstný pečlivou obranou a Tomáš Duba skončil celkově druhý v hodnocení brankářů. "Oni soupeře uspí, nedokážou se dostat z třetiny a potom udeří," líčí taktiku Rastislav Špirko, hráč Pardubic.

5. Pardubice
Letos nejlepší celek na hřištích venku má motivaci v obhajobě titulu, který se tak těžko potvrzuje. "Ovšem často hrají výborný hokej i doma," všímá si Richter. Ukázněný tým, který má i přes oslabení pořád svou kvalitu, vede Josef Jandač, jeden z vůbec nejperspektivnějších koučů v českém hokeji. Obraně navíc dodá zkušenosti předsezonní 37letá posila František Kaberle, pětinásobný mistr světa.

6. České Budějovice
Na úvod série jim spadla do klína výhoda domácího hřiště, ale oni si na Vítkovice vyloženě věří, což potvrzuje letošní bilance. Daří se brankáři Jakubovi Kovářovi, v obraně jsou ostřílení Ptáček a Vykoukal. "Hrají nepříjemně," ví kouč soupeře Mojmír Trličík. "Před bránou vytváří tlak."

7. Slavia Praha
Bezejmenní spoléhají především na svou odhodlanost i na fakt, že svůj cíl splnili a ve čtvrtfinále už nemají co ztratit. Samozřejmě je povede trenérská osobnost Vladimír Růžička. Kádr bez větší výrazné hvězdy teď má v brance Kopřivu, který v předkole chytil formu. "Navíc dokáže skvěle využít domácího kluziště, kde pokaždé předvádí velmi nepříjemnou, nátlakovou hru," připomíná Richter.

8. Litvínov
Jejich sebedůvěra je posílena cenným plzeňským skalpem z předkola. "Mohli by do play off vstupovat s vysokým sebevědomím," píše třinecký web. Litvínov zdobí kompaktnost a týmový duch, jeho klíčovými postavami jsou kapitán Roman Vopat a brankář Volke. Hlavně na jeho výkonu záleží.

Autor: Vítězslav Čermák