Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Štědrý večer na ledě? V klidu, říká Netík

Sport

  15:16
POPRAD/PRAHA - Sváteční večeře, rozbalování dárků pod vánočním stromečkem, klid a pohoda. Tak o tomhle si někteří hokejisté mohou nechat jen zdát. Konkrétně ti, kteří působí v Kontinentální lize, v Rusku se totiž slaví Vánoce až šestého ledna.

HC Lev Poprad (Netík). foto: ČTK

Už druhý rok po sobě tak Štědrý den stráví na ledě útočník Tomáš Netík (29) ze Lvu Poprad. Může si tak zavzpomínat na mládí, kdy Vánoce prožil v zámoří při mistrovství světa hráčů do dvaceti let. „Tam jsem hrál i na Silvestra,“ říká.

LN: Jak moc je to pro vás teď nepříjemné?
Když jsem do KHL šel, věděl jsem, že mi tohle hrozí. Jsem profesionál, musím se s tím smířit. Klikou aspoň je, že jak loni, tak letos máme zápas doma. Předtím mi spoluhráči vyprávěli, jak prožili Vánoce během série venkovních zápasů.

LN: Loni jste s CSKA Moskva absolvovali zápas 24. prosince večer. Jak jste ho prožil?
Bral jsem to v klidu. Den před Štědrým večerem jsme byli zavření na báze, takže jsem Vánoce tak trochu letmo proběhl. Alespoň chvíli jsme doma s přítelkyní koukali na pohádky. Zatím nemáme děti, takže to pro nás žádný velký problém není.

Průchovi absence Vánoc vůbec nevadí

Oslavit večer až po zápase mohou v KHL Zbyněk Irgl, Libor Pivko, Lukáš Krajíček i trenér Marek Sýkora, jejichž Minsk přivítá Petrohrad s Jakubem Štěpánkem a Petrem Průchou. „U mě to jsou hezké vzpomínky, ale už dlouho jsem žádné Vánoce neměl. Mně to ale nijak nevadí, nikdy jsem je nijak zvlášť neprožíval,“ prohlásil Průcha. Nemá rád stres, který hlavní svátky celého roku mnohdy provází. „Sice se sejde rodina, což je na tom podle mého to jediné pozitivní, ale nemám rád, jak jsou z toho vždycky ženské v rodině vystresované.“

LN: Hráli jste od 19 hodin, to jste toho pak moc nestihl, že?
Jen krátkou večeři, ani kapra jsme neměli. A pár dárků jsme si s přítelkyní dali okolo půlnoci.

LN: Brali v CSKA Moskva ohled na hráče zvyklé dodržovat jiné vánoční zvyky?
Ani jsme to v kabině nijak neřešili. Zkrátka jsme věděli, že máme na 24. prosince termín zápasu, a tomu jsme se podřídili. Samozřejmě kluci, co mají rodiny, nebyli úplně šťastní…

LN: Jak vůbec Štědrý večer v ruských ulicích vypadal?
Trochu sváteční byl, protože už všechny obchody mají vánoční výzdobu. Ale jinak ho Rusové berou jako naprosto normální den.

LN: Poprad na letošek domluvil, že se zápas s Atlantem Mytišči bude hrát od 13 hodin. Vítáte to?
Jasně, budeme mít večer pro sebe. A podle mě si lidi v Popradu odpolední zápas užijí. Tátové s dětmi vyrazí na hokej a vypadnou z chaosu, který obvykle na Štědrý den panuje. Ale kdyby se v našich podmínkách hrálo od pěti nebo od sedmi večer, tak budeme v hale sami… (směje se)

LN: Dorazí se podívat rodina?
Jenom přítelkyně. Rodina dorazí až po Vánocích.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...