Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Štěpánek: Že na MS pojedu jako trojka? Je to pro mě čest

Sport

  10:02
PRAHA - Vítkovický brankář Jakub Štěpánek je smířený s pozicí třetího gólmana pro světový šampionát v Německu, přestože na minulém mistrovství světa hájil branku hokejové reprezentace jako jednička.

Tomáš Vokoun (vlevo) a Jakub Štěpánek. foto: ČTK

V 23 letech bere pozvánku hlavního kouče Vladimíra Růžičky jako další zkušenost v kariéře, která právě loňským šampionátem nabrala strmý vzestup.

Zatímco před rokem neměl národní tým dopředu jasně určeného brankáře číslo jedna a tuto pozici pro sebe ukořistil právě Štěpánek, tentokrát má být jasnou jedničkou zkušený Tomáš Vokoun z Floridy. "Už vloni jsem nepočítal s tím, že bych mohl chytat. Ani teď nad tím nijak nepřemýšlím. Je jasné, že když tam bude Tomáš Vokoun a bude zdravý, tak bude chytat on. To je jasně dané," řekl Štěpánek novinářům na úterním srazu hokejistů v Praze.

Příprava českých hokejistů - Jakub Štěpánek

Je hlavně rád, že vůbec může v národním mužstvu být. "Je to pro mě čest. I vloni bych byl i s pozicí trojky spokojený. Může mě to v koutku duše mrzet, ale já určitě nejsem tím typem člověka, který to na sobě bude dávat nějak znát. Že bych dělal nějakou zlou krev v kabině, to určitě ne," ujistil.

V týmu ho tak podle všeho čeká souboj o pozici dvojky s Ondřejem Pavelcem z Atlanty. "Nevím, zda to brát jako nějaký souboj. Pan Růžička nastínil, že má nějakou vizi, takže je možné, že skončím i jako trojka v teplákách na tribuně," uvedl Štěpánek.

Vůbec ho však nenapadla možnost, že by pozvánku do reprezentace i třeba s ohledem na náročnou sezonu, v níž Vítkovice došly až do finále extraligy, odmítl. "Ještě nemám skoro nic odchytáno, takže přestože se spekulovalo o tom, že bych měl být jako trojka, tak jsem vůbec nepřemýšlel o možnosti, že bych nejel," prohlásil Štěpánek.

Jakub Štěpánek v české brance.

Po finále, které skončilo ve čtvrtek 22. dubna, se však cítil unavený. "Hráli jsme docela dost zápasů. Nevím, zda jsem se za ty čtyři dny stihl dát nějak do kupy, ale cítím se docela v pohodě," uvedl Štěpánek. V dlouhé sezoně mu však pomohla i účast na olympiádě, přestože si ve Vancouveru nezachytal.

"Před olympiádou jsem nepodával tak dobré výkony a vůbec celý mančaft jsme nehráli tak, jak bychom chtěli. Na olympiádě jsem si ale fyzicky i psychicky odpočinul, což si myslím, že mi pak pomohlo i do play off," uvedl Štěpánek.

Sportovní svátek planety pojal i jako teoretickou přípravu. A stejně se chce zkusit přiučit také v Německu. "Nejen od Tomáše, ale i od ostatních gólmanů, kteří tam budou, budu moct něco odkoukat. Už na olympiádě jsem ostatní brankáře sledoval a doufám, že budu moct i na mistrovství světa," přál si Štěpánek.

Jakub Štěpánek.

Působení kolegů v brankovišti sleduje velmi pozorně. "Na Tomášovi se mi třeba líbí, že toho hodně ustojí. Já jsem naproti tomu asi opačný typ, jdu rychle dolů. Párkrát jsem to zkoušel na tréninku, určitě jsem už nějaké prvky odkoukal," řekl Štěpánek. "Chytám však podle sebe, nemám styl podle někoho jiného," dodal.

Minulý rok neměl téměř žádné zkušenosti, přesto se na něho trenér Růžička nebál vsadit. "Chytal jsem vlastně ještě i v první lize. Tento rok byl pro mě ale celkem úspěšný a určitě se cítím lépe než vloni," připomněl Štěpánek své působení v prvoligové Porubě, odkud poté jeho cesta vedla do týmu Vítkovic, v němž se rychle zabydlel.

Letos už si tak mohl vychutnat oslavy druhého místa v extralize. "Byla to podle mého úspěšná sezona, takže jsme ji i oslavili. Musel jsem si však dávat pozor, protože obvykle se z toho tak týden dostávám, což by ještě teď bylo špatné. Šetřil jsem se," smál se Štěpánek.

V reprezentačním týmu se nyní potkal s hokejisty mistrovských Pardubic. Tým finálového přemožitele z východních Čech zastupují bek Jakub Nakládal a útočník Petr Koukal. "Jen se ptali, jak jsme to oslavili, tak jsem jim odpověděl, že asi ne tak jako oni," dodal v odlehčeném tónu Štěpánek.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!