Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

STRAKA: Ruská tvrdost jako vzkaz Čechům

Sport

  21:57
PRAHA - Česká hokejová reprezentace potvrdila vzrůstající formu i v zápase s Ruskem, které přehrála 3:2. Martin Straka, mistr světa z roku 2005, i proto odhaduje, že si Češi z mistrovství světa odnesou jednu z medailí.

Česko - Rusko (Arťuchin fauluje, Rachůnek na zemi) foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

LN: Jak se vám líbil zápas mezi Českem a Ruskem?
Hrál se krásný hokej plný nasazení. Češi jsou sebevědomí a jde vidět, že s každým dalším vítězstvím sílí.

Čtěte také

LN: Myslíte si, že tvrdá hra Rusů byla taktickým záměrem?
Je to hokej. Mistrovství světa. S tvrdostí se musí počítat. Některé zákroky ale nebyly asi úplně čisté. Možná chtěli Rusové českému týmu vzkázat, že to s nimi nebude mít úplně jednoduché.

LN: Vy osobně byste zákrok, po kterém musel Karel Rachůnek na šití, potrestal?
Jestli Arťuchin nevyskočil, tak to bylo čistý, úplně přesně to ale vidět nebylo. Hrozně těžko se to posuzuje. Že by ale šlo o nějaký brutální faul, tak to ne. Karel musí mít v první řadě zapnutou helmu. Měl ji povolenou a spadla mu, jinak by mu nic nebylo. Rozbil si hlavu jen díky tomu. Spíš na Michálka to byl zákrok jasnější. Tam bych očekával pětiminutový trest a distanc do konce utkání. Vůbec nešlo o souboj o kotouč.

LN: Myslíte si, že bude trenér v závěrečném zápase skupiny s Německem některé hráče šetřit?
Ti hráči, co nebudou úplně fit, si podle mne odpočinou. Jinak si ti hokejisté zahrát chtějí. Všichni, kteří můžou, do toho utkání nastoupí. Už jenom kvůli té fantastické kulise. Uvidíme stejně sebevědomé mužstvo jako dřív.

LN: Věříte, že český tým zvládne následný čtvrtfinálový duel?
Do semifinále určitě projdeme. O tom nepochybuji. Dokonce se domnívám, že postoupíme až do finále. Teď jde o to, s kým se v něm utkáme.