130 let
Radek Duda v dresu Chomutova.

Radek Duda v dresu Chomutova. | foto: ČTK

Střet s Růžičkou vyřešil Duda pohlavkem: Jen výchovná facka

Sport
  •   22:18
PLZEŇ - Hokejový útočník Radek Duda dnes prožil obnovenou premiéru. V utkání se Slavií se po téměř dvou letech vrátil do extraligy a v plzeňském dresu se objevil po více než pěti sezonách.

"Jsem za to rád. Plzeň mi jako první dala šanci si zahrát dospělý hokej a moc jsem se sem zase těšil," řekl Duda, který v rámci střídavého startu z prvoligového Chomutova naskočil do souboje proti pražské Slavii, v jejíchž barvách slavil v roce 2003 titul.

V prestižním zápase dlouho vedla Plzeň, nakonec ale Slavia tříbrankové manko smazala a vyhrála 5:4 po prodloužení. "Je to obrovská škoda. Všichni makali, nechali na ledě všechno a pak po takovém závěru získáme jen bod.

HC Plzeň 1929 - HC Slavia Praha

Snad to mužstvo nepoznamená na delší dobu," přeje si jedenatřicetiletý útočník, který Indiány posílil pouze pro dnešní duel.

"Určitě jsem se na extraligu těšil. Na druhou stranu v něčem je jednodušší si zahrát nejvyšší soutěž. V první lize se urputně brání a líp se hraje hokej určitě tady," popsal rozdíly mezi první ligou a extraligou. Chuť do hry byla na pravém křídle druhého plzeňského útoku patrná po celou dobou zápasu. Nevyhýbal se osobním soubojům, ale ke spokojenosti mu chyběl gól.

"To bych musel pořádně vystřelit. V poslední době je pro mě zakončení snad zakleté," tvrdí Duda, přestože je nejproduktivnějším hráčem Chomutova.

Dal mi krosček do obličeje, říká k souboji s Růžičkou Duda
Během hry dostál i pověsti provokatéra, když se dostal do několika konfliktů s protihráči. Hodně sporů měl s brankářem Kopřivou a kapitánem Slavie Kadlecem. Největší rozruch ale vyvolal jeho střet u mantinelu se synem trenéra sešívaných Vladimírem Růžičkou mladším. "Dohrával jsem ho u mantinelu. On mi ale schválně zvedl ruce a dal mi krosček do obličeje. To by se nemělo stávat a hlavně by se to mělo trestat," vysvětloval rozmíšku s Růžičkou.

Jejich neshody vyvrcholily při pozápasovém podávání rukou, během něhož Duda kromě důrazné domluvy použil i fyzický trest pro mladého slávistického forvarda. "Nebylo tam nic zvláštního. Charakterizoval bych to jako výchovnou facku. Když mu ji nedá táta, tak jsem to udělal já," prohlásil.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz