Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Střídačky velmocí řídí tým odborníků. Může tak fungovat i český hokej?

Sport

  6:00
Většina hokejové veřejnosti se shoduje: po neúspěchu na olympiádě nastala ideální doba na změnu trenéra reprezentace. To se stane, nemělo by se však také najet na zcela jiný model koučování? Tu otázku nastolil po čtvrtfinálovém vyřazení s USA samotný Jaromír Jágr, jenž na svém facebookovém profilu napsal: "Práce u nároďáku by měla být rozložená rovnoměrně mezi víc trenérů a každý z nich by měl být zodpovědný za něco."

Josef Jandač už se s Vladimírem Růžičkou u reprezentace potkal. Nynější kouč Sparty byl však v roli asistenta foto: ČTK

Na první pohled se to zdá jako hodně smělý plán, který v českých podmínkách ale nemůže fungovat. Třeba kvůli tomu, že většina koučů je zvyklá mít hlavní slovo, svou roli hrají také vztahy mezi jednotlivými trenérskými osobnostmi.

ČTĚTE K TÉMATU

"Nejsme Kanada, kde jsou zvyklí na kolektivní pojetí práce. Je to sice zajímavá myšlenka, ale zdá se mi, že do našich vod nepatří," tvrdí odborník Marek Sýkora.

Kanaďané v Soči disponovali velice silným trenérským týmem, jehož každý člen by mohl být mužem číslo 1. Jen se podívejte na ta jména: Mike Babcock (Detroit), Ken Hitchcock (St. Louis), Lindy Ruff (Dallas) a Claude Julien (Boston). Podobně věhlasný tým měly i Spojené státy.

"Hokej je dnes tak rychlý a vyrovnaný, že rozhoduje každý detail. A na ty musí být specialisté, kteří poradí. Jeden člověk už zkrátka nemůže všechno zvládnout," tvrdí televizní analytik Milan Antoš.

Kanaďané se umí podřídit

Pozor, i v trenérském týmu je určený muž, který nese hlavní zodpovědnost. Ti ostatní však mají na rozdíl od asistentů důležitější postavení a tím pádem také větší pravomoce a slovo. "Kanaďané se dokážou podřídit úspěchu, tamní hokej je zvyklý na obrovskou konkurenci. Mají jeden cíl a není tam takové ego, aby se prsili," poznamenává hokejový expert Marian Jelínek.

Našli by se takoví u nás? Jistě, vždyť třeba Růžička, jenž má nyní k reprezentaci nejblíž, hodně dá na názor svého dlouholetého parťáka Ondřeje Weissmanna. Ten sice nemá u široké veřejnosti takové jméno, v hokejových kruzích je však uznávanou kapacitou. Podobných je mnohem víc, jenže... "U nás se vyjmenovává jen určitá plejáda trenérů a o ostatních se nemluví. Máme zavedená jména a hotovo. Mezi nimi se to bude rozdávat pořád dokola," říká Sýkora.

U Kanady má každý z trenérů svou roli. Na snímku vede trénink Mike Babcock

Jágr napsal: "Je potřeba mít specialistu na přesilovku, oslabení, sledování vlastního mužstva i soupeře, posílání hráčů na led. Prostě dát před mistrovstvím světa nebo olympiádou nejlepší odborníky dohromady." Pěkná myšlenka však má podmínku: musí se najít týmoví hráči, kteří jsou schopní otevřeně komunikovat a táhnout za jeden provaz. Jelínek mezi ně řadí Václava Sýkoru nebo Františka Výborného.

"U nás je však bohužel zvykem vztahovat všechno na sebe. Když v tom ale vyrůstáte, tak se tu člověk ani jinak neprosadí. V českém prostředí je hrozně těžké spoléhat se jeden na druhého."

O novém modelu řízení reprezentace rozhodne zítra výkonný výbor hokejového svazu, dá se však předpokládat, že velké slovo bude mít i případný nástupce Aloise Hadamczika.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...