Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

‚Sundám ti ten mop z hlavy a vytřu podlahu.’ Kane vyzval hvězdu internetu, pak vyhlásil bankrot

Sport

  5:00
San Jose - Desítky milionů v hazardu a na krku bankrot. Hvězdný útočník hokejového San Jose Sharks Evander Kane vydělal v NHL dosud přibližně 1,3 miliardy korun, aktuálně však není schopný splácet dluhy. Stihne hvězdička Žraloků po boku Tomáše Hertla start nové sezony? A co představení v ringu s hvězdou internetu? „Zničil bych tě,“ chvástal se Kane.

Evander Kane je velký průšvihář, naposledy podlehl hazardu. foto: USA TODAY Sports

Celou jeho kariéru doprovází kontroverze. Evander Kane se jich nevyvaroval ani na konci minulého roku, stejně tak na začátku toho nynějšího.

V prosinci se nejprve pustil do slovní přestřelky s bratry Paulovými. „Zničil bych tě. Je snadné zmlátit mnohem menší chlapy bez zkušeností,“ kritizoval v prosinci minulého roku známou internetovou celebritu Jakea Paula, který v souboji předskokanů očekávané exhibice Mike Tysona a Roye Juniora knockoutoval dlouholetého rozehrávače NBA Natea Robinsona. „31. srpna v Las Vegas. Uvidíme, jestli to myslíš vážně,“ dodal Kane.

Hráč levého křídla Evander Kane z týmu San Jose Sharks (vlevo) se snaží...
Hráč Ian Cole (28) z týmu Colorado Avalanche a Evander Kane (9) z týmu San Jose...

A reakce z tábora Jake Paula nenechala dlouho čekat. Byl to jeho bratr, rovněž hvězda YouTube, který odvětil ve svém podcastu Impaulsive: „Evander Kane? Neznám ho. A co je to vlastně San Jose Sharks? Nějaký druh ryby? Jiný vodní živočich? Kdo vůbec žije v San Jose?“ popichoval Logan Paul hvězdu NHL, než nahlas přečetl výzvu bratrovi: „Co to do p***le je? Dejte mu ho na seznam. Udělejte to. Já si ho tam dám! Jake prostě udělá další fantastický knockout. Obzvláště když Kane hraje aktivně v NHL, je to tak? Kde k***a bere čas na box? S bráchou do přípravy půjdeme znovu, tentokrát dám čtvrt milionu,“ pálil ostrými Logan Paul.

Evander Kane z týmu San Jose Sharks.

Takřka okamžitě dostal odpověď. Starší z bratrů Paulů se zřejmě nestačil divit tomu, jak je Kane odvážný. „Logan Paul? Sundám ti ten mop z hlavy a vytřu s ním podlahu,“ vzkázal skrze svůj instagramový profil bývalý útočník Atlanty či Buffala. „Postavím se každému z bratrů Paulových. Je mi jedno, kdo je kdo. Dostanete oba K.O.,“ dodal Kane pro TMZ Sports.

Že má pro box vlohy, nemůže Kane popřít. Sám se mu v mládí věnoval, prostor si na něj ve volném čase najde i dnes. S tímto sportem má zkušenost i jeho otec Parry, který v minulosti rovněž zápasil. 

A svého syna pojmenoval Evander po známém americkém boxerovi Evanderu Holyfieldovi. Kane navíc měří 188 centimetrů a má 96 kilo. Využít by mohl i služeb svého bratrance Kirka Johnsona, který v roce 1992 reprezentoval javorový list na olympiádě v Barceloně a který v profesionálním ringu prohrál jen s Vitalijem Kličkem a Johnem Ruizem.

S reakcí na Kaneovu výzvu přispěchal také jeho bývalý spoluhráč, aktuálně brankář Las Vegas Robin Lehner. „Nech těch řečí a nech to na pravé rytíře,“ popíchl svého bývalého kolegu švédský brankář, který hájí prostor mezi třemi tyčemi Golden Knights (Zlatých Rytířů). Svůj příspěvek navíc Lehner doplnil o vtipný hashtag „babyshark“, v překladu žraločí miminko. Proč? Paula totiž vyzval také.

Ale kdo ví, jak to dopadne. Doba je zlá, pro Evandera zvláště.

Na krku obří dluh

Útočník Žraloků totiž čelí na začátku nového roku žalobě od Centennial Bank, které má společně s klubem dlužit 8,3 milionu dolarů (zhruba 176 milionů korun).

Právě peníze, které Kane údajně dluží, mají pocházet ze závazků a úroků, které vznikly na základě dohody mezi hráčem, klubem a bankou.

Banka, která sídlí v Arkansasu tvrdí, že se od nich Kane v září roku 2018 napůjčoval kolem 4 milionů dolarů (asi 84 milionů korun), aby mohl investovat a podnikat.

Za závazky měl ručit sedmiletým kontraktem s Sharks, který se svým zaměstnavatelem uzavřel v květnu stejného roku. Nová smlouva má Kaneovi vynést 49 milionů dolarů, tedy více než miliardu korun.

Banka si měla podle dohody brát část Kaneova platu, kterou měl na její účet odesílat sám klub a pak také část peněž přímo z hráčova osobního účtu. To se však porušilo v říjnu 2019, když Sharks přestali peníze posílat. V prosinci přestal platit dokonce také Kane a dlužná částka se tak vyšplhala na neuvěřitelných 7,8 miliónů dolarů, k tomu dalších 500 tisíc na úrocích a 90 tisíc na poplatcích.

U Kanea však nejde o první finanční problém. Podobnou aféru zaznamenal také minulý rok, když jej zažalovalo lasvegaské kasino. Urostlý Kanaďan měl v jeho útrobách prohrát 500 tisíc dolarů, které následně neuhradil. Podle serveru The Athletic se 29letý útočník potýká s hazardem dlouhodoběji. Za poslední měsíc měl prohrát 1,5 milionu dolarů (asi 33 milionů korun).

Situace se vyvrcholila natolik, že měl Kane vyhlásit osobní bankrot. Ve vlastnictví má pouze tři nemovitosti s hodnotou 10,2 milionu dolarů a není schopný splácet dluh ve výši 26,8 milionu dolarů.

Ve své žádosti o osobní bankrot uvádí útočník Sharks, že v tomto ročníku NHL dost možná vůbec nenastoupí. Pro klub, v jehož dresu nasbíral Kane v minulé sezoně během 64 zápasů 47 kanadských bodů za 26 branek a 21 asistencí, je to velký problém.