Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Švéd Bäckström bude po boku Ovečkina pokračovat i nadále, novou smlouvu si vyjednal sám

Sport

  21:13
Washington - Na draftu nadějí NHL v roce 2006 oznámil volbu Nicklase Bäckströma sám útočník Alex Ovečkin. Měl za sebou už jednu sezonu v zámoří a možná tušil, že je spolu čeká skvělá hokejová budoucnost. Jaká, to dokresluje po čtrnácti letech jiná událost. Znovu musel už lehce prošedivělý ruský kanonýr kvůli Švédovi před mikrofon.

Oslava Bäckströma a Ovečkina. foto: Reuters

„Washington Capitals s radostí vybírají Nicklase Bäckströma.“

„Washington Capitals s radostí podepisují Nicklase Bäckströma.“

Ovečkinovy věty od sebe dělí čtrnáct let. Během nich vyrostli oba útočníci v elitu NHL. V nerozlučné parťáky a vítěze Stanley Cupu 2018. V úterý oznámil 32letý Bäckström podpis nové pětileté smlouvy, kterou vyjednal sám pro sebe bez agenta, za celkových 46 milionů dolarů.

Jak moc se Ovečkin a Bäckström sblížili, dokazují záběry těsně po vyhraném finále. Ruský útočník jako kapitán ukazuje pohár týmu a jako prvnímu ho předává právě Bäckströmovi.

„Stali se z nás praví přátelé. Společně jsme si prošli tolika věcmi...“ vyprávěl Švéd zámořským novinářům v prosinci. „Zeptejte se kohokoliv. Jako člověk i hokejista je úžasný,“ vrátil mu poklonu 34letý Ovečkin. Vzpomínali, protože se chystali nastoupit k 900. utkání NHL jako spoluhráči.

Jak jejich hra vypadá? Stačí se podívat na jediný jejich zápas a máte jasno. „Obyčejně tak, že si zařve o puk a dostane ho. Já opravdu raději nahrávám,“ směje se Bäckström.

Tenhle plán jim přinesl nespočet individuálních úspěchů. Bäckström nasbíral během 934 zápasů 908 bodů (240 + 668), Ovečkin za 1 131 zápasů 1 255 bodů (686 + 569).

Vyjednávat bez agenta se může vyplatit

Obdivuhodné je i to, jakým způsobem Bäckström vyjednával o nové smlouvě. V létě se totiž rozloučil s dlouholetým agentem a rozhodl se vzít to do vlastních rukou. Takové případy zůstávají výrazně ojedinělé. Posledním známým je obránce Drew Doughty, jenž si v roce 2018 domluvil osmiletý kontrakt na 88 milionů s LA Kings.

Výhodu to má takovou, že nemusíte agentovi platit provizi, podle renomovaného webu The Athletic se pohybuje mezi třemi a pěti procenty celkové částky. Zároveň vám ale hrozí riziko nevýhodné domluvy.

Podívejte se na video, jak šel čas s Bäckströmem:

„Upřímně, nezajímal jsem se o čísla, nedělal si žádné analýzy. Vím, jakou mám pro tým hodnotu,“ popisuje Bäckström. „Podle mě to byla zábava. Pomohlo, že druhá strana nezkoušela nic hrát. Mluvili jsme upřímně a hledali kompromisy.“

Podle generálního manažera Briana MacLellana ovšem byly chvíle, kdy se hokejista sekl, jednal tvrdohlavě a museli jednání na čas přerušit.

„Prostě jsem chtěl férovou dohodu. To k tomu patří,“ vysvětluje spokojený Švéd. Taky prozradil, že se ho Ovečkin ptal na vyjednávání prakticky každý den. „Nakonec přišel a objal mě. Oba jsme šťastní! Neumím si představit, že bych odešel jinam,“ říká Bäckström.

Smlouvu má do roku 2025, Ovečkinovi (stejně jako Vránovi) končí už v roce 2021. Třeba se se spoluhráčem poradí.

love u bro!

27. října 2019 v 6:42, příspěvek archivován: 15. ledna 2020 v 15:20
Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč