Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Švédové už nemluví o Achillově patě

Sport

  9:24
PRAHA - Před rokem sáhli Švédové krátce před čtvrtfinálovým duelem s Českem k účinné psychologické zbrani. „Gólman Milan Hnilička je Achillovou patou Čechů,“ psalo se zvesela a hojně v severském tisku. „Jestli v play off proti nám Hnilička skutečně nastoupí, máme slibné šance na postup!“ hlásaly deníky.

Jakub Štěpánek, jistota v české brance. foto: ČTK

Hnilička sice tvrdil, že ho věty ze švédských novin nechávají v klidu, nicméně jisté pochybnosti o momentální formě v něm bezpochyby zahlodaly. V sezoně v ruské Ufě příliš šancí nedostával a před čtvrtfinálovým duelem byl v Quebecu hodnocený jako druhý nejhorší brankář.

Závěr utkání se Švédskem se mu pak skutečně nepovedl. Tři a půl minuty před koncem upadl v souboji s Wallinem a soupeř srovnal skóre na 2:2. A v prodloužení mu puk vypadl k Weinhandlovi, jenž český tým popravil.

Hadamczik: Hnilda chytal, jak chytal...
„Tenhle zápas mě bude mrzet celý život,“ hlesl tehdejší kouč české reprezentace Alois Hadamczik.. „Je škoda, že se zranil Tomáš Vokoun. Hnilda ve čtvrtfinále chytal, jak chytal...“ Zatímco Švédy držel ve hře famózní Henrik Lundqvist, náležitě otesaný NHL, z Hniličky se rázem stal terč všemožných útoků a škůdce, který cestu za medailemi českému týmu uzavřel.

Ihned po šampionátu se otevřela debata na klíčové téma – kvalita českých brankářů. Někdejší fakír v brance Jiří Holeček kritizoval Hadamczika za to, že nechal doma mladého a hlavně šikovného Lukáše Mensatora, a Vladimír Růžička poté, co Hadamczika vystřídal na postu trenéra, hovořil rovněž o naléhavé nutnosti omlazení na postu brankáře.

Jak řekl, tak skutečně učinil. V brance se tudíž dnes večer pokusí žlutomodrou ofenzivu paralyzovat dvaadvacetiletý Jakub Štěpánek. Letos se mu už nikdo neposmívá, protože chytá velmi dobře. Ba co víc, Švédové si svůj atak dovolit víceméně ani nemohou, protože jejich Stefan Liv či Jonas Gustavsson zrovna do nebes volající jistotou na mistrovství světa zatím neoplývají. A eso Lundqvist švýcarský vzduch v těchto dnech nedýchá. Stačí jen nahlédnout na počet inkasovaných branek v osmifinálových skupinách. Češi dostali 11 gólů, Švédové 18. Což je samozřejmě pouze orientační měřítko, nicméně i tato čísla mohou o čemsi vypovídat.

Augusta: Liv ani Gustavsson nejsou oporami
Josef Augusta, jenž reprezentaci dovedl před časem ke třem zlatým medailím na mistrovství světa, má v otázce kvality brankářů v obou týmech zcela jasno. „Liv ani Gustavsson určitě nejsou takovými oporami, jak by si švédští trenéři přáli,“ řekl bez obalu. Augusta je přesvědčený, že česká ofenziva na švédské brankáře zcela jistě recept najde.

„Naše naděje na postup bych viděl sedmdesátiprocentní,“ dodal kouč. A na téma momentální kvality českých brankářů jen připomněl poslední dva zápasy, v nichž český tým neinkasoval ani jeden gól.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!