130 let
Vítej NHL, jakoby říkal švédský brankář Jonas Gustavsson.

Vítej NHL, jakoby říkal švédský brankář Jonas Gustavsson. | foto: AFP

Švédské 'Monstrum' a český strašák z MS bude hrát za Toronto

Sport
  •   14:35
TORONTO/PRAHA - VIDEO - Kanadský hokejový klub získal další posilu. Do brankoviště získali k Vesu Toskalovi z Finska dalšího seveřana - švédského obra Jonase Gustavssona. Téměř dvoumetrový objev letošního mistrovství světa podepsal v mecce hokeje dvoucestnou smlouvu na jeden rok za 810 tisíc dolarů (+ 90 tisíc bonusy).

JAK GUSTAVSSON DEPTAL STŘELCE VE ŠVÉDSKÉ LIZE:

Jedna povedená sezona ve švédské lize a bronzová medaile z letošního hokejového mistrovství světa stačila brankáři Färjestadu Jonasi Gustavssonovi ke smlouvě v NHL.

Bezmála dvoumetrový gólman, který nebyl nikdy draftován, a  kterému v rodné zemi neřeknou fanoušci jinak než "Monstrum", se dohodl na jednoleté smlouvě se slavným Torontem Maple Leafs. "Jeho čísla z poslední sezony ve Švédsku a výkony na MS proti Česku a USA nás dostatečně přesvědčili o jeho kvalitách," řekl na adresu čtyřiadvacetiletého brankáře generální manažer Toronta Briab Burke.

"Navíc je to charakterní člověk a skvělý profesionál," připomněl, že Gustavsson podával výtečné výkony během světového šampionátu, přestože měl v té době v nemocnici nemocnou maminku. Gustavsson se stal také v poslední sezoně nejlepším brankářem švédské Elitserien a jako první po třech letech stlačil průměr inkasovaných branek na zápas pod dvě celé. Nyní se na jeho kousky může těšit nejslavnější hokejová liga světa.

Autor: Antonín Vavrda