Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Svoboda: Porážku beru na sebe

Sport

  23:15
PRAHA - Hokejisté pražské Slavie se zklamaně loučili z vystoupením v premiérovém ročníku Ligy mistrů, kde sice třikrát vyhráli, ale jediné zaváhání v posledním utkání proti Curychu je stálo posun do semifinále a zajímavý finanční bonus.

Adam Svoboda, brankář Slavie, inkasuje rozhodující druhý gól v zápase Ligy mistrů proti Curychu. foto: ČTK

 Úřadující mistr potvrdil, že jej duel zastihl v nepříjemném období, kdy je pod psychickou "dekou" šesti extraligových porážek za sebou. Převahu nedokázala Slavia proti lídrovi švýcarské ligy zúročit a opět po individuálních chybách museli sledovat slavícího soupeře.

Slavia s problémy v koncovce dlouho čekala na smazání jednobrankové ztráty, a když se jí to povedlo, soupeře jednoduše pustila znovu do vedení. V 47. minutě Ryan Gardner propálil špatně postaveného brankáře Adama Svobodu. "Je to taková bezmoc. Mrzí mě to vůči klukům, ten gól jde jednoznačně na můj vrub. Je to neomluvitelný. Ten puk plachtil, měl jsem tam jít tělem a šel jsem tam jenom rukou," řekl novinářům po utkání Svoboda.

Slávistický gólman si sypal popel na hlavu, že v klíčové chvíli zápasu selhal. "Stalo se, už to nevrátím. Mrzí mě, že jsem udělal takovou chybu, ostudu Slavii a českému hokeji. Je to takhle vidět. Do té doby to nebylo špatný. Kluci hráli fantasticky, byli jsme jasně lepší, neměli jsme zhůry dáno, tedy spíš já," navázal Svoboda. Sebekritikou nešetřil, i když přiznal, že gólman to nemá jednoduché. "Když hráč nedá prázdnou, tak se chytí lidi za hlavu. Když gólman dostane takovej gól, tak se ukáže na něj. Já jsem si takový povolání vybral, takže na to musím bejt připravenej." Za 38 vteřin po Gardnerově trefě z brejku zvýšil Jan Alston, pak oba ještě zvýraznili rozdíl na krutých 1:5. "Pak na co sáhli, to jim tam spadlo. Je to škoda, byli jsme lepší, ale nedali jsme góly. Sulander měl zrovna dneska den, já ho neměl," litoval Svoboda, který bude nosit nějakou dobu nepodařený zápas v sobě. "Nějaký den to ve mě bude, v pátek už se ale zase hraje. Zapomínat budu hokejem."

Růžičkovým svěřencům nepomohl ani Bednářům návrat do sestavy
Útočník Jaroslav Bednář se vrátil do sestavy speciálně na tento klíčový duel, protože léčil poraněné mezižeberní svaly a v domácí soutěži odpočíval. Lékaři jej připravili natolik, že prý v zápase o zranění vůbec nevěděl. "Bylo to úplně v klidu. Uvidím, až to přijde k sobě. Doufám, že to bude dobrý a budu v pátek hrát. Ale uvidíme, to se teď dá těžko říct," prohlásil Bednář směrem k duelu v Mladé Boleslavi, dalším pokusu zastavit sérii proher.

Zranění jej v duelu netrápilo, produktivita ano. "Hrálo se mi dobře. Nedal jsem ale ani jeden gól, takže jsme mužstvu moc nepomohl," prohlásil Bednář. Ten zazářil na ledě Curychu, kde Sulandera překonal gólem ze hry a ještě čtyřikrát v rozstřelu. "Gólman je výborně podržel oproti tomu špatnému švýcarskému dnu," ocenil dnešní výkon svého soka.

Slavia zasypala devětatřicetiletého Fina 52 střelami, ale za jeho zády skončila jen teč Petra Jelínka. "Odehráli jsme velice dobře celý utkání a nemyslím si, že když vystřelíme dvaapadesátkrát na gólmana, tak se příští zápas stane, že to tam nepropadne. Proto bych to po dnešku nehodnotil vůbec jako nějakou krizi, naopak by ten výkon mohl být povzbuzující. I když jsme nepostoupili, tak se nemáme za co stydět," uvedl Bednář.

Slávisty by asi před startem soutěže nenapadlo, že po třech výhrách s osmi body nepostoupí, ale nakonec jim jedno zaváhání zavřelo dveře. "Musí se hrát každej zápas stejně. Oni dneska hráli výborně takticky, měli víc štěstí, to k tomu hokeji patří a dneska vyhráli," uzavřel Bednář.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!