Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Švýcarská popelka chce zavzpomínat na stříbrný Stockholm

Sport

  10:05
KODAŇ/PRAHA - Švýcarští hokejisté oživují vzpomínky na stříbrné MS v roce 2013 a po překvapivé výhře nad Finskem útočí na medaili. V cestě do finále jim dnes stojí Kanada.

Švýcaři otáčejí zápas proti Finsku. foto: Reuters

Švýcarský hokej se díky čtvrtfinálové výhře ponořil do euforie, kterou od slavného roku 2013 nezažil. Po stříbru ve Stockholmu se vrátily hluché roky, které vyvrcholily na letošní olympiádě v Pchjongčchangu. Tam vypadl výběr země helvetského kříže už v předkole play off s překvapením turnaje Německem. 

V Koreji Švýcaři porazili bez problémů jen slaboučké domácí a třeba od Kanady dostali výprask 1:5. Slabší výkony se však tehdy trochu čekaly, protože trenér Patrick Fischer sestavil velmi mladý tým s věkovým průměrem 24 let. Mladíci v jeho očích nasbírali na olympiádě zkušenosti a vše mělo směřovat k světovému šampionátu a ke čtvrtfinálovému obratu s Finskem (3:2). A to i přesto, že ve skupině museli skousnout těsné porážky s Českem, Ruskem a Švédskem. Stále se zlepšují. 

„Tady v Dánsku jsme si věřili od začátku turnaje. Dobře jsme tým poskládali a po malých krůčkách jsme se zlepšovali. Proti silným týmům se nám sice nedařilo, ale v některých zápasech jsme měli i dost smůly,“ řekl Fischer. 

S tím souhlasí také český trenér Tomáš Tamfal, který ve Švýcarsku dlouhodobě působí. „Hrají dobře ve středním pásmu a ve vlastní třetině si dobře počínají na malém prostoru. Také disponují vynikajícím gólmanem Genonim, který semifinále proti Finsku vychytal,“ uvedl Tamfal pro LN.

Hokejový trenér Tomáš Tamfal

„Proti Finsku si všechno sedlo a ukázali jsme naši sílu,“ neskrýval radost Fischer. „Od druhé třetiny začali produkovat svůj hokej, nebáli se, na finskou branku sypali jeden puk za druhým a během pár minut výsledek otočili. Zároveň jim fungovala defenziva, což je proti technickému soupeři potřeba,“ popisuje Tamfal, který působí u týmů Lugana a Ticino Rockets. 

Kapitán švýcarského týmu Raphael Diaz popsal postup do semifinále jako nádhernou satisfakci a chválil týmový výkon ve čtvrtfinálové bitvě. „Jsme v laufu a cítí to celý tým. Pokaždé, když se nějaké lajně podaří střídání, naberou sebevědomí všichni. Finové mají spoustu skvělých hráčů z NHL a hráli výborně, nás ale podržel bezchybný Leonardo Genoni v brance,“ nešetřil chválou Diaz. 

„Euforie v mančaftu je nyní velká. Navíc je tým dobře složený, je v něm šest hráčů z NHL, kteří jsou dost šikovní. Třeba takový Mirco Müller se po dobu turnaje neuvěřitelně zvedá. Ostatní jsou většinou z domácí ligy a všichni bojují pro tým,“ oceňuje český kouč Tamfal výběr hráčů dvaačtyřicetiletého kolegy Fischera. 

Teď je před švýcarskou popelkou favorizovaná Kanada. Evropský celek může psychicky podporovat i vzpomínka na loňský šampionát v Paříži, kde ve skupinové fázi Švýcaři přehráli Kanadu 3:2 po prodloužení, i když prohrávali 0:2. K tomu si určitě ještě živě vybavují rok 2013 a senzační stříbro. „Tyto vzpomínky samozřejmě ožívají, ale mančaft chce nyní víc, chce svůj úspěch,“ myslí si Tamfal. 

Gregory Hofmann slaví svou branku do finské sítě.
Švýcaři právě potřetí v historii postupují do semifinále mistrovství světa.

„Těžko říct, zda mohou vyřadit i Kanaďany, je to k. o. systém a bude rozhodovat každá maličkost. Kanaďané si určitě dají pozor, dobře se připraví a nic nepodcení. To stejné očekávám také u Švýcarů a bude hodně záležet na aktuální formě. Pokud ale Švýcaři budou hrát svou hru a bez zbytečného respektu, mohou znovu uspět. 

Pro javorové listy by semifinálové vyřazení bylo dalším hořkým zklamáním. Na olympiádě totiž, i když v mnohem méně nablýskaném složení, senzačně ve stejné fázi podlehli Německu. Ani čtvrteční výhra 5:4 po prodloužení nad Ruskem úplně nenadchla. „Musíme se zlepšit v obraně. Měli jsme zápas několikrát na lopatě a nedokázali jsme ho rozhodnout. Proti Švýcarům si tohle nemůžeme dovolit,“ ví střelec rozhodující branky Ryan O’Reilly.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.