Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sýkora po příchodu do Sparty: Tým je pod dekou

Sport

  15:54
PRAHA - Po téměř deseti letech se vrátil na lavičku hokejistů Sparty trenér Václav Sýkora, který po osmém kole extraligy nahradil odvolaného Richarda Žemličku. V roce 2002 nejdříve dovedl klub k titulu a v následující sezoně byl odvolán v prosinci v době, kdy tým figuroval na sedmém místě. Nyní se vrací, aby ambicióznímu klubu pomohl z poslední pozice. Obnovená premiéra čeká brzy šedesátiletého kouče už ve čtvrtek v pražském derby na ledě Slavie.

Jan Votruba a Václav Sýkora foto: ČTK

Sýkora měl o výkonech Sparty zvenčí přehled. V této sezoně osobně navštívil dva zápasy Sparty, další viděl v televizi. "Sledoval jsem celou extraligu. Nesoustředil jsme se jenom na Spartu, ale je fakt, že jsem tady byl na několika zápasech. Myslím si, že momentálně je mužstvo, jak se říká, pod dekou," řekl novinářům Sýkora.

Důvodů současného postavení týmu je podle něj více. "Ale vázne hlavně obranná činnost. Mužstvo hodně inkasuje a samozřejmě i v jiných ohledech se ta hra může zlepšit, ale tohle je zatím největší problém, na který se budeme chtít zaměřit," prohlásil. Po svém středečním nástupu neměl k hráčům dlouhý proslov. "Čekal nás trénink a v této situaci nejsou dobré nějaké dlouhé řeči, ale je potřeba pracovat."

Na pozici asistenta si ponechal Jana Votrubu, který na Sýkorovo přání u týmu i po Žemličkově odvolání zůstal. Spolupracovali už v Pardubicích, Petrohradu a Chomutově. "Já jsem Honzu Votrubu chtěl, protože máme už něco za sebou za ty tři sezony, a věřím, že spolupráce bude prospěšná," navázal Sýkora. "Většinou odchází hlavní trenér, tak se to stalo i tady. Bohužel mě mrzí, že je to zrovna Ríša Žemlička, protože se s ním velmi dobře znám. Při obou mých angažmá ve Spartě tady hrál."

První trénink po trenérské výměně vedl hlavně Votruba. "Jednání probíhala do pozdní noci a ještě ráno, já jsem v podstatě neměl možnost se připravit. S Honzou za sebou máme tři společné sezony a jsem zvyklý dávat spolupracovníkům velký prostor. Já jsem chtěl trošku víc pozorovat při tréninku hráče," vysvětlil Sýkora.

Titul? Jsme úplne jinde, uznal Sýkora

Společně budou probírat i důvody současného postavení Sparty. "Nějaké informace od něj samozřejmě chci získat, nebylo na to zatím moc času. Ale hlavně si chci taky udělat obrázek sám," pravil Sýkora.

Před deseti lety slavil se Spartou titul, ale v současné chvíli podle něj nejde vyhlašovat přehnané cíle. "My jsme teď úplně někde jinde a musíme se zaměřit na to, abychom se snažili vyhrát příští zápas a od toho se odrazili. Nálada týmu a chuť pracovat se odvíjí hlavně od výsledků. Musíme se soustředit na příští zápas a snažit se prokousávat tabulkou někam do vyšších pater. To je nejbližší horizont našich cílů," řekl Sýkora.

Se Spartou, kde působil už v letech 1996 až 1998 a 2001 až 2002, ještě bude řešit délku spolupráce. Současná dohoda zní do konce sezony, obě strany ale budou ještě jednat. "Chtěli jsme se dobrat k nějaké konkrétní věci ještě dneska, ale není to úplně uzavřené," podotkl. Sparta nicméně vyhlásila, že s jeho prací počítá na delší časový horizont. "To, co teď nastalo, je velice rychlé a my jsme ani neměli čas tyhle věci řešit. Je to otázka příštích dnů, kdy k jednáním ještě dojde a bude se upřesňovat, jak by měla ta spolupráce vypadat."

Od ročníku 2009/10 mění Sparta trenéra v průběhu sezony už potřetí. V té minulé vedl tým Josef Jandač, který po jejím skončení zamířil do Lva Praha do KHL. "Trenérský život je velice rizikový, každý trenér musí být připravený, že hraje pod takovým tlakem. Může se mu stát všelicos, ale já samozřejmě ve chvíli, když k mužstvu přicházím, tak vůbec nad těmi věcmi nepřemýšlím," prohlásil Sýkora. Po odchodu ze Sparty působil také v Ilvesu Tampere, Litvínově i Znojmě.

Věřil, že se do Sparty ještě někdy vrátí. "Působil jsem tady dvakrát, proto mám samozřejmě ke Spartě určitý vztah. Tím spíš, že se nám podařilo tady získat v roce 2002 titul. Samozřejmě jako trenér tady z toho regionu jsem věřil, že ta šance ještě bude, došlo k tomu teď. Bohužel fluktuace trenérů je docela velká a nemají tolik možností, aby si volili, co chtějí a nechtějí," navázal po návratu do známého prostředí rodák z Kladna.

Autoři: ,