Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Talentovaný Jaškin: Do NHL mám teď mnohem blíž

Sport

  10:00
PRAHA - Je jednou z největších nadějí českého hokeje. Devatenáctiletý Dmitrij Jaškin už před dvěma roky debutoval v extralize v dresu pražské Slavie, v létě ale zamířil do zámoří. Touží totiž hrát NHL. Zakotvil v kanadské juniorské soutěži QMJHL a tam v týmu Moncton Wildcats září. Měl by být i jedním z největších lídrů na nadcházejícím juniorském šampionátu.

HC Slavia Praha (Dmitrij Jaškin) foto: www.hc-slavia.cz

LN Máte za sebou pár měsíců kanadského hokeje. Jak se vám zatím v zámoří líbí?
Jsem moc spokojený. Kanadská liga je pro mě nejlepší a byl to správný krok.

LN Trenér Slavie Vladimír Růžička váš odchod nechápal z toho pohledu, že se chcete vrátit do juniorské soutěže.
Je to správný argument. Dva roky jsem hrál mezi chlapy a hodně lidí nad mým krokem kroutilo hlavou. Bylo to ale pro mě nejlepší možné řešení. Zlepšil jsem se v bruslení, hodně jsem se "vyhrál" a mám sebevědomí, jaké potřebuji.

Psali jsme

LN Jste pátý v produktivitě celé soutěže. Čekal jste, že se vám bude tolik dařit?
Spíše jsem v to doufal. Je ale jasné, že když hraji mezi vrstevníky, tak chci být nejlepší. Proto jsem si přál, abych sbíral co nejvíce bodů.

LN V Kanadě je hokej téměř náboženstvím. Užíváte si pozornost, která je na vás upřena?
Je to skvělé. Náš stadion má kapacitu asi šest tisíc míst a často je vyprodáno. Atmosféra je úžasná a těší mě, že mě i lidé znají.

LN Jak jste si zvykl na odlišný život daleko od domova?
S řečí už nemám takové problémy jako dřív a musím říct, že s prostředím jsem se celkem sžil, i když je hodně odlišné. Bydlím v dobré rodině, mám kde spát a co jíst a to je přesně to, co potřebuji. Se vším ostatním mi ochotně pomohla, přijala mě jako syna.

LN Vašim velkým snem je hrát NHL. Jste nyní více v kontaktu se skauty St. Louis, které vás loni draftovalo?
Ano, několikrát se byli podívat na zápase a volají mi víc než dřív. Mají daleko větší zájem a přehled. Pro mě i St. Louis je to lepší. I s tímto záměrem jsem odcházel.

LN Jste v širší nominaci na šampionát dvacítek. Předpokládám však, že tušíte, že místo v sestavě máte jisté.
To nemůžu říct nikdy, ale doufám v to. Asi všichni, co jsme odehráli minulé mistrovství, budeme hlavními postavami týmu.

LN Měli jste na dosah velký úspěch v podobě semifinále, ale ve čtvrtfinále jste padli s Ruskem až v prodloužení. Budete o tuto zkušenost silnější?
Doufám, že to tak bude. Jde ale o to, jak budeme hrát už ve skupině. Hned na úvod máme dva těžké zápasy proti Švédsku a Finsku. A soupeře ve čtvrtfinále si nevybereme. Je jedno, na koho narazíme.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.