Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hokejisty Tampy Bay dělí jediná výhra od Stanley Cupu. Rutta přispěl gólem, Palát dvěma asistencemi

Zápas Tampy Bay a Montrealu. Vlevo Jan Rutta, uprostřed Brendan Gallagher a v brance Andrej Vasilevskij. foto: ČTK

Aktualizováno
Montreal - Hokejisté Tampy Bay porazili Montreal ve třetím finálovém utkání play off NHL 6:3 a jediná výhra je dělí od obhajoby Stanleyova poháru. K vedení 3:0 v sérii přispěli gólem obránce Jan Rutta a dvěma asistencemi Ondřej Palát. Za vítězný celek se dvakrát trefila první hvězda zápasu Tyler Johnson, po dvou bodech za branku a nahrávku zaznamenali rovněž Victor Hedman a Nikita Kučerov.
  7:06

Lightning stačilo na první branku pouze 112 sekund od úvodního buly. Palát přihrál na opačnou stranu Ruttovi, jehož střela od hrazení zapadla do horního růžku Priceho branky. O 95 vteřin později propálil domácího brankáře ranou v přesilové hře Hedman. Stejně jako Rutta i švédský bek skóroval v tomto play off podruhé.

Obránce Jan Rutta slaví gól, který přispěl k porážce Montrealu 6:3.
Hráči Tampy Bay slaví vítězství nad Montrealem. Vlevo Ondřej Palát.

Útočník Montrealu Caufield následně trefil tyč. Ve 12. minutě se „Habs“ dočkali po Danaultově střele z levého kruhu. Kanadský centr se v letošní vyřazovací části radoval z premiérového zásahu.

McDavid je králem NHL, získal dvě hlavní ceny

Také v prvních čtyřech minutách prostředního dějství floridský celek dvakrát udeřil. Nejprve Černák pasem přes dvě třetiny našel na modré Paláta, který nahrál před branku na zakončujícího Kučerova. Palát si vylepšil bilanci v těchto vyřazovacích bojích na 13 bodů (5+8), lídr kanadského bodování Kučerov na 32 bodů (8+24).

Poté se Josephova střela odrazila k Johnsonovi a ten bekhendem zvýšil na 4:1. „Vstupy do jednotlivých třetin pro nás byly strašně důležité. Dát na začátku prvních dvou třetin dva góly je obrovské povzbuzení pro tým. Naopak pro ně to bylo hrozně těžké. Jedině dobře, že máme takhle dobré vstupy do třetin,“ řekl Rutta na on-line tiskové konferenci. Černák pak nastřelil tyčku. V 39. minutě se domácí útočník Suzuki prosadil ranou z úhlu.

V závěrečné třetině orazítkoval brankovou konstrukci hostující útočník Maroon. V 56. minutě Johnson vystihl Gustafssonovu rozehrávku a nadvakrát překonal Priceho. „Mám nesmírnou radost z výhry, ale snad ještě větší mám z Tylera Johnsona,“ prohlásil trenér Tampy Bay Jon Cooper.

Vzápětí Perry při power play zápas zdramatizoval, ale při další hře bez brankáře stanovil konečný výsledek Coleman.

V závěrečné třetině orazítkoval brankovou konstrukci hostující útočník Maroon. V 56. minutě Johnson vystihl Gustafssonovu rozehrávku a nadvakrát překonal Priceho. Vzápětí Perry při power play vrátil domácí do hry, ale při další hře bez brankáře stanovil konečný výsledek Coleman.

‚Jsme zahnaní do kouta‘

V historii vyřazovacích bojů NHL pouze čtyřikrát dokázal některý z týmů otočit stav série z 0:3 na 4:3, naposledy v roce 2014. Ve finále se to povedlo pouze Torontu v roce 1942 proti Detroitu. Čtvrtý duel je na programu v noci z neděle na pondělí od 2:00 SELČ opět v Bell Centre.

„Nemáme na výběr. Celou sezonu překonáváme nepřízeň osudu a teď jsme zahnaní do kouta. Musíme začít předvádět to nejlepší, co v nás je,“ uvedl gólman Canadiens Carey Price.

Začalo velké finále. Do svátku NHL zasáhli i dva Češi, Palát pomohl Tampě k úspěšnému rozjezdu

Rutta s Palátem by se mohli vyrovnat s dvěma prsteny za triumf ve Stanleyově poháru Jaromíru Jágrovi, Robertu Holíkovi, Patriku Eliášovi, Petru Sýkorovi, Dominiku Haškovi a Michalu Rozsívalu. Rekordmany mezi českými šampiony jsou trojnásobní vítězové Jaroslav Pouzar a Jiří Hrdina.

Dvakrát za sebou se podařilo zvítězit dosud jen v letech 1984 a 1985 Pouzarovi s Edmontonem a Jágrovi a Hrdinovi v letech 1991 a 1992 s Pittsburghem.

„Bolts“ jsou blízko třetímu Stanley Cupu. První vybojovali v roce 2004, druhý loni v září proti Dallasu. Dvě prvenství po sobě naposledy získal Pittsburgh v letech 2016 a 2017.V širším kádru kanadského mužstva je útočník Michael Frolík, ale v případě triumfu Montrealu by se počítal mezi vítěze jen v případě, že by na rozdíl od dosavadního průběhu vyřazovacích bojů zasáhl do finálové série.

Canadiens, kterým se po šesti utkáních zmeškaných kvůli nákaze koronavirem vrátil na lavičku trenér Dominique Ducharme, jsou ve finále poprvé od roku 1993, kdy nejcennější hokejovou trofej vybojovali počtyřiadvacáté v historii. V tomto ohledu jsou suverénně nejlepší.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...