Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Tampa si vynutila sedmý zápas, San Jose postupuje

Sport

  8:00aktualizováno  11:15
TAMPA (USA) - Hokejisté Tampy Bay odvrátili v prvním kole play off NHL druhou hrozbu vyřazení, když zvítězili v šestém utkání nad Pittsburghem 4:2 a srovnali stav série z 1:3 na 3:3. O postupujícím tak rozhodne až sedmý zápas ve středu v Pittsburghu.

Steve Downie z Tampy Bay oslavuje gól foto: Reuters

Svůj druhý mečbol naopak využili hokejisté San Jose, kteří zvítězili v Los Angeles 4:3 v prodloužení a vyhráli sérii 4:2. Vítězný gól vstřelil v třetí minutě nastaveného času kapitán Joe Thornton. Rozhodující okamžiky utkání mezi Tampou a Pittsburghem se odehrály na začátku třetí třetiny, do níž Lightning vstoupili za příznivého stavu 2:1.

V 44. minutě vyrovnal Jordan Staal, už o 67 sekund později však vrátil domácím vedení hrdina večera Steve Downie, který si připsal asistence u obou předchozích branek. V polovině třetí třetiny pak zvýšil na 4:2 Ryan Malone a domácí už si náskok pohlídali.

"Každý, kdo sledoval naše zápasy v letošní sezoně, ví, že si zakládáme na neznámých hrdinech," narážel kouč Tampy Guy Boucher na výkon Downieho, který vstřelil svůj premiérový gól v play off. "Hráči ze čtvrté, ze třetí lajny, brusiči, obránci - v každém zápase se mezi nimi najde nový hrdina. Tihle borci, které můžete nazývat bezejmenní, pro nás mají velký význam," dodal Boucher.

Výkon Downieho si nemohl vynachválit. Líbil se mu nejen jeho ofenzivní přínos, ale také fakt, že dokázal zkrotit svoje emoce. Downie je totiž známý svou impulzivní povahou, na niž doplatil suspendací na jeden zápas za zbytečný faul na obránce Bena Lovejoye v třetím utkání.

"Byl jsem hodně spokojený s tím, jak kontroloval své emoce. V letošní sezoně na tom ohromně zapracoval, protože už se mu nelíbilo, jak mu všichni připomínají, že hraje hlavně silový hokej. Přitom Steve je chytrý hráč, což o něm mnoho lidí neví," prohlásil Boucher.

Jedním z klíčových momentů večera bylo také trestné střílení v 30. minutě, kdy český obránce Pavel Kubina podrazil unikajícího Chrise Connera a ten měl jedinečnou šanci srovnat na 2:2. Sedmadvacetiletý útočník však potvrdil, že nepatří mezi elitní střelce; při nájezdu se mu puk svezl z čepele hokejky, nechal ho za sebou, a přestože nakonec vystřelil, pro brankáře Dwaynea Rolosona nebyl problém ránu z velkého úhlu zneškodnit.

Tučňáci se po zápase snažili skrýt zklamání z toho, že promarnili druhou šanci vybojovat postup do druhého kola. A odmítli, že by teď byli v psychické nevýhodě. "Nezáleží na tom, jestli jsme vedli 3:1 nebo 3:2. Pořád musíme vyhrát příští zápas. Snažíme se to proto brát pozitivně," poznamenal brankář Marc-Andre Fleury.

Thorton vstřelil postupový gól San Jose

Hokejisté Los Angeles v šestém duelu se San Jose třikrát prohrávali, pokaždé však dokázali vyrovnat. V závěru základní hrací doby měli navíc jedinečnou šanci strhnout vítězství na svou stranu a také si vynutit sedmý zápas.

V 57. minutě totiž hostující útočník Jamie McGinn narazil na mantinel Brada Richardsona a dostal trest na pět minut a do konce utkání. Králové však dlouhou přesilovku, která se protáhla až do prodloužení, promarnili a krátce poté, co se síly na ledě vyrovnaly, vstřelil Joe Thornton postupový gól.

Výsledky 1. kola play off NHL

Východní konference
Tampa Bay - Pittsburgh 4:2
(1:1, 1:0, 2:1)
Branky: 17. Purcell, 26. Bergenheim, 45. Downie, 50. Malone - 9. Dupuis, 44. J. Staal. Střely na branku: 21:29. Diváci: 20.309. Stav série: 3:3.

Západní konference
Los Angeles - San Jose 3:4 v prodl.
(0:0, 1:2, 2:1 - 0:1)
Branky: 34. Justin Williams, 41. Smyth, 52. Lewis - 23. Wellwood, 37. Demers, 49. Heatley, 63. J. Thornton. Střely na branku: 29:35. Diváci: 18.118. Konečný stav série: 2:4.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!