Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Hrabík, Voženílek a Najman. Na Švýcarské hry se třemi nováčky, chybí Lakatoš

Sport

  13:47aktualizováno  14:00
Poprvé v historii bude turnaj hokejové série Euro Hockey Tour hostit Švýcarsko, které po vyloučení Ruska doplnilo tradiční účastníky Švédsko, Finsko a Česko. V nominaci trenéra tuzemské reprezentace Kariho Jalonena se objevují tři nováčci: útočníci Kryštof Hrabík z Plzně, Daniel Voženílek z Třince a Adam Najman z Liberce.

Turnaj bude prestižní pro gólmana Šimona Hrubce (Curych) a forvardy Matěje Stránského (Davos), Filipa Chlapíka a Michaela Špačka (oba Ambri Piotta), kteří ve švýcarské nejvyšší soutěži působí.

Hrubec kraluje tamní lize v úspěšnosti zákroků, zbylá trojice se pohybuje v elitní třicítce produktivity, Špačkovi dokonce patří druhá příčka. Nejpočetnější zastoupení má v nominaci s pěti hráči pražská Sparta, která v extralize vyhrála sedm utkání v řadě a poskočila na čtvrtou příčku tabulky.

Vedoucí Vítkovice budou reprezentovat brankář Aleš Stezka a útočník Petr Fridrich. Překvapením je naopak opětovné vynechání Dominika Lakatoše, nejproduktivnějšího hráče extraligy. „Odmítám komentovat, proč jsem toho, nebo onoho nevybral,“ dvakrát zopakoval Jalonen.

Později už mimo kamery na otázku, zda je pravda, že Lakatoš dostal pozvánku před mistrovstvím světa, ale omluvil se z důvodu zranění, přitom pak odjel na dovolenou, trenér řekl: „Ano, je to tak.“

Při tvorbě nominace zohledňoval mimo jiné vytížení jednotlivých hráčů napříč Evropou. „Během reprezentační přestávky jsou na programu zápasy Ligy mistrů, některé soutěže se dokonce ani nepřerušují. S některými trenéry a manažery jsem se dohodl, že hráče týmů, jejichž program je aktuálně hodně nabitý, budu nominovat až na únorový turnaj ve Švédsku,“ sdělil kouč.

Nejzkušenějším borcem na soupisce je Tomáš Zohorna, pardubický centr má na kontě 112 startů v národním týmu.

Jalonen chválil Hrabíka, Voženílka i Najmana, kteří dostali pozvánku poprvé. „Všichni tři hrají v lize velmi dobře. A třeba Fridrich na nás udělal dojem na předsezonním kempu,“ poznamenal kouč.

S týmem bude trénovat teprve osmnáctiletý plzeňský brankář Jakub Vondraš, kterého by trenéři mohli využít v případě zranění nominovaných gólmanů Hrubce či Stezky.

V závěru oficiální části nominační tiskové konference oznámil předseda návrhové komise Bedřich Ščerban nové členy Síně slávy českého hokeje. Příští středu do ní vstoupí někdejší reprezentanti Petr Bříza, Patrik Eliáš a David Moravec, které doplní hokejový reportér Aleš Procházka.

Na první akci tradičního seriálu Euro Hockey Tour skončili čeští hokejisté ve Finsku třetí. Na listopadové Karjale nejprve podlehli Švédsku 1:4, pak porazili domácí výběr 5:2 a prohráli se Švýcarskem 2:3 v prodloužení.

Švýcarské hokejové hry hostí Fribourg, druhý turnaj Euro Hockey Tour se uskuteční od 15. do 18. prosince. První utkání absolvují Češi ve Finsku.

Nominaci dosud oznámilo Švédsko i Finsko, soupiska pořádajícího týmu ještě známá není.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...