Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sport

Odcházím a přeju vám mír. Český hokej miluju, vzkazuje prezident Král. Omlouvat se nehodlá

Prezident hokejového svazu Tomáš Král na tiskové konferenci po příletu bronzových medailistů z Tampere. foto: ČTK

Na úvod tiskové konference po příletu bronzových medailistů z Tampere si vzal Tomáš Král slovo, aby se s hokejovým národem rozloučil. K poslednímu květnu rezignuje na funkci svazového prezidenta. „Prožili jsme krásné chvíle, ale i ty horší. Teď se cítím báječně,“ prohlásil.
  17:36

Loučí se úspěchem, na který však český hokej čekal příliš dlouho. Až nezdravě. Po deseti letech získali hokejisté na velké akci cenný kov, což si v čestné lóži užil i Král.

„Mistrovství světa, to byla pro nás tentokrát taková sinusoida, ale v tom je krása sportu. A zvlášť, když se křivka uzavře nahoře. V neděli se po dlouhé době v týmu objevilo, co jsem vždycky obdivoval třeba na Kanadě. Vůle, touha po vítězství,“ rozplýval se.

Snažil se stručně zhodnotit své působení ve funkci a pocity, které momentálně prožívá. S odchodem, který avizoval už loni v září, se smířil. Tvrdí, že nyní se s potěšením přesune do role řadového fanouška.

Na tiskové konferenci, během níž seděl v hotelu poblíž ruzyňského letiště mezi koučem Karim Jalonenem a generálním manažerem Petrem Nedvědem, s chutí usrkával z půllitru plzeňského piva.

Prezident hokejového svazu Tomáš Král (vlevo) a Petr Nedvěd se k sobě naklánějí...

„Chci vám popřát mír, což ani v Evropě této doby není fráze ze soutěže Miss, ale aktuální situace. Hlavně hodně zdraví a spokojenosti. Českému hokeji přeju jen to nejlepší. Miluju ho,“ zdůraznil.

S jeho působením ve funkci se však pojí spíš skandály než velké úspěchy. Ani někdejší spolupráce s vojenskou kontrarozvědkou, která byla součástí StB, mu u veřejnosti na popularitě zrovna nepřidala.

„Mám čisté svědomí. Pokud bych někomu ublížil, nemám problém se omluvit. Ale nemám komu se omlouvat. Neodejdu proto, že bych trval na své židli, ale protože bych asi udělal spoustě lidí radost. To si raději počkám, až něco provedu,“ uvedl před necelým rokem.

Svaz chtěl Jalonena už na přelomu roku

Král z vlastní vůle vylíčil, jak probíhal proces před jmenováním Kariho Jalonena do trenérské funkce. Přiznal, že pozice Filipa Pešána na české lavičce byla ve vážném ohrožení už před zpackanými olympijskými hrami.

„S Karim jsem byl v kontaktu od přelomu roku poté, co se nám nedařilo na posledním turnaji před olympiádou. Bavili jsme se, měl velký zájem trénovat. Původně měl namířeno k finské dvacítce, ale řekl mi, že je schopný si to nějak zařídit,“ sdělil.

Pokud by Pešán s reprezentací na velkolepé únorové akci uspěl, svaz by zřejmě úspěšného Seveřana stejně angažoval. Jenže až od příští sezony.

Češi ovšem opouštěli Čínu neslavně už před čtvrtfinálovými boji, tím pádem měli Král a spol. celkem jasno. Chceme Jalonena!

„S Karim jsem komunikoval napřímo, telefonátů jsme měli mraky. Pak jsem jednání předal Petru Nedvědovi s (novým asistentem trenéra) Liborem Zábranským. Musím říct, že jsem za Kariho strašně rád,“ vykládal.

Od první chvíle věřil, že experiment se zahraničním koučem může mít šťastný konec. Nyní má po ukončení medailového sucha přinejmenším optimistický start.

„Těší mě to hlavně směrem k němu. Musí to být pro něj neuvěřitelné, když uhraje medaili ve své zemi. I pro mě to byl velký zážitek. Kari, jsi trochu kouzelník,“ otočil se Král s úsměvem na finského sympaťáka.

Teď bude nového vůdce hledat sám hokejový svaz, volby jsou 18. června.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!