130 let

Tomáš Král, předseda Českého svazu ledního hokeje | foto: Michal Šula, MAFRA

Šéfa hokeje Krále viní, že byl agentem StB. Během vojenské služby měl udávat kolegy i nadřízené

Sport
  •   10:29
Tomáš Král vede český hokej už třináct let, má v něm téměř neotřesitelnou pozici. Deník Sport nyní akcentuje informaci, že byl za minulého režimu tajným spolupracovníkem Státní bezpečnosti (StB). Během povinné vojenské služby měl donášet na svého kolegu i nadřízeného. Král uvedl, že o své evidenci nevěděl.

Spis ležel volně dostupný v Archivu bezpečnostních složek. Lze v něm dohledat začátek i konec spolupráce, registrační číslo i Královo krycí jméno Renáta. To vše s dodatkem Přísně tajné.

Šéf hokeje Král: Popírám, že bych instaloval odposlechy... I mě sledovali

Majitel advokátní kanceláře a bývalý prezident hokejové Plzně měl být Státní bezpečností osloven během povinné vojenské služby v Plzni. Sport uvádí, že Král s nabídkou spolupráce souhlasil.

Měl donášet na svého nadřízeného a předávat zprávy vojenské kontrarozvědce. A svůj úkol plnil. 

Podle Antoše by měl Král odstoupit. Tyhle věci mě nezajímají, řekl Jágr

Za necelý rok údajně proběhlo hned dvaadvacet konspirativních schůzek. Král podle Sportu přinášel nejen informace ze soukromého života sledovaného, ale také namaloval plánek jeho bytu, získal od něj klíče a umožnil instalaci odposlechu.

Zároveň prý udal kolegu vojína, který udržoval kontakty s kapitalistickými zeměmi.

„Dochovaný spis jednoznačně říká, že jeho úkony nesouvisely se standardním plněním vojenské služby. Bylo to navíc. Ve spise se nachází důkazy o tom, že Král si rizika svého chování uvědomoval. Podmínil si utajení, aby se o něm nedozvěděl nikdo v jeho okolí. Spis je evidentně pravý, stoprocentně. Takové věci nevymyslíte. Pochybnosti o pravosti nejsou vůbec namístě,“ řekl pro Sport historik, publicista a jeden ze zakladatelů Ústavu pro studium totalitních režimů Petr Blažek.

Vyjádření Tomáše Krále

pro Sport

„S civilní StB jsem nikdy neměl nic společného. Na základní vojenské službě jsem byl po přijímači u tankové jednotky převelen k útvaru č. 5937, na organizačně právní oddělení velitelství 19. motostřelecké divize v Plzni. Jako čerstvě vystudovaný právník se specializací na trestní právo jsem byl zařazen do skupiny, která vyšetřovala trestnou činnost týkající se ochrany státního tajemství a závažných obecných trestných činů v armádě. Mimochodem, šlo o velmi odbornou právní činnost. Spolupracovali jsme přitom s příslušníky vojenské kontrarozvědky a s tím souvisí i evidence v protokolech svazků vojenské kontrarozvědky, tehdejší III. správy SNB.“

„S jejími příslušníky jsem byl v kontaktu výhradně v době zařazení na právním oddělení divize, mezi červnem 1987 a březnem 1988, kdy moje základní vojenská služba skončila. Potom jsem již v žádném kontaktu s vojenskou kontrarozvědkou ani jinou složkou StB nebyl, což dokládá mimo jiné archivace svazku. O evidenci ve svazcích VKR jsem v době základní vojenské služby ani později nevěděl, s odstupem doby ji ovšem vzhledem ke služebnímu zařazení v armádě považuji za logickou.“

„Věci, na které se ptáte, jsou veřejně dohledatelné a v minulosti jsem na ně byl dotazován kolegy i dalšími novináři. Budete-li mít nicméně další dotazy, mohu se k nim – budu-li po více než třiceti letech a s přihlédnutím k režimu práce VKR znát odpověď – vyjádřit. Vzhledem k dlouhodobé snaze některých jedinců mě poškodit pouze očekávám, že moje vyjádření případně uvedete bez zkreslení a doslovně.“

Autor: Vojtěch Tůma