Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Toronto se vyhouplo do čela NHL, porazilo Vancouver. Z Čechů zasáhli do sobotních utkání jen Hertl s Šimkem

Tomáš Hertl v zápase San jose proti Anaheimu. foto: ČTK

New York - Hokejisté Toronta porazili Vancouver 5:1 a s 19 body vedou tabulku NHL před Bostonem a Montrealem. Dvěma góly se pod výhru podepsali Wayne Simmonds a Auston Matthews, který skóroval posedmé v řadě a s deseti trefami je nejlepším střelcem soutěže. Ze šesti utkání sobotního programu zasáhli do hry z českých hráčů jen Tomáš Hertl s Radimem Šimkem a se San Jose podlehli v Anaheimu 1:2 po nájezdech.
  8:09aktualizováno  9:19

Skóre v Torontu otevřel v přesilové hře Simmonds, Matthews zvýšil v 15. minutě po individuální akci. Ve druhé třetině zakončoval rychlý protiútok Zach Hyman po přihrávce Mikka Lehtonena do prázdné branky. U všech tří gólů si připsal asistenci Mitchel Marner. 

Domácí v úvodu třetí třetiny odskočili na 5:0. Matthews využil špatné rozehrávky gólmana Bradena Holtbyho a Simmonds se prosadil tečí. Frederika Andersena, který chytil 27 střel, připravil o nulu v 58. minutě Brock Boeser.

„Neměli jsme žádné velké výpadky. Dostali se sice do nějakých šancí, ale drželi jsme se celý zápas svého systému a dařilo se nám je vytlačovat z nebezpečného prostoru. Odehráli jsme solidní zápas po celých 60 minut,“ těšilo Matthewse. „Mají rychlý a velmi dobrý tým. Byli rychlejší, měli přesnější přihrávky, povedlo se jim víc akcí. Vyhráli zaslouženě,“ řekl trenér Vancouveru Travis Green, jehož svěřenci prohráli počtvrté za sebou.

Radim Šimek v zápase proti Anaheimu. San Jose podlehli v Anaheimu 1:2 po...
Hokejisté Toronta porazili Vancouver 5:1 a s 19 body vedou tabulku NHL před...

San Jose se ujalo vedení už po 11 sekundách hry, z dorážky se prosadil důrazný Logan Couture. Anaheim vyrovnal na začátku druhé třetiny, když uspěl tečí Isac Lundeström. Za tohoto stavu se schylovalo k bitce mezi Šimkem a Adamem Henriquem. Oba si v předbrankovém prostoru Sharks vyměnili pár krosčeků, nakonec český obránce povalil soupeře na led. Rukavice ale neshodili, a tak dostali po dvou minutách za hrubost. 

VIDEO: Pastrňák a Krejčí pomohli Bostonu asistencí k vítěznému obratu. Rutta přihrál na rozhodující gól

Zápas v Anaheimu dospěl stejně jako o den dříve až do rozstřelu. Zatímco v pátek uspělo San Jose, v odvetě se radovali Ducks. Bonusový bod zajistil domácím Max Comtois. Hertl, který v této sezoně už jeden rozstřel rozhodl, sledoval nájezdy ze střídačky. Český útočník si po slibném rozjezdu (3+3 ve třech zápasech) připsal jen jednu přihrávku v sedmi zápasech. Šimek má na kontě jednu asistenci v osmi utkáních.

K hvězdám utkání v Anaheimu patřil domácí gólman Ryan Miller, který si připsal 388. výhru a v historickém pořadí ztrácí už jen jednu na čtrnáctého Dominika Haška. Čtyřicetiletý brankář chytil 26 střel a dva ze tří nájezdů. „Studuju hráče, jak se chovají v přečísleních, jak zakončují nájezdy a úniky. Trénuju to i se spoluhráči a věřím, že mi to pomáhá,“ uvedl Miller.

V útoku San Jose nastoupil Patrick Marleau k 1733. utkání v NHL a vyrovnal se tím Jaromíru Jágrovi. Před ním je už jen Mark Messier (1756) a Gordie Howe (1767).

David Rittich nepřidal třetí start v sezoně a kryl záda Jacobu Markströmovi, který kryl 28 střel a dovedl Calgary k výhře 6:4 nad Edmontonem. Mikael Backlund se podílel na třech gólech (1+2) a výsledek zpečetil Sam Bennett, jenž se v minulém duelu nevešel do sestavy a požádal o výměnu. Naopak mezi náhradníky zůstal Dominik Simon. Od příchodu z Pittsburghu nebodoval v novém působišti ani v jednom z šesti utkání. 

Na druhé straně bodovali podeváté za sebou nejproduktivnější hráči soutěže. Connor McDavid v úvodní třetině dostal Edmonton do vedení 2:1 a po jeho přihrávce tým ve 42. minutě vyrovnal na 3:3. Leon Draisaitl asistoval u gólu na 4:5. McDavid si drží průměr dva body na zápas (9+17 ve třinácti utkáních), Draisaitl má bilanci 7+16.

Na Toronto ztrácí bod shodně Boston i Montreal, který zvítězil v Ottawě 2:1. Nerozhodný stav zlomil ve 42. minutě Josh Anderson, Jake Allen kryl 34 střel. Arizona i díky dvěma gólům obránce Jacoba Chychruna porazila St. Louis 3:1 a poprvé v sezoně vyhrála dvakrát po sobě. Sérii pěti proher zastavili New York Islanders. Doma zdolali Pittsburgh 4:3, rozhodl o tom v 58. minutě dorážkou v přesilové hře Anders Lee.

Autor: