Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Touží po milionech, proto nehraje. Vytrucuje si mladá hvězda v NHL osm milionů dolarů?

Sport

  10:45
PRAHA - Je to jeden z největších paradoxů hokejové sezony v zámoří. William Nylander v aktuálním ročníku NHL neodehrál jedinou minutu, v Severní Americe se vlastně už značnou dobu neukázal. Přesto je jméno dvaadvacetileté švédské hvězdičky především v posledních dnech jedním z nejskloňovanějších.

William Nylander foto: Reuters

Chicago prohrálo v NHL i přes bodové příspěvky Rutty a Kämpfa

„Chybí mi tady,“ přiznal počátkem týdne i David Pastrňák. „Určitě je pro něj těžké nehrát, ale je trpělivý a jen čeká na to, o čem si myslí, že si zaslouží.“

Asi chápete, za vším hledej...

... peníze!

Nylander v Torontu předvedl nadějný rozjezd. Než mu vypršela smlouva, stihl 135 bodů v 185 zápasech, což je slibná bilance. Z Nylandera se může v blízké budoucnosti rozzářit ofenzivní hvězda celé ligy.

Centr Toronta William Nylander (vpravo)

Jenže rokování o novém lukrativnějším kontraktu se od léta vlečou. Obdobnou situaci zná i Nylanderův vrstevník a kamarád Pastrňák.

Také proto nejlepšího Čecha současné NHL obklopili v Torontu žurnalisté. Zdlouhavá vyjednávání s Bostonem dospěla do fáze, že Pastrňák přemýšlel o začátku sezony v prvoligovém Frýdku-Místku. „Hlavně jsem chtěl hrát,“ líčil.

Nakonec s Bruins podepsal šestiletý kontrakt, který mu bez bonusů vynese 40 milionů dolarů. Na rozdíl od Nylandera promeškal jen úvod kempu. 

„V patnácti bych nevěřil, že teď budu vydělávat přes šest milionů ročně,“ chechtal se Pastrňák. 

Nejlépe placení hráči:

Sezona NHL 2018/19

John Tavares (Toronto) - 15,9*

Carey Price (Montreal) - 15

Connor McDavid (Edmonton) - 15

Jamie Benn (Dallas) - 13

Anže Kopitar (Los Angeles) - 12

Patrick Kane (Chicago) - 12

Jonathan Toews (Chicago) - 12

John Carlson (Washington) - 12

Sidney Crosby (Pittsburgh) - 10

Alex Ovečkin (Washington) - 10

Jack Eichel (Buffalo) - 10

P. K. Subban (Nashville) - 10

...

Jakub Voráček (Philadelphia) - 9,25

David Pastrňák (Boston) - 8

* uvedené cifry v milionech dolarů včetně bonusů

„Je to splněný sen. Mohl jsem přece hrát v Česku za pár stovek měsíčně,“ dodal bezelstně.

Zhruba obdobné podmínky předložili Maple Leafs Nylanderovi. Jenže Seveřan se zasekl. Představoval si dohodu, která by mu podle zasvěcených garantovala roční výdělek kolem osmi milionů.

„Chápu ho. Poslouchá rodiče a agenta, kteří pro něj chtějí to nejlepší,“ pronesl v polovině listopadu i legendární Wayne Gretzky. „Ale už hraj, vždyť v Torontu chceš hrát!“

Podobné pobídky znějí bez nadsázky s každou další hodinou čím dál významněji. 

Případ ohodnocení švédského mistra světa nemůže rozřešit arbitráž (nemá patřičný věk), mladý křídelník je chráněným volným hráčem, ten musí mít uzavřený kontrakt do 1. prosince. Jinak si v sezoně v NHL neškrtne, musel by hrát v Evropě.

Z Ameriky zní, že se blíží dohoda, Nylandera však ještě ve středu vpodvečer zachytili fotografové švédského deníku Espressen, jak (stejně jako poslední týdny) trénuje ve Stockholmu s juniorkou AIK. 

Z ledu pak beze slov zmizel. „Willie je dobrý hráč v dobré formě,“ ujistil kouč Toronta Mike Babcock. „Věříme, že to tady má rád.“

Jenže z hokeje - a z NHL obzvlášť - se stal tvrdý byznys. „Ať to dopadne jakkoliv, bude to Nylanderova poslední sezona v Torontu,“ tuší uznávaný reportér Elliote Friedman.

Podobný názor publikují i další renomované weby. 

Maple Leafs by hbitý Švéd sice mohl pomoct ke Stanley Cupu, po kterém baží přes půl století, ale zároveň si v Torontu umějí spočítat, že pod platový strop nenacpou nové kontrakty pro důležité opory Matthewse nebo Marnera. 

Někdejší dvorní centr Jaromíra Jágra (v pozadí) Michael Nylander.

Týmu se daří, Nylandera navíc zdatně zastupuje Kasperi Kapanen.

Na handrkování tak nejvíc tratí syn známého centra Michaela Nylandera, jehož generačním souputníkem byl Petr Nedvěd. 

I on dvakrát tvrdě jednal s kluby NHL (1993 s Vancouverem, 1997 s Pittsburghem), ale místo zasloužené gáže zůstal bez NHL. 

Později litoval, že místo štace v Penguins, kde řádili Lemieux s Jágrem, trčel víc než rok v Česku a nastřádal pár startů za Liberec, Spartu nebo Nový Jičín.

Jak dopadne Sága Nylander? Skončí americkým happyendem, anebo smutnou útěchou v Evropě? Jednání bývají rychlejší než dění na ledě, jasno musí být do sobotního odpoledne amerického času.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!