130 let

Trosky Jaku-42 | foto: Reuters

Soudní dohra tragédie v Jaroslavli: výrobce letounu žádá odškodnění

Sport
  •   11:21
JAROSLAVL/PRAHA - Výrobce ruských letounů Jak-42, v jehož troskách v září 2011 našlo smrt 44 hokejistů klubu Lokomotiv Jaroslavl včetně tří Čechů, chce být v projednávané soudní kauze poškozenou stranou.

Oznámila to agentura Interfax s odvoláním na dnešní pokračování soudního líčení. Na Vadimu Timofejevovi, který je v kauze jediným obžalovaným, chce výrobce vymáhat 17,6 milionu rublů (sedm milionů Kč).

Rekonstrukce pádu letadla Jak-42
Trosky Jaku-42
Zapálené svíčky na Staromětském náměstí v Praze plápolají za české hokejisty.
Čestná stráž s rakvemi českých hokejistů

Ruský letoun se zřítil při startu z jaroslavlského letiště Tunošna, odkud měl letět do běloruského Minsku. Mezi mrtvými hokejisty byli i čeští hráči Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček a Slovák Pavol Demitra. Podle ruských vyšetřovatelů havárii způsobilo bezděčné brzdění pilota při startu. Posádka prý nebyla dostatečně přeškolena a jeden z pilotů byl pod vlivem léku, který je s řízením letadel neslučitelný.

Timofejev, jemuž hrozí sedm let vězení, byl podle žaloby za tragédii odpovědný jako někdejší vedoucí pracovník letecké společnosti Jak-servis, které letoun patřil. Bývalý náměstek ředitele Jak-servisu se necítí vinen, havárie měla podle Timofejeva technickou příčinu.

Soud vyslechl pozůstalé

Žádost o zařazení mezi poškozené dnes podalo Chruničevovo státní kosmické vědecko-výrobní středisko, které bylo výrobcem havarovaného letounu. Timofejev by měl ruské společnosti vyplatit jako kompenzaci 17,6 milionu rublů. Soud podle Interfaxu žádosti vyhověl s tím, že nárok bude projednán v občanskoprávním řízení.

Soud dnes vyslechl deset pozůstalých po mrtvých hráčích. Řada z nich upozornila, že letoun k zápasu do Běloruska údajně z nejasných příčin odstartoval o den později, než bylo původně plánováno. Jiní pozůstalí podle agentury TASS tvrdili, že stroj byl přetížen.

Grafika: Jak šel čas v Jaroslavli od leteckého neštěstí
Autoři: ČTK, Lidovky.cz