Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Katastrofu vystřídala radost. Jaroslavl ničí favority a míří za senzací

Sport

  9:30
PRAHA - Už to jsou více než dva roky. Torzo letadla v řece Volze, smutek, pláč a 44 mrtvých... Letecká katastrofa hokejového týmu Lokomotiv Jaroslavl zanechala ve sportovním světě černou stopu. Nyní však obnovený tým válí! A v KHL bojuje o nejcenější trofej. Momentálně stojí před semifinálovou výzvou proti pražskému Lvu.

Mladí hokejisté nového týmu ruského Lokomotivu Jaroslavl. Jejich předchůdci zemřeli při letecké tragédii foto: ČTK

Ten temný stín nešťastné události je v Jaroslavli pořád cítit. Před arénou ho připomíná obří památník, za nímž prosvítají na velkém plakátu tváře těch, kteří v troskách letadla přišli o život. Včetně tří Čechů: Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíška.

Krátce po neštěstí se šířily spekulace o budoucnosti klubu. Lokomotiv mohl vstoupit do sezony s juniorským týmem, ale ročníku 2011/12 se nakonec nezúčastnil. O rok později už poskládal nové mužstvo. Takové, které dokázalo překonat černé myšlenky na havárii a posadit se do kabiny, kde se ještě nedávno soukali do výstroje jeho předchůdci.

Fanoušci přinesli klubu Lokomotiv květiny. A nejen oni

Hokejovou radost však naplno rozdává až letos. Mistrovské Dynamo a bohatý Petrohrad už Jaroslavl senzačně odklidila z cesty. Teď čelí další překážce v podobě pražského Lva.

"Hrají hodně dobře z obrany, kterou mají velice dobře zorganizovanou, a ve svém pásmu hrají až osobní obranu," uvedl před semifinálovou sérií trenér Pražanů Václav Sýkora. "Spíše sází na týmové pojetí. Řekl bych, že mají podobně složené mužstvo jako my," podotkl.

Dave King jako zázračný muž

V souvislosti s parádní jízdou ruského klubu se nahlas skloňuje jediné jméno: Dave King. Kanadský lodivod převzal tým v únoru, jeho předchůdce Pjotr Vorobjov totiž ze zdravotních důvodů trenérskou židli opustil.

King, jenž v zámoří působil jako skaut, asistent nebo trenér kanadské reprezentace, možná cítil touhu po spravedlnosti - v troskách letadla tehdy zahynul jeho blízký přítel Brad McCrimmon. A tak se uznávaný stratég pustil do hry s osudem.

Za jeho prací zatím zůstávají jen ty nejlepší výsledky a v Rusku se mluví o malém zázraku. Podcěňovaný Lokomotiv, který sotva prošel do play off, najednou vyřadil ze hry dva velké giganty. Překvapivé zvolení zkušeného chlapíka se tak setkává s přívalem pozitivních reakcí.

Kanaďan ovšem na východě dlouho neměl dobré jméno. Před osmi lety během angažmá v Magnitogorsku označil plány vedení na útok za titulem jako přehnané a podepsal rezignaci. Sepsal také knihu: King of Russia: A Year in the Russian Super League, v níž poukázal vedle hokejových informací třeba na luxusní rezidence šéfů Metallurgu nebo informoval o neznámých prostředcích, které hráčům ordinovali lékaři.

Teď každopádně píše s Jaroslavlí obdivuhodný přiběh, jehož konec může mít tu nejsladší tečku. Dva tituly už s Lokomotivem vybojoval český trenér Vladimír Vůjtek, hrdinou nyní může být King. Ale už bez účasti českých hráčů... 

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!