130 let

Kometa Brno - Pardubice (zleva Koukal, Žižka, Růžička) | foto: ČTK

Hadamczik povolal Koukala, Vampolu poslal domů

Sport
  •   11:18aktualizováno  21:40
BRATISLAVA - Centr Petr Koukal z mistrovských Pardubic a obránce Tomáš Žižka s útočníkem Jakubem Svobodou z týmu poraženého finalisty extraligy Komety Brno doplní kádr českých hokejistů v přípravě na mistrovství světa ve Švédsku a Finsku. Po dnešním duelu Euro Hockey Challenge na Slovensku naopak tým opustili forvardi Petr Vampola ze Ženevy a Petr Kumstát z Karlových Varů.

Koukal, mistr světa z Kolína nad Rýnem z roku 2010, v této sezoně v reprezentaci nechyběl. Žižka za národní tým nehrál více než čtyři roky a Jakub Svoboda je úplným nováčkem. "Máme trošku respekt z toho, že máme nemocné obránce. Tomáš Žižka předváděl velmi dobré výkony," řekl kouč Alois Hadamczik.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Po více než týdenní absenci se v pondělí v Brně připojí zpět k týmu po nemoci beci Miroslav Blaťák a Lukáš Krajíček, po zranění ramena se vrací do tréninku Ondřej Němec. V tvořícím se kádru před pondělním srazem v Brně a následném turnaji Euro Hockey Tour je aktuálně 31 hokejistů - tři brankáři, jedenáct obránců a sedmnáct útočníků, z nichž se až v pondělí nově zapojí Aleš Hemský z Edmontonu.

Trenér má zájem ještě o Červenku, Škoulu a Kvapila

Po odpočinku pro zápas v Bratislavě se vrátí do přípravy také Tomáš Plekanec a Jiří Novotný. V kádru zůstává i dvacetiletý útočník Petr Holík, kterého původně nechával Hadamczik v kádru před zápasem se Slovenskem, aby sbíral zkušenosti v tréninku. Nakonec zasáhl do obou zápasů a dnes v Bratislavě zařídil vyrovnání na 2:2 při konečné výhře 3:2 po samostatných nájezdech.

"Je to výborný hokejista, a když na sobě bude pracovat, tak bude do dvou let stabilním hráčem národního týmu. I kdyby měl jen trénovat, vidět hráče jako Plekance, Hemského, tak mně to neublíží a jemu pomůže," doplnil Hadamczik.

Kouč vyhlíží ještě další posily z prvního kola play off NHL a také z finále evropských soutěží. "Máme zájem o Škoulu a Červenku z Omsku a Kvapila z Dynama Moskva. Finále finské ligy hraje Petr Hubáček, ale uvidíme, jaký bude jeho zdravotní stav. Má problémy s kolenem," uvedl Hadamczik.

Aktuální širší kádr reprezentace v přípravě na MS:

Brankáři: Jakub Kovář (České Budějovice), Tomáš Pöpperle (Sparta Praha), Jakub Štěpánek (Petrohrad/KHL).

Obránci: Miroslav Blaťák, Jakub Nakládal (oba Ufa/KHL), Jakub Krejčík (Slavia Praha), Tomáš Kudělka (Vítkovice), Petr Zámorský (Zlín), Tomáš Žižka (Kometa Brno), Petr Čáslava (CSKA Moskva/KHL), Ondřej Němec (Čerepovec/KHL), Lukáš Krajíček (Minsk/KHL), Tomáš Mojžíš (Turku/Fin.), Zdeněk Kutlák (Ambri-Piotta/Švýc.).

Útočníci: Lukáš Kašpar, Kamil Kreps, Jiří Novotný (všichni Astana/KHL), Petr Tenkrát, Ivan Rachůnek (oba Sparta Praha), Petr Holík (Zlín), Jan Kovář (Plzeň), Petr Nedvěd (Liberec), Michal Vondrka (Slavia Praha), Petr Koukal (Pardubice), Jakub Svoboda (Kometa Brno), Jakub Petružálek (Chabarovsk/KHL), Petr Průcha (Petrohrad/KHL), Tomáš Vincour (Dallas/NHL), Tomáš Plekanec (Montreal/NHL), Jiří Tlustý (Carolina/NHL), Aleš Hemský (Edmonton/NHL).

Autoři: ČTK, Lidovky.cz