Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Spokojený Hadamczik: Hráči mi udělali velkou radost

Sport

  12:37
STOCKHOLM - Český tým dotáhl do semifinále mistrovství světa. Trenér Alois Hadamczik naordinoval svým svěřencům taktiku, se kterou ve čtvrtfinále přehráli favorizovaný a domácí reprezentaci Švédska. "Byli jsme aktivní, dobře bránili a neprohrávali souboje," zhodnotil kouč.

Česko - Švédsko (Novotný, Erat, Plekanec a Michálek) foto: Reuters

Jak jste trávil hodiny po zápase?
Dal jsem si jedno pivo a šel spát.

Neměl jste problémy usnout po po tak důležitém zápase?
Na mobil mi přišlo asi 200 zpráv, tak jsem na některé odpověděl. Pak jsem trochu polehával a asi ve dvě hodiny ráno jsem usnul.

Který vzkaz váš potěšil nejvíc?
Napsali mi zajímaví lidé. Třeba Jarda Jágr nebo Vláďa Růžička.

Co přesně napsal Jaromír Jágr?
Docela vtipnou zprávu, ale detaily si nechám pro sebe.

Jak dlouho se vám zápas přehrával v hlavě než jste usnul?
Před spaním ani ne, ale když jsem po zápase běhal na tiskovky, tak jsem byl rád, že hráči zvládli veškeré věci, které byly proti Švédsku účinné. To znamená být aktivní, dobře bránit, neprohrávat souboje. Myslím si, že výborně hráli obránci. Dokázali podržet puk a roztáhnout hru. Švédové nás nemohli obsadit. Předvedli jsme komplexní hru.

Jak dlouho jste vymýšlel taktiku? Proti Švédům se vám v minulosti příliš nedařilo.
Už mi leželi v žaludku. Taktika se musí podřídit týmu, proti kterému hrajete. Ne s každým se tyto věci dají hrát. Zvažoval jsem, co proti nim hrát. Byl to jiný tým, než v Euro Hockey Tour. Ale taky to byl jiný zápas než ten ve skupině. Zaskočili jsme je aktivitou a Švédové museli bránit. Naplnili jsme střední pásmo, kde oni ztráceli puky a chodili jsme do protiútoků. V jednu chvíli to vypadalo, že jsme mohli vést klidně 4:1, nebo 5:1. Tam jsme neproměnili šance a utkání se dostalo do stavu 3:3. To bylo nebezpečné.

Přesto jste v útocích neudělal žádné změny.
Od začátku turnaje jsem chtěl mít stabilní sestavu. Něco jsem měnil jen v případě, že to v zápase nešlo, pak jsem to ale zase vrátil zpět. Když jsme hráli na tři útoky, chodili na led hráči, kterým jsem věřil víc. Třeba Novotný dostal moji důvěru. Posledních deset minut před koncem jsem střídal v kratších intervalech. Jsem také rád, že jsme nehráli prodloužení.

Co jste řekl hráčům po utkání?
Že mi udělali velkou radost a jen jsme si dokázali, že lze hrát s každým týmem. Ovšem je to jen dílčí úspěch a turnaj nám teprve začíná.

Těšíte se na semifinále proti Slovensku?
Částečně jejich hru známe. Víme, že budou silní v obraně. Na turnaji sehráli dobré výsledky s Kanadou i Amerikou. Vyzývá to k tomu, abychom se na ně důkladně připravili. Vůle v týmu je, ale euforii musíme krotit. Začínáme od stavu 0:0.

Anketa

Oznámkujte výkon Čechů ve čtvrtfinále proti Švédsku

1 2243
2 494
3 41
4 30
5 84

Nemáte strach, že trenér Vladimír Vůjtek Slováky zbaví "komplexu" z Čechů?
To mě nezajímá, pro mě je nejdůležitější výsledek. Bude to těžké a doufám, že každý z kluků bude naladěný tak, že bude chtít postoupit. Slováci jsou nacionalisté, kteří se proti Čechům budou chtít zbláznit. Daleko víc, než proti Kanadě a my se s tím musíme vyrovnat.

Lze naopak té jejich někdy až přemotivovanosti využít?
Záleží, jakou mají strukturu hráčů, u nichž může přemíra snahy vést k tomu, že udělají třeba zbytečné fauly. To ale poznáme až v zápase.

Bude to pro vás atraktivnější tím, že jste s Vůjtkem kdysi spolupracoval?
Spíš je to pro mě prestižní kvůli tomu, že reprezentujeme zemi, se kterou chceme uspět. Nejde mi o to porazit Vůjtka. A myslím, že on to má stejně. Nejde o můj osobní zájem.

Spousta lidí už vidí Česko ve finále. Co byste jim vzkázal?
Ať nám fandí. Ve finále budeme tehdy, když vyhrajete semifinále. Věříme, že do toho dáme maximu, abychom to zvládli.

Může tým předvést ještě lepší výkon, než jaký podal proti Švédsku ve čtvrtfinále?
Každý zápas je jiný. Kdyby výkon proti Slovensku byl dobrý s úspěšným výsledkem, tak to bude nejlepší. Může se ale také stát, že budeme hrát hůř a postoupíme. Je těžké na tuto otázku odpovědět.